U Kroacija erlajnz ljuti: Er Srbija lider, šta radimo mi?!

Hrvatski sindikat saobraćajnih pilota (HSPP) uputio je otvoreno pismo predsedniku Hrvatske povodom loše situacije u nacionalnoj avio-kompaniji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

17:24

U Kroacija erlajnz ljuti: Er Srbija lider, šta radimo mi?!
Foto: Tanjug, arhiva

Sindikat koji čini 92% pilota kompanije Kroacija erlajns želi opstanak tog avio-prevoznika na profitabilnim osnovama , navode iz HSPP-a u pismu i dodaju:

"Potezi vlasti pokazuju da ih uopšte nije briga za kompaniju koja je osnov povezanosti Hrvatske i sveta, i motor razvoja turizma i ostalih grana privrede. Posljednjih godina iz Kroacije je otišla trećina pilota i mehaničara, desetine onih koji su u kompaniji javljaju se na konkurse i otići će ubrzo. Neće imati ko da leti i održava avione".

Sindikati se žale i na aktuelnog direktora avio-kompanije, ali i ukazuju na konkurenciju koja ih je "prešišala":

"Ovakvim ponašanjem Vlada samo pogoduje glavnim konkurentima Kroacije, a vrlo slabu kompaniju ostavlja bez ikakve šanse. Istovremeno slovenačka Adria je ozbiljno povećala broj linija i frekvencija iz Ljubljane za čak 20% u 2018. Adrija rapidno preuzima zajedničko tržište, na leto otvara čak 7 novih linija, dve i u Hrvatskoj. Er Srbija je 2014. godine ne samo prestigla Kroaciju po broju putnika, robe, linija, letova i flote, nego postala lider u regionu, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presedanje od Kroacije. Er Srbija će ovog leta imati više od 30 letova na 4 linije u Hrvatskoj".

Sindikat podseća i da francuski gigant Vinci preuzima beogradski aerodrom:

"Biće to ogroman udarac na hrvatski avio-saobraćaj. Istovremeno ove godine počinje da stiže 10 potpuno novih erbaseva u Er Srbiju, najavljeno je otvaranje linije za Toronto uz već postojeću liniju za Njujork koju već dve godine leti Er Srbija", navode između ostalog u pismu Sindikati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: