"2x tehnički-nekorektna globa za najsiromašnije vlasnika vozila"

Demokratska stranka Srbije (DSS) zatražila je da se po hitnom postupku izmeni Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.05.2018.

11:08

(Foto: Thinkstock)

Oni zahtevaju da se ukinu odredbe koje se odnose na obavezne šestomesečne tehničke preglede vozila starijih od 15 godina.

"Novouvedena zakonska obaveza šestomesečnog obavljanja tehničkog pregleda vozila starijeg od 15 godina predstavlja potpunu besmislicu i krajnje nekorektnu globu najsiromašnijih vlasnika vozila, bez realnog uticaja na bezbednost, od koje će finansijsku korist imati samo servisi i Agencija za bezbednost saobraćaja", navela je DSS u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da bi država, da ima za cilj da poboljšanjem ispravnosti vozila unapredi bezbednost saobraćaja, donela mere stroge kontrole kvaliteta jednogodišnjih tehničkih pregleda, zakonitosti rada servisa i agencija za registraciju vozila i raskidanje njihove sprege sa osiguravajućim društvima.

Naveli su da je tehnička neispravnost vozila starijih od 15 godina sa manje od jedan odsto najredji uzrok saobraćajnih nesreća.

"Istovremeno, prema zvaničnoj statistici uticaj puta je registrovan kao uzrok 17 odsto nesreća sa 95 poginulih lica u 2016. godini, što je direktna odgovornost države za koju niko nije odgovarao", navodi se u saopštenju.

DSS je saopštio da je državi lakše da uvede nove namete gradjanima nego da održava puteve i postavlja valjanu signalizaciju, čime bi se ozbiljno poboljšala bezbednost saobraćaja.

"Da se radi o potpuno neopravdanoj meri potvrdjuje i činjenica da se u evropskim zemljama tehnički pregledi vrše dvogodišnje, a samo u manjem broju zemalja jednom godišnje i to samo za vozila starija od deset godina. Šestomesečni pregledi ne postoje ni u jednoj", poručili su iz DSS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: