Ne čekajte navalu jeftinih dizelaša - već smo se opekli

Dizelaši se polako kotrljaju u istoriju, ali nijedan brzinometar još ne meri sporost tog kretanja. Oni jeftini, za koje kažu da će nas ugušuti, možda i ne krenu

Srbija

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Subota, 03.03.2018.

14:30

Ne čekajte navalu jeftinih dizelaša - već smo se opekli
(Foto: Thinkstock)

Da automobili sa dizel motorom mogu biti proterani iz nemačkih gradova, presudio je Savezni sud u Nemačkoj. Gradovi imaju pravo da zabrane vozila koja zagađuju životnu sredinu. Tako sada najstariji dizel automobili mogu da "lete" iz mnogih područja, a takva odluka mogla bi da ima enormne posledice na moćnu automobilsku industriju.

Dok se u svetu "bore za vazduh“, na Balkanu, ali i Srbiji već je počelo gađanje ciframa koliko će to spornih dizelaša da nas zarobi? Procene su alarmantne, i idu toliko daleko da najavljuju ekološku bombu. Tačnije, prema grubim procenama u Srbiji bi moglo da se nađe oko 150.000 proteranih dizelaša, često se ističe - mnogo jeftinijih. Međutim, pitanje je da li su te crne prognoze uopšte realne?

"Ne.To su jednostavno senzacionalističke vesti. Nemci nisu uopšte naivni, znaju da će uvek biti dovoljno kupaca iz brojnih balkanskih i azijskih zemalja, te da ne moraju da prodaju svog dizelaša ispod cene“, kaže za B92. net Petar Stakić sa portala "Polovni automobili" Da su nagađanja daleko od istine saglasan je i urednik naše rubrike Automobili Nenad Ćosić:

"Čini mi se da je taj broj preuveličan, s obzirom da se u Srbiju godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila (benzinaca i dizelaša zajedno), a oko dve trećine su euro 3 standarda, koji je još stariji od pomenutih euro 4 i euro 5. Jednostavno, kupovna moć u našoj zemlji je toliko niska da su i dalje znatno traženiji jeftiniji i stariji, euro 3 dizelaši“.

Osim broja vozila koja bi mogla da budu proturena na naše tržište, licitiralo se i sa cenama. Nije malo onih koji očekuju da će odluke iz EU znatno sniziti cenu polovnih automobila na dizel pogon. Međutim, upravo zato što svaka roba ima svog kupca, nema razloga ni za ozbiljne korekcije.

"Ukoliko do toga i dođe, pad cene će biti simboličan i to samo kada govorimo o Nemačkoj. Vozači na koje zabrana bude uticala sigurno neće prodavati svoj automobil ispod realne cene, pošto je potražnja za polovnjacima iz Nemačke uvek velika – za njima vape tržišta kao što su Rusija, Ukrajina, Bugarska... ", dodaje Stakić.

On podseća na program "staro za novo“ koji motiviše vlasnike starijih dizelaša da ih se odreknu, odnosno daju na reciklažu i uz velike subvencije i popuste kupe nov automobil.
Foto: Epa/MARIJAN MURAT
Šta je sa strahom od ekološke katastrofe onda?

"Uvozom novijih dizelaša i izbacivanjem iz saobraćaja postojećih starijih dizelaša, stanje može samo da se popravi. Ta dizel vozila iz uvoza su u inostranstvu prolazila stroge tehničke preglede, uključujući i proveru kvaliteta izduvnih gasova. Čitava priča o ekološkoj katastrofi kada dođu stotine hiljada dizelaša "proteranih“ iz Nemačke je preterana (ne i nevažna), naročito uzimajući u obzir broj starih autobusa i kamiona koji konstantno izbacuju vidljiv crni dim a njima se niko ne bavi“, misli Stakić.

Da smo već u problemu, ističe i Ćosić:

"Mi smo već u problemu zbog postojećih zastarelih dizelaša na ulicama. Ako bi se u strukturi uvezenih polovnjaka našlo više euro 4 i euro 5 dizelaša, i ako bi se na tehničkim pregledima kod nas kontrolisala količina štetnih materija koje ispuštaju, onda bi nam eventualan priliv tih novijih dizelaša kojih se Nemci rešavaju donekle čak popravio ekološku sliku. Ali, treba naglasiti da čak i novi dizelaši ispuštaju više štetnih materija (azotnih oksida i sitnih čestica) nego benzinci i da su generalno štetniji po okolinu i zdravlje“.

Dizelaši će, očigledno preživeti još neko vreme, i preći još kilometara dok se odluke o zabrani ne sprovedu u praksi. Primera radi, automobili koji ne ispunjavaju euro 4 standard mogli bi da budu zabranjeni u Štutgartu od januara sledeće godine, dok oni koji ne ispunjavaju euro 5 standard neće biti zabranjeni do 1. septembra 2019. godine. Već je najavljeno i da će od ovog ograničenja biti izuzeti neki privrednici i stanovnici Štutgarta, mada nije precizirano po kojem kriterijumu.

Sam gradonačelnik Štutgarta priznao je da neće biti lako primeniti ovakvu zabranu. I nemački policijski sindikat upozorava da će biti problema sa proverama na terenu. Takođe, ostaje pitanje da li će se ograničenje odnositi samo na najuži centar ili na čitav grad? Naši sagvoronici su saglasni da još uvek postoji i mnogo drugih nepoznanica i da će se odluka sprovoditi postepeno, odnosno nikako preko noći.

Ima li rešenja?

Foto: Thinkstock
Sagovornici B92. net misle da ima rešenja. Kako objašnjavaju treba da se značajno smanje akcize na plin, odnosno tečni naftni gas, koji se u drugim zemljama smatra alternativnim ekološkim gorivom. Nižom cenom plina bi se veliki broj vozača motivisao da pređe na ovo gorivo, koje neuporedivo manje zagađuje u odnosu na dizel.

"Tu su takođe i električna vozila. Ona se već uveliko koriste u svetu, dok mi jako kasnimo. Bilo bi dobro da se u našoj zemlji počne graditi infrastruktura koja olakšava upotrebu ovih vozila“, kaže Stakić.

"Država bi pre svega trebalo da koriguje Uredbu o uvozu polovnih automobila. Trenutno mogu da se uvoze automobili od euro 3 standarda, pa naviše – to su vozila proizvedena 2000. godine i mlađa, a taj ekološki standard je odavno prevaziđen u Evropi. Trebalo bi pooštriti kontrolu izduvnih gasova vozila na tehničkim pregledima", dodaje Ćosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: