"Nisam očekivao ovoliki otpor"

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mnoge vlade pre ove govorile o spuštanju Beograda na reke, a da sada konačno to može i da se ostvari.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Vučić je u Skupštini Srbije obrazlažući Predlog posebnog zakona o projektu "Beograd na vodi" kazao da je pitanje da li će ceo projekat biti završen i za 15 godina, ali je istakao da će prestonica već za tri ili četiri godine imati mnogo lepše lice.

Vučić je rekao da je početak izgradnje dve stambene kule planiran na leto ove godine, a da će se paralelno raditi na projektima kule Beograd, tržnog centra i hotela, za koje se projekti očekuju u maju 2016. a izgradnja na leto te godine.

Premijer je rekao da je ranije dolazilo do zabune o rokovima izgradnje projekta, s obzirom da je on govorio da će biti završen za četiri, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali za deset godina.

"Nisu pažljivo slušali, ja sam govorio o prvoj fazi a gradonačelnik o projektu. Pitanje je da li će ceo projekat biti završen i za 15 godina, ali će za tri ili četiri Beograd imati lepše lice", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da u izradu projekta i rad na "Beogradu na vodi" treba uključiti što više srpskih kompanija i istaknutih arhitekata, urbanista, kao i da materijali za izgradnju treba uzimati iz Srbije, na primer čelik iz smederevske Železare.

"To će biti uslov koji će biti i u ugovoru i to će biti poštovano u dogovoru sa arapskim invesitorom", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će realizacijom Beograda na vodi dobiti država i narod, a novac se neće slivati u, kako je naveo, "tajkunske džepove".

"Neki tajkuni su mogli da postanu vlasnici dela priobalja, ali sad im država kvari posao jer će država i narod da dobiju ovim proijektom, a neće se novac slivati u tajkunske džepove", rekao je Vučić.

Vučić je obrazlažući zakonski predlog kazao da su veliki gradovi izgrađeni na velikim snovima i podsetio da istorija ideja spuštanja Beograda na Savu datira još od Knjaza Miloša.

Govoreći o istorijatu razvoja tog dela grada i namerama prethodnih vlada da spuste srpsku prestonicu na reku, podsetio da je za to postojalo više konkursa domaćih i inostranih arhitekata, poput projekta "Evropolis" iz 1996. koji nikada nisu realizovani.

Vučić je naveo da je zahvalan što je za vreme mandata bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa šef Urbanisitičkog zavoda Beograda rekla da će na tom području nići "srpski Menhetn".

Raseljeno 86 porodica

Na Savskom platou, gde treba da se gradi projekat "Beograd na vodi", za proteklih godinu dana je na površini od 40 hektara uklonjeno 179 od ukupno 246 objekata, a za raseljavanje 86 porodica izdvojeno je 51 miliona dinara, kaže Vučić. Sredstva za uklanjanje tih objekata u prvoj fazi gradnje, obezbedio je Grad Beograd u iznosu od 130 miliona dinara i potrebno je ukupno oko 880 miliona evra za kompletnu eksproprijaciju objekata na mestu budućeg projekta "Beograd na vodi", u prvoj fazi projekta, rekao je Vučić. Sa 86 porodica je potpisan ugovor o raseljavanju, četiri porodice su samostalno napustile i iselile područje Savskog amfiteatra, što je ukupno 90 porodica koje su napustile tu lokacija i očkuje se da će se sa još 10 porodica biti potpisan ugovor o raseljenju, naveo je Vučić. Raseljeni su za svoje stanove dobili ukupno 51 milion dinara, kazao je Vučić i dodao da je, na primer, kopija Terazija i Terazijske česme čije su makete izgrađene na Novom Beogradu (pored "buvljaka") koštale 650.000 evra (oko 71 milion dinara). "Želimo da to bude najlepši deo grada, najlepši deo Srbije i hoćemo time da se ponosimo", istakao je Vučić, govoreći o projektu "Beograd na vodi". Premijer je podsetio na član 58. Ustava Srbije, koji dozvoljava oduzimanje svojine zato što to predstavlja javni interes, uz naknadu po tržišnim uslovima i dodao da zakon dozvoljava žalbu gradjana na takvu odluku, pa čak i žalbu Ustavnom sudu.

Vučić je istakao da su sve težnje i namere u tom smislu bile zajedničke, ali da je najvažnije obezbediti novac, što je tek sada učinjeno.

"Nisam očekivao ovolike otpore modernizaciji, napretku, nečemu najlepšem za šta nismo imali novac, ali smo novac obezbedili. O svemu možemo da govorimo, najvažnije je da li za neki projekat imate novac ili nemate", naveo je Vučić.

U nastavku izlaganja, Vučić je veoma detaljno navodio primere izgradnje velikih infrastrukturnih projekata širom sveta, koji su nailazili na velike otpore i nerazumevanje.

Zatim je nabrajao i niz primera iz novije srpske istorije, koji su takođe nailazili na velike otpore modernizacije, od prve sijalice, javne rasvete pa sve do odluke o tome da Gazela ima po tri trake i izgradnje Palate Albanija i Geneks kula.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj će razmatrati poseban zakona o projektu "Beograd na vodi".

I Pešićev lex specialis za Gazelu

Vučić je poručio da Beograd na vodi neće biti prvi projekat za koji će parlament doneti lex specijalis, već da je to rađeno i u SFRJ za svaki veliki projekat od nacionalnog interesa, a kao primer pomenuo je odluku o izgradnji auto-puta Bratstvo-jedinstvo.

Vučić je pokazujući poslanicima "Službeni glasnik" iz 1966. godine rekao da je Lex specijalis za izgradnju tog auto-puta donet na predlog tadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića, a odluka se odnosila na uslove korišćenja sredstava SFRJ.

Podsetio je da je i tada bilo protivljenja građana zbog trošenja ogromnog novca za nepotrebne projekte. To je, kazao je, bilo zato što smo uvek živeli u siromaštvu.

"Protestovalo se zato što će most Gazela imati šest traka, govorilo se da nam to nije potrebno jer Beograd nema toliko automobila i da zato nema potrebe da se troše silne narodne pare od kojih je narod mogao bolje da živi", kazao je Vučić.

Danas su nam, dodao je, malo tri trake i voleli bismo da je Branako Pešić bio još uporniji.

Podsetio i da je projekat izgradnje Gazele spasao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito koji je, kako je rekao, zaustavio tu vrstu kritika i napada.

"Tada nastaje moderna ideja Savskog amfiteatra i silazak Beograda na reke", kazao je premijer.

Pomenuo je i protivljenja građana izgradnji Beograđanke, ali i Geneks kula, objekta koji je završio na Vrhovnom sudu zbog sukoba urbanista, građevinara i inženjera.

Premijer je rekao da su ti objekti građeni našim novcem, a da se sada prvi put govori o velikom projektu koji će biti izgrađen tudjim novcem, jer svoj nemamo. Naš novac, dodao je, potrošen je na povećanje plata i penzija u izbornim kampanjama ili za koalicione sporazume.

Stoga, kazao je, višestruki su razlozi za donošenje posebnog zakona o izgradnji Beograda na vodi jer to nije zakon od lokalnog i regionalnog značaja.

"To je zakon od značaja za svakog od naših građana jer zahvaljujući njemu biće uposleno desetine hiljada ljudi, gradjevinska industrija, obezbedićemo rast kompletnog tercijalnog sektora u godinama koje su pred nama", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 294 idi na stranu