Ružić i MMF: Ujednačene plate za isti posao

Beograd -- Za rešavanja problema sa dugovima opština i gradova potrebno je doneti sistemsko rešenje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sa tim su saglasni ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i šef misije Međunaronog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf.

Ružić je sa delegacijom MMF koju je predvodio Ruf razgovarao o aktivnostima iz aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, saopštilo je resorno srpsko ministarstvo.

On je istakao da je reforma sistema plata kompleksna, ali i značajna kako bi se uveo red u sistem koji do sada nije obezbeđivao adekvatno upravljanje kadrovima i novcem.

Prema njegovim rečima, taj sistem nije obezbeđivao ni pravično vrednovanje rada, navodi se u saopštenju.

Ministar je i istakao da je najvažniji deo te reforme izrada Nacrta zakona o zaposlenima u javnim službama, koji je tema složenog konsultativnog procesa sa sindikatima i sa državnim organima.

"Čitava reforma sistema plata dovešće do ujednačavanja plata zaposlenih koji obavljaju isti posao, kao i sistemskog povećanja u skladu sa uštedama", rekao je Ružić.

Dodao je da će se prvi put uvažiti i kvalitet rada zaposlenih koji može rezultirati većim platama.

Ružić i Ruf su razgovarali i o finansijskoj situaciji opština i gradova "i složili se da je za rešavanje njihovih dugova potrebno doneti sistemsko rešenje".

strana 1 od 286 idi na stranu