“Uvozićemo vaša kola, pustite naš 'fijat'”

Srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da u Srbiji postoji interesovanje za saradnju u oblasti auto-industrije.

Srbija

Izvor: Danas, Tanjug

Utorak, 27.10.2015.

13:02

Default images
Foto: Tanjug

"Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama Evroazijskog saveza, a ne Rusiji, zainteresovani smo da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašoj teritoriji i teritoriji Evroazijske federacije izvoze naša vozila, odnosno fijat", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je jedan od važnijih zadataka u srpsko-ruskoj ekonomskoj saradnji uključivanje automobila u spisak slobodne trgovine.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je pre godinu dana prilikom posete Beogradu da će Rusija razmotriti bescarinski uvoz “fijata” iz Kragujevca.

Slično obećanje Vučić je od Putina dobio i ranije te godine, kada je bio u poseti Moskvi.

Pre toga, Putin je bescarinski izvoz kontingenta od 10.000 kragujevačkih „velikih fića“, u aprilu 2013. obećao i tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i ministru ekonomije u njegovoj vladi Mlađanu Dinkiću, i to do kraja te godine.

Tema je otvarana i prilikom svakog narednog susreta srpskih i ruskih zvaničnika, ali izvoz još nije pokrenut.

Rusi su, u međuvremenu, najpre zatražili da se izvoz "fijata 500L" na njihovo tržište realizuje u okviru famoznih uzajamnih kvota, što Srbiji, s obzirom na to da ruski proizvođači imaju automobile koji su gotovo trostruko jeftiniji od kragujevačkog "fiće", nikako ne odgovara, da bi na kraju izgovor za stalna odlaganja našli u neophodnosti da se sa njime saglase i ostale članice EEU.

Otuda upućeni u ovu problematiku očekuju da će Vučić istu priču da čuje i ovoga puta.

Ono što je, međutim, za budućnost zajedničkog projekta Fijata i države Srbije, kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija, mnogo bitnije od eventualnog izvoza u Rusiju, jeste upošljavanje kapaciteta FCA Srbija proizvodnjom još jednog modela.

Izvori lista "Danas" bliski Vladi tvrde da će Vučić sa menadžmentom Fijata uskoro razgovarati o tome, zatim o restilizaciji "fijata 500L", kao i o lokalizaciji produkcije delova za ugradnju u vozila koja izlaze iz pogona kragujevačke fabrike, pri čemu će se nastojati da se u zemlji osvoji izrada gotovo svih pozicija, osim motora i menjača.

“Vlada ima i plan "B", ukoliko ne dobijemo još jedan Fijatov model, onda će se sa menadžmentom Grupacije Fijat Krajsler razgovarati o proizvodnji automobila nekog drugog proizvođača, koji je na istoj ili platformi sličnoj Fijatovoj. Na taj način je Fijatova fabrika u Poljskoj godinama proizvodila Fordov model "ford K". Fabrika u Kragujevcu je, u svakom slučaju, spremna za novi model, a na nama je da u što kraćem roku ispunimo sve preostale ugovorne obaveza države Srbije prema Fijatu”, ističu naši sagovornici, napominjući da u Vladi očekuju da će informaciju o proizvodnji još jednog modela u Kragujevca dobiti 2016. godine, "ako ne i pre".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: