"Bićemo spremni da počnemo metro 2020"

Bićemo spremni da počenemo izgradnju metroa u Beogradu 2020. godine, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na sednici Skupštine Beograda.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

On je to rekao obrazlažući rešenje kojim se daje saglasnost na Statut nedavno osnovanog preduzeća “Beogradski metro i voz”, koje su danas usvojili odbornici gradskog parlamenta.

Vesić je rekao da je u toku izrada prifizibiliti studije koju radi francuska kompanija "Ežis" a koja bi trebalo da bude završena do 10. februara i kojom će biti definisane trase metroa.

"Kada to budemo završili, počećemo da radimo fizibiliti studiju, a zatim i glavni projekat i projekat za izvođenje”,
rekao je Vesić.

Kako je dodao, Beograd nikada nije bio bliži izgradnji metroa, a prva faza prve trase počeće da se gradi 2020. godine. Beograd, podvukao je, ne može da sačeka 2027. godinu, a da nema metro.

Davanjem saglasnosti na Statut preduzeća koje je osnovano odlukom sa prošle sednice gradskog parlamenta, stvaraju se uslovi da se ono registuje u APR-u i počne da radi od 1. januara 2019. godine.

Pojedine primedbe da se prvi put formira preduzeće pre nego što je metro izgrađen Vesić je odbacio kao besmislene i dodao da je postojalo preduzeće za metro 1970-ih godina, kada je Beograd bio blizu početka izgradnje metroa. Danas su usvojene i izmene odluke o komunalnom redu radi lakšeg gonjenja onih koji krše komunalni red. Istovremeno, amandmanom na tu odluku stiču se uslovi za raspisivanje tendera za javno-privatno partnerstvo za postavljanje stanica javnih bicikala u gradu.

Vesić je rekao da će do kraja godine biti raspisan konkrus za postavljanje stanica javnih bicikala, kojih će ukupno biti 150. Podsetio je da je planirano da u naredne četiri godine bude izgrađeno 120 kilometara biciklističkih staza u gradu i dodao da će, zbog konfiguracije terena, biti uvedeni i električni bicikli.

Takođe, usvojen je i predlog koncesionog akta za poveravanje obavljanja javnog prevoza putnika na minibus ekspres linijama na teritoriji Beograd i data saglsnost na rebalanse poslovanja gradskih preduzeća.

Srbija

strana 1 od 263 idi na stranu