"Ko bi rekao da imamo ovakve muke - sprečiti dinar da ne jača"

Neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiji bi do kraja godine trebalo da iznosi 2,6 milijardi evra prema konzervativnoj proceni Narodne banke Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2018.

18:40

(Foto: Thinkstock)

“Nešto iznad onoga što smo ocekivali i na naše zadovoljstvo jeste priliv stranih direktnih investicija koje rastu, i koje bi, prema našoj konzervativnoj proceni, trebalo da do kraja godine budu 2,6 milijadi evra neto priliva”, rekla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je podsetila da NBS od februara tekuće godine kupuje devize na međubankarskom deviznom tržištu, a da je samo u januru prodato 180 miliona, što je uobičajen sezonski uticaj (nabavka energenata i plaćanje obaveza koje se nisu izvršile u decembru).

“Ono što je ove godine sezonski i što se ponavlja, jeste turistička ponuda i dolazak turista i priliv po tom osnovu. Takođe ono što sezonski pratimo i ne odskače od sezonskih kretanja je priliv doznaka”, navela je guverner.

Nemoguće je, međutim, predvideti potrebe onih koji kupuju devize za svoje proizvodne potrebe, jer se baš precizno ne znaju planovi svih učesnika na međubankarskom deviznom tržištu. “Devize stižu i dalje. Ko bi rekao da ćemo imati ovakve muke da dnevno moramo da intervenišemo da dinar ne ojača previse”, rekla je Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: