"Zna li neko kako se uopšte napušta evro?"

Jaz između Berlina i Atine je na vrhuncu, a Cipras će već u sredu imati problem da isplati plate i penzije, istakao je Slobodan Marković sa FPN-a u vestima B92

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.06.2015.

20:39

Default images
Foto: B92

Osim toga, Marković je istakao da grčko napuštanje evrozone nije rešenje i postavio pitanje kako se evrozona uopšte napušta.

„Grčki premijer će već u sredu imati problem kako da isplati plate i penzije u javnom sektoru i to samo par dana pred referendum. Videćemo šta će tada uraditi, kao i da li će uopšte biti referenduma“, istakao je Marković.

Kako navodi, činjenica je da je jaz između Berlina i Atine na vrhuncu i posledica toga je nepoverenje nemačkih političara u Grčku.

„Taj referendum je potvrda grčkoj vladi da može da nastavi političku igru iz poslednjih par meseci. Bio sam na predavanju guvernera Nacionalne banke Grčke u Londonu pre par meseci koji je tada rekao da veruje da će kompromis biti postignut“, ističe Marković, dodajući da su sve izjave do sada ukazivale na to da Grčka neće napuštati Evrozonu.

Prema njegovim rečima, „Grexit“, kako je nazivano grčko napuštanje evrozone, nije rešenje i to je najnepovoljniji scenario.

„Iz izjava zvaničnika Nemačke i Grčke se vidi da trenutno ne postoji ’plan B’. Znate, jedno je napuštanje Evrozone, drugo je kako će se toj državi omogućiti da funkcioniše“, istakao je Marković.

Slobodan Marković je nakon toga naveo da je Grčka duboko podeljena i da većina građana podržava ostanak njihove države unuter EU.

„Pitanje je samo da li ostaje u evrozoni, da li da se vrati na drahmu i tako maltene proglasi bankrot. Međutim, nije definisano ni kako se evrozona uopšte napušta“, rekao je Marković.

Profesor Fakulteta političkih nauka navodi da bi mogući izlazak grčke iz Eu i evrozone imao uticaja i na druge države.

„U Grčkoj je nezaposlenost 25 posto. Slično je i u Španiji. Oni imaju svoju Siriziu i tamo možemo imati dominio efekat“, naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, grčka vlada igra rizičnu igru nadajući se da će Nemačka da popusti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: