Da li je ovo način da se spreči odliv mozgova?

Ukoliko proizvodimo inženjere za nove digitalne tehnologije bićemo u prilici da im obezbedimo uslove da rade i žive u zemljama našeg regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Na taj način moći ćemo i da sprečimo odliv mozgova, izjavila je bivša makedonska ministarka za državnu upravu i informatičko društvo Marta Arsovska - Tomovska.

Ona je rekla Tanjugu na samitu "Makedonija2025" da će inženjeri moći da rade na daljinu i zarađuju visoke plate upravo u zemljama Zapadnog Balkana.

"Imaće garantovana radna mesta i to je ono na šta sve vlade u regionu treba da se fokusiraju. Da imamo što više inženjera, jer smo sigurni da će biti plasmana za njih", istakla je ona.

Ističe i da je proces digitalizacije izuzetno značajan za povezivanje regiona i da to nije tajna, jer se, kaže, u poslednje vreme kontinuirano govori o digitalnoj agendi Zapadnog Balkana.

"To će u velikoj meri pomoći razvoju trgovine između zemalja regiona, slobodnom protoku robe i ljude, te povećanju mobilnosti u traženju posla. Tako da smatram da su upravo digitalizacija i povezivanje prioritet u saradnji na Zapadnom Balkanu", kaže Arsovska - Tomovska.

Upitana da li će proces digitalizacije uticati na povećanje nezaposlenosti u regionu Zapadnog Balkana Arsovska - Tomovska ukazuje da se taj strah pojavio ne samo u zemljama regiona već i u drugim zemljama, posebno onim koji su tehnološki najnaprednije.

"Međutim, sam proces digitalizacije otvara određene nove poslovne funkcije i nove biznis mogućnosti koji se zapravo kreiraju razvojem novih tehnologija", objašnjava Arsovska - Tomovska.

Ona smatra da uloga čoveka u procesu razvoja tehnologije, a i na novim radnim mestima koja zahtevaju fizičko prisustvo čoveka, neće uticati na povećanje nezaposlenosti, bar ne u nekoj bliskoj budućnosti. Kada je reč o nivou digitalizacije zemalja regiona Arsovska - Tomovska ističe da jos nismo dostigli nivo razvijenosti koji postoji u zemljama Zapadne Evrope i SAD, ali da je region u prednosti u odnosu na neke države Istočne Evrope.

"Ubeđena sam da će zajednička evropska agenda o digitalizaciji nama pomoći i uspostaviti standarde na putu digitalizacije i zajedničkog napredovanja regiona", poručila je.

Govoreći o sistemu obrazovanja za proces digitalizacije, Arsovska - Tomovska kaže da su Makedonija i neke države u regionu već uvele u svojim obrazovnim sistemima takozvanu ''smart'' specijalizaciju za digitalizaciju.

"To će svakako pomoći ne samo razvoju tehnoloških i digitalnih, već i preduzetničkih veština", zaključuje Arsovska - Tomovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 274 idi na stranu