Brnabić: Investicije iz Mađarske dobrodošle i posebno važne za Srbiju

Subotica -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nakon zajedničke sednice dve vlade, je rekla da su Mađarske investicjie dobrodošle i jako važan element naše ekonomije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Brnabić je rekla i da se sa Mađarskom pregovara o novim investicijama, posebno u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Premijerka je govoreći o važnosti investiranja u Srbiju rekla da je prioritet vlade ekonomski rast, otvaranje novih radnih mesta i mogućnost izbora radnih mesta za gradjane Srbije, što samim tim, kaže, utiče i na povećanje plata i bolji životni standard gradjana Srbije.

"Sve investicije u Srbiju su više nego dobrodošle, posebno investicije koje dolaze iz prijateljskih zemalja kao što je Madjarska", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom.

Madjarske investicije u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije posebno su važne, kaže Brnabić, a kao primer navela je zajedničku investiciju, otvaranje fabrike pogona za preradu voća u Arilju vrednosti 7,5 miliona evra.

"Madjarska ima jaku poljoprivredu, jaku prehrambenu industriju. Mi od njih možemo mnogo da naučimo i to znanje možemo da uvozimo preko njihovih investicja", rekla je premijerka.

Još jedan dobar primer zajedničke saradnje, kaže, je digitalna farma u Krivaji otvorena u partnerstvu sa Univerzitetom u Novom Sadu i Biosens institutom iz Novog Sada.

U pitanju je kaže, prva digitalna farma u regionu koja, ističe, pokazuje na koji način mogu da se koristite savremene tehnologije kako bi se povećala efikasnost u poljoprivredi, da se bez dodatnih ulaganja poveća prinos za 30 ili čak 50 posto, rekla je predsednica Vlade Srbije.

strana 1 od 241 idi na stranu