Zahtev: Kontrola hrane kreće na njivama

Beograd -- Jačanje kontrole prehrambenih proizvoda biljnog i životinjskog porekla, novi evropski standardi za bezbednost hrane, biće uspostavljeni do kraja 2017. godine.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kontrola uključuje i uvoz iz inostranstva, kao i usklađivanje metodologije kontrole bezbednosti hrane sa principima koji se koriste u zemljama članicama EU još jedan je korak u ispunjenju standarda tržišta, pišu Večernje novosti.

Sve ovo biće omogućeno novim informacionim sistemom za bezbednost hrane, koji će biti uspostavljen do kraja 2017. godine.

Novi integrisani sistem upravljanja podacima, dizajniran po najnaprednijim standardima IT projekat je Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i delegacije Evropske unije u Srbiji, koji ona i finansira sa 1.345.000 evra. On će unaprediti IT sistem u upravama za veterinu, za zaštitu bilja i Poljoprivrednoj inspekciji.

“Ljudi sve više teže tome da budu potpuno obavešteni o poreklu hrane i očekuju da ona bude zdrava i dobrog kvaliteta”, rekao je Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

“Ovim projektom Srbija je na putu da realizuje osnovni princip EU u oblasti poljoprivrede, integrisani pristup "od njive do trpeze", koji podrazumeva kontrolu svih faza proizvodnje od prerade, prevoza, skladištenja do pripreme hrane”, objašnjava on.

Društveni značaj projekta je u tome što omogućava brže i lakše prikupljanje, analizu i dalju distribuciju informacija, njihovo geografsko povezivanje, sistem za upravljanje rizicima i napredni sistem izveštavanja u cilju što bolje kontrole bezbednosti hrane.

Srbija

strana 1 od 286 idi na stranu