Sosa: Minus ste pretvorili u plus, ali javni sektor...

Sebastijan Sosa iz Kancelarije MMF-a ističe da su rezultati ekonomskog programa Srbije, koje je podržao MMF, prevazišli sva ocekivanja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

19:13

Sosa: Minus ste pretvorili u plus, ali javni sektor...
(Foto: Thinkstock)

Posebno, kako je naveo, kada je rec o smanjenju makroekonomske neravnoteže i ubrzanja ekonomskog rasta.

U MMF-u kažu za RTS da je Srbija danas na mnogo čvršćim osnovama nego pre tri godine - makroekonomska situacija je stabilna, privreda raste, a stopa inflacije je niska i stabilna.

"Dostignuca su impresivna imajući u vidu tešku situaciju u kojoj je Srbija bila početkom 2015. godine. Veliki fiskalni deficit se pretvorio u višak od 1,2 odsto BDP-a u 2017. godini, a javni dug je na stabilnoj silaznoj putanji. U okviru programa, vlasti su sprovodile sveobuhvatni i ambiciozni plan strukturnih reformi", naveo je Sosa.

I dok se u nekim oblastima dobro napredovalo, u drugima je, ukazuje on, bilo odlaganja.

"Srpska ekonomija ostaje preopterecena velikim i neefikasnim javnim sektorom", naveo je Sosa.

Danas je uspešno okoncan trogodišnji stendbaj aranžman, koji je Medunarodni monetarni fond odobrio Srbiji 23. februara 2015. godine, u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vucenja (oko 1,2 milijarde evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: