"Jeste videli to na Krku? Ja nisam, Mađari neće"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi priključenje Srbije Turskom toku doprinelo razvoju industrije, kao i napretku cele zemlje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

12:20

Foto: Tanjug/AP/Yuri Kochetkovol

Odgovarajući na pitanje šta je postignuto sporazumima iz oblasti energetike i šta znači izjava predsednika Rusije da će Srbija biti važna karika u tranzitu gasa, Vučić je objasnio da će Srbija pre svega brinuti o količinama gasa za sopstvene potrebe.

"Pošto je predsednik Putin rekao da oni ne znaju kakvi će njihovi odnosi sa Ukrajinom biti u 2019. i da je moguće da se ta ruta zaustavi, mi smo počeli i već godinama radimo na tome na uspostavljanju druge rute", istakao je Vučić.

Napominjući da je razgovarao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom, koji je naveo da pravi "evropski hab" blizu Crnog mora, te da će dobijati gas iz pet različitih pravaca, a da je ključni Turski tok, odakle će, kaže Vučić, gas ići u Srbiju ka Mađarskoj i Austriji.

"Gas do granice sa Srbijom doprema Bugarska, mi preuzimamo, gradimo naš gasovod i to je veoma važno za našu industriju, za brži napredak naše zemlje. Jedan krak iz Srbije ide ka Mađarskoj, dalje ka Austriji, a drugi krakovi u zavisnosti od potreba zemalja u regionu mogu da idu prema njima", istakao je predsednik.

Kako kaže, u tom smislu smo mi svakako važna zemlja na tom putu i imaćemo koristi od toga, ukoliko dođe do realizacije i ne bude problema kao što je to bilo sa Južnim tokom.

"To je za nas od izuzetnog značaja, obezbeđujemo sigurno energetsko snabdevanje, ali možemo kao važna zemlja imati i dodatne koristi od toga", rekao je Vučić.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u pšonedeljak posle razgovora sa Vučićem da je Srbija važna ne samo kao uvoznik, nego i za tranzit ruskog gasa. Pomenuo je u tom kontekstu i Turski tok.

"Gledamo kako da rešimo problem, jer posle 2019. niko ne može da zna da li ćemo moći da preuzmimamo gas na Beregovu kao što smo mogli do danas, a i sami znate šta je rekao predsednik Vladimir Putin o prolasku gasa kroz Ukrajinu. Dakle, ako mi to nismo u mogućnosti, šta ćemo da radimo - da ukinemo privredu, da ukinemo stotine hiljada domaćinstava? Prosto, mi taj problem moramo da rešimo", rekao je predsednik uoči odlaska u Moskvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: