"Grci, dobrodošli u Srbiju, zemlju prilika"

Mogućnosti za razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Grčke i te kako postoje, poručio je ministar privrede Goran Knežević na Srpsko grčkom biznis forumu u Beogradu

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

18:46

Foto: Tanjug

On je pozvao grčke investitore da ulažu u Srbiju.

Knežević je istakao da Srbija nudi različite podsticaje za investitore, kao i da je naša zemlja politički i ekonomski stabilna.

Obraćajući se učesnicima ovog biznis foruma u organizaciji PKS, Knežević je rekao da je veoma zadovoljan što su vlade i prvrednici dve zemlje odlučili da intenziviraju dijalog radi još bolje saradnje.

Navodeći da da je forum održan pre dva meseca spojio oko 140 privrednika dve zemlje, Knežević je dodao da su oni danas, uz podršku dvojice premijera, krenuli putem još boljih odnosa.

Srbija je, poručio je Knežević, politički i ekonomski stabilna zemlja, čija vlada odgovorno i ozbiljno rešava sve izazove, uključujući i ono što je ostalo kao nasleđe, od privatizacija, neefikasnog javnog sektora do trome administracije.

Precizirao da je nezaposlenost u Srbiji manja nego ranije i da iznosi 13,8 odsto, dok je privredni rast 2,8 odsto, a neto priliv investicija oko dve milijarde evra, što je najviše u regionu.

Knežević je istakao da Srbija investitorima nudi finansijske, kao i nefinansijske podsticaje, poput oslobađanja od taksi.

“Moguće je učešće investitora u privatizacijama. Imamo 167 priduzeća koja su spremna za različite modele privatizacije, pre svih nekoliko naših banja i više ugostiteljskih preduzeća. Uz RTB Bor, Petrohemiju, Azotaru, MSK, za koje smo spremni da ih učinimo atraktivnim za tržište”, rekao je Knežević.

On je istakao da je posebno interesovanje za naše slobodne zone, koje su oslobođene od PDV-a, imaju slobodan pristup tržištu od oko milijardu ljudi, a imaju i neto priliv od pet milijardi evra.

Napomenuo je da postoje i mogućnosti za zajednički izlaz privrednika dve zemlje na treha tržišta.

“Prilike za razvoj ekonomskih odnosa itekako postoje i verujem da će vaša poseta upisati novu stranicu u istoriju naših odnosa. Dobro došli u zemlju punu prilika i mogućnsoti”, poručio je Knežević.

Državni sekretar grčkog Ministarstva spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose Jorgos Cipras takođe je ukazao da postoje različite oblasti u kojima dve zemlje mogu da unaprede saradnju.

“Pozicije dve zemlje su ključne, ne samo kao najrazvijenijih zemalja, već su one tačke koje igraju važnu geopolitičku ulogu”, rekao je Jorgos Cipras.

Jorgos Cipras je istakao da su trgovinski odnosi dve zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da ima mogućnosti za proširenje, i u tom kontekstu nave da su važni ugoroi o saradnji u oblasti prehrambene industrije.

Upravo u tom smislu, biće potpisan sporazum o strateškoj saradnji između srpskog Karneksa i grčkog Creta farma, u oblasti mesa i suhomesnatih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: