Priprema studije izvodljivosti za još jedan Koridor u Srbiji

Zajednički cilj Srbije i Bugarske je da se otklone fizičke, ali i nefizičke, barijere na granicama koje usporavaju promet robe u ljudi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

08:24

Priprema studije izvodljivosti za još jedan Koridor u Srbiji
Foto: Thinkstock

To su poručili potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i naglasili da bi trebalo povećati robnu razmenu sa postojećih milijardu evra na 3,5 milijarde i da upavo zato treba ukloniti sve prepreke.

Skraćenje vremena zadržavanja robe na granicama, posebno u železničkom saobraćaju, bila je jedna od glavnih tema bilateralnog sastanka potpredsednice vlade Mihajlović i vicempremijera Bugarske Dončeva u ponedeljak.

“Ubrzanje protoka robe važno je kao i svaki kilometar puta ili pruge koji modernizujemo i koji ćemo modernizovati, jer za privredu nema ničeg važnijeg od toga da roba ne stoji na granicama”, rekla je Mihajlović novinarima posle sastanka u Nišu.

Ona je naglasila da će Dončevu biti upućen i zvaničan poziv za sastanak u Beogradu, na kojem će se razgovarati ne samo o čekanju vozova i putnika na granici, već i saradnji u vodnom saobraćaju i drugim vidovima transporta.

Mihajlović je pozvala bugarske firme da učestvuju u novim projektima u Srbiji, a posebno građevinska preduzeća.

Govoreći o novim projektima navela je da se priprema već javni poziv za auto-put Niš-Merdare-Priština i da se priprema studija izvodljivosti za tzv. Istočni koridor koji je važan i za odnose sa Bugarskom.

Ona je dodala da će do kraja septembra biti završene sve studije za put Šabac-Loznica, koji je značajan zbog svih privrednika koji žele da ulažu u taj kraj.

Mihajlović je, kada je reč o bugarskoj nacionalnoj manjini, rekla da je u interesu Srbije da sve manjine na našoj teritoriji imaju što bolji položaj.

Dodala je da se već radi na nekim stvarima dogovrenim na prethodnim sastacima.

"Želimo imamo najbolji mogući odnos prema svakoj manjini u našoj državi", rekla je Mihajlović.

Dončev je rekao da privredna saradnja Bugarske i Srbije beleži rast, ali da je to i dalje ispod ekonomskih potencijala dve zemlje.

“Želimo da budemo prijatelji, ali to ne znači samo da se volimo, već i da učimo kako da zajedno radimo. Želimo da iskoristimo i sve mogućnosti da se bolje povežemo, kako infrastrukturno, tako i da se bolje upoznaju gradonačelnici, privrednici obe zemlje”, rekao je Dončev.

On je dodao da je na sastanku razgovarano o konkretnim aktivnostima, uključujući i efikasnije granične procedure, kao i da očekuje da će neka od pitanja koja su danas pokrenuta biti rešena na predstojećem sastanku u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: