"Zbunjuje najava ministra, agrarni budžet manji"

Udruženje poljoprivrednika "Pančevački ratari" je saopštilo da ih zbunjuje najava ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića o iznosu agrarnog budžeta.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2017.

11:52

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kako su naveli, Nedimović je kazao da će agrarni budžet za iduću godinu biti povećan na 40,8 milijardi dinara, a, kako navode, ove godine je iznosio 43,8 milijardi dinara.

Agrarni budžet od 40,8 milijardi dinara je, kako se navodi, za 10 milijardi dinara manji od zakonski propisanog minimuma od pet odsto nacionalnog budžeta.

"Ministar finansija Srbije Dušan Vujović uneo je dodatnu zabunu kod poljoprivrednika jer je najavio da Ministarstvu poljoprivrede pripada najviše 40,19 milijardi dinara", navedeno je u saopštenju.

Ocenjeno je da, ma koji od najavljenih budžeta da se usvoji, biće nedovoljan jer je ovogodišnji potrošen u septembru i "kraći" je za oko pet milijardi, koliko nedostaje za isplatu subvencija i regresa za osiguranje poljoprivrednicima.

Dodaje se da će ta potraživanja poljoprivrednika, ako taj manjak para ne bude nadoknađen rebalansom budžeta za ovu godinu, biti preneta u narednu godinu i time će budžet odmah biti umanjen za pet milijardi dinara.

Udruženje je ocenilo da nije sigurno zašto je nestalo para u agrarnom budžetu za ovu godinu i da li je tome doprinelo to što se iz državnog budžeta izdvaja manje od zakonom propisanog minimuma, ili je uzork "naprasna traktorizacija" - pomoć države poljoprivrenicima pri kupovini traktora.

"Ministar finansija nije naklonjen poljoprivrednicima, kao ni ceo državni vrh, pa poljoprivrednici ne mogu očekivati nikakve pozitivne mere u 2018. godini, već još više teškoća zbog katastrofalnih finansijskih posledica ekstremne suše i izostanka državne pomoći", navelo je udruženje.

"Pančevački ratari" smatraju da država takvim ponašanjem "pokazuje štetočinski, gotovo neprijateljski odnos prema sopstvenim poljoprivrednicima, a istovremeno prostire crveni tepih takozvanim investitorima, strancima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: