BG: Nema više "kod konja" - potpuno novi izgled FOTO/VIDEO

Radovi na rekonstrcukciji centralnog gradskog trga, Trga republike su počeli, a njihova vrednost je 922 miliona dinara.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 22.08.2018.

18:31

BG: Nema više
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Radovi će trajati 420 dana, a izvodiće se u dve faze, prva do 1. marta naredne godine, kada će se uređivati sam trg, i druga, nakon toga.

Kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić u prvoj fazi, do 1. marta saobraćaj će se odvijati nesmetano, ali će u drugoj biti privremeno zaustavljan, kako budu tekli radovi.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
"Trg republike će biti formiran kao pravi gradski trg, biće postavljene granitne ploče, uklonjene žardinjere koje smetaju, kao i oko 150 fizičkih prepreka na samom trgu", rekao je Vesić novinarima.

On je pojasnio da radovi neće obuhvatiti samo trg, već i Makedonsku ulicu do Doma omladine, Kolarčevu skoro do početka Terazija, Francusku ulicu ispod Narodnog pozorišta, kao i Vasinu do zgrade Narodnog muzeja.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Biće formirano nekoliko novih drvoreda, duž Kolarčeve, Makedonske, kao i prema "Staklencu", što će, kaže, biti uvod u izgradnju zgrade Opere i Baleta, koji će se naći na mestu sadašnjeg tržni centra.

Takođe, na trgu će drugačijim kamenom biti obeležena dva mesta - prostror gde se nalazila čuvena Stambol kapija, kao i mesto gde su sahranjeni Crvenoarmejci, koji su oslobađali Beograd, a čiji su posmrtni ostaci prebaceni na Groblje oslobodilaca Beograda.

Vesić je podvukao da će se raditi 24 sata, a da će građani moći da vide kako teku radovi u svakom momentu na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište, jer su na gradilištu postavljene kamere.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
"Očekujem da kompanija 'Štrabag', koja je dobila posao, uradi sve na vreme. Oni imaju veliko iskustvo, a ovde je sve pod zaštitom", rekao je Vesić i dodao da izvođač ima obavezu da uredi i postolje Spomenika knezu Mihailu.

On je podsetio da je 2015. godine bio raspisan jedan od prvih velikih gradskih arhitektonskih konkursa za uređenje tri gradska trga i tada su izabrana rešenja za uređenje Trga republike, Terazija i Trga Nikole Pašića.
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ
Obnova centralnog trga prva je koja se realizuje, nakon napornog rada sa nagrađenim arhitekama i izbora izvođača, dodao je Vesić.

Na pitanje da li se zna datum rušenja "Staklenca", rekao je da to još nije poznato, jer to zavisi od toga kada će biti zvarsen projekat i kada će sve biti spremno početak izgradnje Opere i Baleta.

"Staklencu jeste istekla privremena dozvola, ali nema razloga da bude srušen sada", dodao je on.

Kako je rekao, ideja Grada, za koju je potrebno nekoliko godina, je da se Slavija i Kalemegdan, preko Kralja Milana, Terazija i Vasine ulice, povežu tramvajem, kroz pešačku zonu.

Naveo je i da se radovi kod Doma omladine privode kraju, pa se očekuje da budu završeni sredinom narednog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: