Da su naši radnici zabetonirani u Sočiju nije jedina jeziva priča

Šta se desilo sa srpskim građevincima u Zlatnom zalivu u Sočiju?

Izvor: B92
Podeli
Screenshot
Screenshot

Ima li istine u navodima ruskog portala MZK1 da su srpski radnici zabetonirani u temelje jednog hotela u Zlatnom zalivu?

Nadležna ministarstva se ne oglašavaju, a Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije rekao je gostujući u Jutarnjem programu TV Prva da ne zna istinu o ovom konkretnom slučaju ali da je činjenica da su se našim radnicima dešavale „jezive situacje“.

"Dešavale su se problemi i ranije, i to nije tajna. Pričalo se o ovom slučaju još 2013. godine. Tada je bilo više slučajeva gde divlje agencije šalju radnike. Neki su vođeni u Čečeniju i živeli kao u logoru, kao roblje“, kaže Rodić.

On ističe da za takve slučajeve niko i dan danas nije sankcionisan.

Katarina Ivanović iz organizacije ASTRA kaže da nema sudskog epiloga u mnogim slučajevima.

"Imali smo mnogo njih koji su bile žrtve radne eksploatacije, i to baš u Rusiji. Nama se javljaju i oni koji su svesni da idu da rade na crno".

Rodić upozorava da kada neko ide da radi na crno, nema pravo na izbor radova.

"Ne znate ni gde, ni za koga radite. Masa njih ne dobije ništa od novca, eventualno svotu da se vrati kući“.

Katarina dodaje da je problem i što radnici ne samo što ne dobijaju plate, nego često budu kažnjeni za banalne stvari. Prema Rodićevim rečima, problem je najviše u kooporantima koji vode radnike na crno da bi završili posao.

"Neka velika firma na primer pogodi veliki posao, pa angažuju kooperante, pa oni svoje kooperante i svi vode ljude. I najveći problem crnog tržišta je kod tih kooperantata i kako pohvatati te konce“.

On dodaje da će kvalifikovan radnik teško da ode da radi na crno jer za to nema potrebe, ali da s druge srane, polukfalifikovan hoće.

Savet je da radnici moraju imati sve informacije o radnom mestu pre nego što odu, da imaju kontakte ambasada, i da nikako ne daju pasoš poslodavcu. Za one kojo su već u problemu savet je da se prvo jave policiji.

Pogledajte video prilog:

strana 1 od 254 idi na stranu