Direktorat: Za Srbiju je aerodrom u Prištini zatvoren 1999.

Beograd -- Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije nije obavestio kompanije koje koriste prištinski aerodrom da ne mogu dobiti dozvole za njegovo korišćenje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kao ni da je taj aerodrom zatvoren za saobraćaj, saopštio je Direktorat.

Menadžer za planiranje operacija na aerodromu u Prištini Driton Hiseni izjavio je juče, kako su preneli prištinski mediji, da je "Direkcija civilne avijacije Srbije obavestila neke od kompanija koje koriste Medjunarodni aerodrom u Prištini da je taj aerodrom zatvoren za vazdušni saobraćaj i da se ne mogu dobiti dozvole za njegovo korišćenje".

"Aerodrom Priština zatvoren je za civilni vazdušni saobraćaj još 6. maja 1999. godine i taj njegov status je i dalje na snazi za Republiku Srbiju", naveo je Direktorat u odgovoru na pitanje Bete da li je zatvorio prištinski aerodrom kako navode prištinski mediji.

Direktorat dodaje da je "informacija o statusu Aerodroma Priština objavljena u vazduhoplovnim publikacijama Republike Srbije i na taj način je dostupna svim zainteresovanim vazduhoplovnim subjektima".

Nadležni organi i službe u Srbiji zbog takvog statusa aerodroma, kako se navodi u saopštenju Direktorata, ne mogu odobravati letove u civilnom vazdušnom saobraćaju za Aerodrom Priština niti pružati usluge.

"Pitanje normalizacije vazdušnog saobraćaja na Kosovu i Metohiji se razmatra u okviru međunarodnih foruma u kojima ;Republika Srbija aktivno učestvuje", navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je "kao rezultat tih razgovora, 2014. godine otvaren gornji sloj vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije, čime je omogućeno da vazduhoplovi preleću taj prostor".

"U toku su razgovori o otvaranju donjeg sloja vazdušnog prostora iznad Kosova i Metohije", naveo je Direktorat.

Prištinski aerodrom je na 20 godina u okviru javno-privatnog partnerstva preuzela tursko-francuska kompanija Limak Marsej, a u ponedeljak je zabeležio posetu dvomilionskog putnika.

strana 1 od 279 idi na stranu