BG obilaznica: Posle 25 godina u 2 trake do mosta

Obilaznica oko Beograda od mosta kod Ostružnice do Dobanovačke petlje konačno u punom profilu. Kasne radovi na Novom savskom mostu. Neki objekti zreli za obnovu

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 20.04.2016.

08:42

BG obilaznica: Posle 25 godina u 2 trake do mosta
Foto: Beobuild

Na deonici od Ostružnice do Dobanovaca završena je i leva traka auto-puta, tako da je deo Obilaznice oko Beograda sa surčinske strane sada kompletan.

Asfalt je postavljen na 17 kilometara puta i otvaranje se očekuje narednih dana. Vozači će konačno moći da koriste auto-put u punom profilu u oba smera, pišu Večernje novosti. Horizontalna signalizacija između Dobanovaca i Ostružnice je obeležena, a putari su u ponedeljak postavljali saobraćajne znake i zaštitnu razdelnu ogradu.

Radovi na levoj traci mosta kod Ostružnice, međutim, nisu odmakli dalje od početka, iako je pre tačno tri meseca gradilište zvanično otvoreno. Na vidiku nema nijednog putara, a kamoli mehanizacije.

“U toku su finalni radovi koji će omogućiti uključenje u saobraćaj novoizgrađene leve strane deonice. Priprema se izgradnja druge faze Obilaznice oko Beograda, odnosno mosta preko Save kod Ostružnice. Izvođač radova Štrabag obavlja pripreme prema ugovornim procedurama. Preostalo je da dostave dokumentaciju oko formiranja gradilišta, program i metodologiju izvođenja radova”, kažu u Putevima Srbije.

Osim najavljenih radova na mostu iznad Save, ostalo je još mnogo posla za neimare kako bi ovaj pravac konačno dobio izgled auto-puta.

Od pravog koridora deli ga izgradnja leve trake od mosta kod Ostružnice do Bubanj Potoka, kao i nastavak izgradnje desne trake od Straževice do Bubanj Potoka. Osim trase, ostalo je da se opreme i cevi na levoj strani tunela "Lipak", "Železnik" i da se dovrši leva strana tunela "Straževica".

Da bi Obilaznica bila kompletna, posle spajanja s auto-putem E75 kod Bubanj Potoka, neimarima tek predstoji izazov - trasiranje saobraćajnice do Pančeva, koja podrazumeva i izgradnju još jednog mosta na Dunavu, kod Vinče.

Četvrt veka traje izgradnja obilaznice oko Beograda, a kraj radova se još ne nazire. Izgradnja je počela u novembru 1990, ali je ubrzo i obustavljena. Zavisila je od priliva sredstava i bila je prekidana zbog sankcija, bombardovanja, hiperinflacije... Neki objekti, već izgrađeni, bili su tokom bombardovanja 1999. znatno oštećeni, pa je bilo potrebno da se saniraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: