Radnici Železar: Hvala što ste verovali u nas FOTO

Predsednik Kine Si Đinping obilaskom srpske čeličane završava trodnevnu posetu Srbiji. Krajem juna Železaru će preuzeti kineska kompanija Hestil.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

10:45

Radnici Železar: Hvala što ste verovali u nas FOTO
Foto: Tanjug

Kineski predsednik je doputovao u društvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a domaćin im je premijer Aleksandar Vučić.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.
Foto: Tanjug
Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Dolazak Sija u Smederevo je dokaz koliko je za kineskog partnera važna Železara, a i radnici i sindikati čeličane, pokazali su transparentima koliko je važna za njih, javlja reporter Tanjuga.
Foto: Tanjug
Radnici nose majice i kape sa kineskom i srpskom zastavom, a predstavnici sindikata transparente na kojima piše “Hvala Vučiću”, ili “Hvala što ste verovali u nas”. Nose i transparente sa likom predsednika NR Kine.

Na svečanosti povodom ove posete premijer i gosti obratiće se radnicima, a potom će sa predsednikom "Hestila" Ju Jongom obići toplu valjaonicu i radničku menzu.
Foto: Tanjug
Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Železari "Smederevo" rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

Hestil, koji je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, definitivno će preuzeti srpsku čeličanu, kako se očekuje, do kraja juna, saznaje Tanjug.
Foto: Tanjug
To je u skladu s predviđenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

"Hestil" se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane - povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

"Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika", rekao je predsednik "Hestila" Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Železare Mileta Gujaničić ističe da je "Hestil'' jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

"Nešto na čemu oni rade, usavršavaju i nešto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi naša čeličana", istakao je on.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad, ističući da razvoj smederevske industrijske zone ne bi bio moguć bez podrške premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je rekla da poseta kineskog predsednika za Smederevo predstavlja početak nove ere u privrednom razvoju grada.

Potpisivanje ugovora o prodaji inicijalno je dogovoreno što je u novembru 2015. delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem posetila Kinu.
Foto: Tanjug
Kada je ugovor potpisan, Vučić je poručio da je to veliki dan za sve radnike smederevske železare, da su takav dan i zaslužili, nakon mnogo godina neizvesnosti, neprospavanih noći i razmišljanja hoće li moći da prehrane svoje porodice.

Inače, kineska kompanija Hestil je najveći proizvodač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.
Foto: Tanjug
Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona celika.

Prihod Hestila u 2015. godini iznosio je 43,7 milijardi dolara.
Foto: Tanjug
Na globalnom nivou zapošljava više od 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade.

Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su SAD, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hongkong.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: