Većina Amerikanaca Srbiji dala stabilnu trojku

Poslovna klima u Srbiji, prema oceni skoro 70 odsto članica Američke privredne komore (AmCham), poboljšana je u odnosu na prošlu godinu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.12.2017.

18:11

Većina Amerikanaca Srbiji dala stabilnu trojku
Foto: Thinkstock

Klima je ocenjena stabilnom trojkom, na skali od jedan do pet, pokazuje istraživanje te privredne asocijacije o poslovnoj klimi u Srbiji koja je predstavljena u Beogradu.

Kako je rečeno na konferenciji AmChama "Peto prolazno vreme-petom brzinom u reforme", poboljšanje u poslovnoj klimi očekuje u narednoj godini 45 odsto članica AmChama, odnosno njih 78 odsto u naredne četiri godine.

Optimizam zasnivaju u nastavku procesa integracija Srbije u Evropsku uniju i u najavi Vlade o uvođenju e-uprave i e-poslovanja, što bi smanjilo administraciju.

Predsednik Upravnog odbora AmChama Zoran Petrović naveo je da su, kao i prošle godine, najbolje ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manja administracija potrebna za dobijanje građevinskih dozvola, reforme radnog zakonodavstva odnosno Zakon o inspekcijskom nadzoru, unapređenje sistema izvršenja i početak reforme e-uprave.

"Ispred nas je još dosta posla, a prema ocenama članica komore to su reforma javnih preduzeća, reforma javnih nabavki, zdravstvenog i obrazovnog sistema, efikasnije pravosuđe, borba protiv korupcije i sive ekonomije, predvidiviji poreski tretman ; i smanjenje administrativnih opterećenja", kazao je Petrović.

Kako je objasnio, u oblasti poreskih reformi ove godine došlo je do malih poboljšanja jer je pet poreskih zakona dostavljeno Skupštini, ali je kao loše ocenio što nije bilo mogućnosti za raspravu u poslovnoj zajednici o tim zakonima.

Prema njegovim rečima, nakon svih sistemskih analiza koje su obavljena prethodnih godina potpuno je jasno šta treba uraditi u reformama u Srbiji.

"Analize su pokazale šta treba da se uradi odavno, a sada treba doneti hrabre političke odluke", rekao je Petrović navodeći da svako odlaganje ograničava kapacitete države i administrativne kapacitete koji mogu da se upotrebe na bolji način.

On je kazao da što pre mora da se promeni odnos javnog i privatnog sektora koji je trenutno važeći u Srbiji.

"Bitno je što pre reformisati javna preduzeća jer je potpuno neprihvatljivo da je od 7,2 miliona stanovnika samo 1,4 miliona u privatnom sektoru i izdržava ceo sistem", rekao je Petrović.

Petrović je ocenjujući predloženi budžet za 2018. godinu, rekao da se ide u dobrom pravcu i da je u narednoj godini potrebno razmotriti smanjenje poreza i doprinosa na plate."Smatramo da se boljom budžetskom situacijom za narednu godinu stvara prostor za rasterećenje troškova rada i smanjenje poreza i doprinosa na zarade", rekao je on.

To je, kako je rekao, važno za Srbiju, zbog promene modela poslovanja.

"Srbija je nekad bila ekonomija okrenuta sebi i rastu zasnovanom na domaćoj tražnji, a ; sada postajemo ekonomija koja razvija proizvodni deo", rekao je on i dodao da je važno da zbog povećanja izvoza troškovi proizvodnje budu što manji.

Petrović je ocenio da je dobro što je Vlada podigla neoporezivu osnovicu za zarade.

Zamenica izvršnog direktora Amchama Amalija Avić je predstavljajući istraživanje istakla da su kompanije članice te asocijacije ove godine optimističnije po pitanju svog rasta kao i čitave industrije Srbije.

Prema njenim rečima 70 odsto kompanija očekuje rast poslovanja što je povećanje od preko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je istakla, rejting Srbije kao investicione destinacije u poređenju sa susedima je po mišljenju članica AmChama je veoma sličan prošlogodišnjem.

"Mađarska, Rumunija i Slovenija su i dalje ocenjenje kao daleko bolje investicione destinacije od Srbije a Crna Gora, Makedonija i Bosna lošije", kazala je Avićeva i dodala da su Hrvatska i Bugarska slične Srbiji, ali je Hrvatskoj opao rejting zbog slučaja Agrokor.

U sledećoj godini je najavila da članice AmChama planiraju nova zapošljavanja i očekuju da će njih 47 odsto povećati broj zaposlenih, dok u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, koja su takođe bila obuhvaćena ispitivanjem, 90 odsto firmi očekuje rast, a 71 odsto nova zapošljavanja.

Avićeva je kazala da su kompanije ocenile da su sudski procesi neprimereno dugački i da je potrebno poboljšati znanje i specijalizaciju sudija za finansijske slučajeve.

Američka privredna komora okuplja 200 kompanija u Srbiji koje su do sada uložile 14 milijardi evra i zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

Prošle godine te kompanije imale su ukupan prihod od 9,2 milijarde evra. U budžet Srbije su po osnovu PDV-a uplatile 2,2 milijarde evra a po osnovu akciza 1,5 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: