Proširen spisak: Na listi 65 oboljenja koja vode direktno u penziju

Beograd -- Lista profesionalnih oboljenja višestruko kraća od evropskog proseka, ali će se stvari bar delimično promeniti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Novi pravilnik je završen. Na spisak profesionalnih bolesti, na kojima je dosad bilo 56 oboljenja, dodato je novih devet, rekao je za Večernje novosti prof. dr Petar Bulat, specijalista medicine rada u Institutu za medicinu rada i radiološku zaštitu.

To je dobro i usvajanjem novog pravilnika, koji iščekujemo, rešava se dosadašnji problem sa zastarelim, dugo neinoviranim spiskom profesionalnih oboljenja, kazao je on.

U sledećem koraku, naglašava Bulat, treba definisati proceduru utvrđivanja profesionalnog oboljenja i rešiti problem finansiranja dijagnostike u postupku utvrđivanja ovih bolesti.

Dijagnostičke procedure u takvim slučajevima nisu među onima koji idu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja i mora da se definiše ko će da ih plati - poslodavac, zaposleni ili RFZO, navodi list.

Paralelno sa tim, navodi Bulat, mora da se definiše ko zapravo utvrđuje prifesionalno oboljenje - lekar specijalista medicine rada, bilo koji specijalista ili institucija, kao što su Institut "Dr Dragomir Karajović" i zavodi u Nišu i Novom Sadu.

Novosti napominju da je najveći problem dokazati da je bolest nastala zbog uslova rada. Jedno od takvih je oštećenje sluha.

Prema nekim statistikama, osam odsto karcinoma pluća je profesionalne etiologije.

strana 1 od 269 idi na stranu