Kompletne mere inače pola ode

U Pomoravskom okrugu, na više od 60.000 hektara, počela je setva kukuruza, tradicionalno najzastupljenije žitarice u ovom delu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

12:46

Kompletne mere inače pola ode
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

To su izjavili stručnjaci za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, koji savetuju ratarima primenu pune agrotehnike, pravilan izbor hibrida, jer tvrde da samo to donosi visoke prinose.

Navode da se zbog nepotpune primene agrotehničkih mera gubi polovina prinosa kukuruza, a slično je i sa ostalim kulturama.

"Ostvaruju se prinosi u Pomoravlju, Resavi i Levču od oko pet tona po hektaru, a potencijali naših hibrida uz primenu kompletnih agrotehničkih mera su do deset tona", izjavio je Tanjugu stručni savetodavalac za ratarstvi Miodrag Simić.

Na pitanje šta zanači puna agrotehnika, Simić potseća da je to obavezna zimska brazda, pravi izbor hibrida i sklop, optimalno vreme setve, propisane količine djubriva, na vreme tretiranje protiv korova.

Kukuruz, najdominantnija žitarica, postao je profitabilan u Srbiji, a profit se može ostvariti samo uz dobre prinose, koji se postižu uz punu agrotehniku, navodi Simić.

On, zbog čestih suša, preporučuje i da se više seju hibridi ranih grupa zrenja.

Na području Pomoravskog okruga, koji obuhvata Jagodinu, Ćupriju, Despotovac, Paraćin, Svijalnac i Rekovac, jesenas je ozimim žitaricama zasejana oko 20.000 hektara, od čega najviše pšnicom, 15.000 hektara.

Ozime žitarice, ističu stručnjaci, su u vema dobrom stanju i kondiciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: