"Zamislite CG, za auto-put do Srbije mlrd. EUR a BDP..." VIDEO

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović izjavila je da ćemo efekte potpisanih ugovora u Kini moći da vidimo za nekoliko godina.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2018.

09:46

Foto: Thinkstock

"O tome ćemo moći da govorimo za nekoliko godina kada vidimo koji je deo ovih najavljenih poslova zaista realizovan. Najave su velike, očekivanja su podignuta, ali da bismo odmerili pravi učinak ove posete moramo sačekati"

Kako je kazala u Jutru Prve TV, neki od ovih projekata su veoma slični onima koji su već realizovani ili su u toku, to su finansiranje od strane kineskih banaka i izgradnja određenih deonica saobraćajne infrastrukture.

"Očigledno da je ustavnovljen mehanizam kako se to odvija i pretpostavljamo da će moći da se nastavi. Možemo da govorimo koliko je do sada bilo uspešno i da li može pod povoljnijim uslovima kada govorimo o kreditima i da realizacija bude brža i efikasnija", kazala je ona.

Na pitanje da li je uticaj Kine u ovom delu Evrope politički ili ekonomski, Mitrović kaže:

"Politika i ekonomija su neodvojive i politički i ekonomski odnosi među državama su isprepletani. U našem slučaju politički odnosi dugi niz decenija imali su svoja iskušenja ali je to prijateljstvo izdržalo probu vremena i promena u obe zemlje i na međunarodnom planu. Visok nivo političkih odnosa i saglasnosti je nadopunjen sve inztenzivnijom ekonomskom saradnjom sa rastom interesovanja Kina za ovaj deo sveta".

Prema njenim rečima, ono što je Srbiju preporučilo za kineska ulaganja je naš geografski položaj i odluka Kine da u ovom delu svetu gradi infrastrukturu da poveže saobraćajne komunikacije koje njoj služe kao trgovački koridori i kako bi uposlila svoje korporacije, svoju radnu snagu i svoje industrije.

"Mi smo se našli kao voljni partneri koji rado prihvataju ove inicijative", navela je Mitrović.

Što se tiče odnosa Kine i EU i u tom kontekstu ulaganja u Srbiju, Mitrović kaže da su odnosi EU i Kine i dobri i ne baš tako dobri.

"Njihova trgovinska razmena je ogromna, reč je o jednom od najvažnijih globalnih partnerstava kada je u pitanju trgovinska razmena, investicije. Ali EU nije potpisala nijedan papir kojim bi podržala veliku kinesku inicijativu Pojas i put, smatrajući da je netransparentna a godinima ne mogu da potpišu novi sporazum o investicijama i trgovini jer se način na koji oni posmatraju i obavljaju trgovinsku investicioni praksu suštinski razlikuju", objašnjava Mitrović.

Kada je reč o prigovorima zvaničnog Brisela EU na saradnju Kine i 16 zemalja u okviru inicijative Pojas i put, navodi se da Kina daje ogromne zajmove koji su često veoma nepovoljni a predstavljaju se kao povoljni, kaže ona.

"Sa druge strane, mala zemlja u nastojanju da podigne ekonomski kapacitet kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture može neoprezno da upadne u dužničku zamku. Zamislite Crnu Goru koja je uzela milijardu evra zajma za auto put do Srbije a BDP im je 4,5 milijardi dolara", kaže profesorka FPN.

Takođe, jedan od prigovora je i to što se ovakvi poslovi zaključuju na političkom nivou. "Brisel kaže da predsednici kompanija treba da sklapaju ugovore a ne predsednici država".

A tu je i politički momenat. "EU koja je dominatant ekonomski i politčki igrač u ovom delu svetu ne želi da to područje dele ni politički ni ekonomski sa Kinom", kaže Mitrović.

Ističe da neke od pritužbi da ovi projekti nemaju pažljivu ekonomsku i ekološku analizu koja će proceniti da li su zaista zadovoljavajući za tu privredu i da ispunjavaju sve te visoke standarde, finasijske i ekološke bezbednosti zaista jesu tačne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: