Potpisano: Kinezi grade autoput Preljina-Požega

Komercijalni ugovor za izgradnju novog autoputa u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vredan 450 milona evra, potpisan je u Budimpešti.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2017.

13:17

Potpisano: Kinezi grade autoput Preljina-Požega
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i potpredsednik kineske kompanije CCCC "China Communications Construction Company Ltd" Sun Ziu potpisali su ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji autoputa E-763, od Preljine do Požege, u dužini od 30,9 kilometra.

Taj autoput ima veliki značaj za povezivanje Srbije i regiona, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg autoputa Beograd-Sarajevo, pošto od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Skoro trećinu trase na budućem autoputu od Preljine do Požege činiće mostovi i tuneli.

Deonica Preljina - Požega je podeljena na tri manje deonice. Od Preljine do Prijevora duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave u dužini do 8,27 kilometara.

Od Prijevora do Lučana bi trebalo asfaltirati 15,51 kilometar i izgraditi 20 mostova koji će biti duži od tri kilometra. Projektovana je i izgradnja tunela "Laz" od 1.750 metara.

Treća poddeonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgradjena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Ta deonica je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran, ukupne dužine 258 km.

U Srbiji je 2016. na Koridoru 11 pušten u saobraćaj autoput Ljig - Preljina u dužini od 40 km, a u uskoro bi trebalo da bude završen i ceo potez od Obrenovca do Preljine u dužini od 102 km.

Na toj trasi su deonica Ub - Lajkovac koju su ranije izgradili domaći izvodjači, a Kinezi sa domaćim podizvođačima su pri kraju gradnje dve deonice: Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

Kinezi grade i autoputa od Surčina do Obrenovca koja će biti završena 2019.

Planirana se i gradnja od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: