Mi i Kinezi: Milijarde za Srbiju, evo gde idu

Srbija i Kina trenutno realizuju projekte čija vrednost iznosi 2,5 milijardi dolara, dok su u pripremi novi projekti “teški” još 3,5 milijardi dolara.

Srbija

Izvor: B92, Veèernje novosti

Četvrtak, 24.08.2017.

10:42

Mi i Kinezi: Milijarde za Srbiju, evo gde idu
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Kako pišu Večernje novosti, zajednički projekti dve zemlje su već izgrađeni most Zemun-Borča, vredan 262 miliona dolara a tu je i nekoliko deonica na Koridoru 11.

Trasu od Obrenovca do Uba i Lajkovca do Ljiga gradi kompanija Šandong i vrednost radova je 333 miliona dolara. Kompanija CRBC radi deonicu od Surčina do Obrenovca u koju će biti investirano 234 miliona dolara.

Takođe, na Koridoru 11, predviđeno je da treća kineska kompanija, CCCC, gradi deonicu od Preljine do Požege.

Na nešto manje od 20 kilometara obilaznice oko Beograda takođe je kineska kompanija Sino hidro.

Od projekata čija je realizacija u toku su brza pruga Beograd-Budimpešta, odnosno izgradnja trase Beograd-Stara Pazova. Vrednost radova koje izvodi konzorcijum Čajna rejlvej internešnl i CCCC iznosi 350 miliona dolara.

Takođe je predviđeno da isti konzorcijum radi i deonicu Novi Sad-Subotica.

Kompanija CBRC angažovana je na izgradnji Fruškogorskog koridora u dužini od 45 kilometara.

List u projkte računa i kupovinu Železare Smederevu, koju je kineski Hestil platio 54 mmiliona evra, uz investivcije predviđene na 300 miliona evra. Na listi je i kupovina iste kompanije Luke Smederevo, investicije vredne 80 miliona evra.

U okviru zajedničkih projekata pobrojani su i uvođenje avio-linije Beograd-peking, izgradnja Kineskog kulturnog centra vrednog 45 miliona dolara, otvaranje Kineske banke u Srbiji, radovi u termoelektrani Kostolac, kao i saradnja kompanija Huavej i Telekom Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: