Naši tenkovi - sirovina za Železaru

Najava da će Srbija prodati višak naoružanja i vojne tehnike poklopila se sa teškom pregovaračkom „bitkom” oko sirovina za buduću proizvodnju u „Železari”.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2015.

10:10

Default images
Foto: Thinkstock

Vojska je, naime, objavila prodaju više od 480 tenkova i haubica, 220 oklopnih vozila, više od 20.000 pušaka i pištolja i veliku količinu druge vojne opreme.

Sudeći po pričama i pisanjima pojedinih medija da je bivši vlasnik čeličane, američki „Ju-Es stil”, svojevremeno „pretapao” srpsko naoružanje u Smederevu, mnogi su u najnovijoj odluci vojske videli „neverovatnu” podudarnost, pogotovo što su sirovine najspornija tačka u pregovorima sa budućim vlasnikom železare, piše Politika.

Mileta Gujaničić, lider Nezavisnog sindikata metalaca, kaže da ne zna da je „Ju-Es stil” to radio, jer vojna oprema nije u fabriku dolazila „u komadu”, ali dodaje da ima logike da ovo naoružanje završi u železarinim pećima. Šta bi „Esmark” dobio od rashodovanog srpskog naoružanja?

Ako je prosečna težina tenka oko 50 tona, samo od toga može se dobiti više od 10.000 tona kvalitetnog gvožđa. Ako tome dodamo oklopna vozila i ostalo naoružanje, proizlazi da je reč o nezanemarljivim količinama sirovina. Uz to, prema tvrdnjama Gujaničića, radi se o kvalitetnom gvožđu od koga se može dobiti još kvalitetniji i skuplji čelik.

Za razliku od njega, Saša Čolić, prvi čovek ASNS-a u čeličani, smatra da su ovakve priče čisto „laičko zaključivanje”, te da ne postoji nikakva veza između najave o prodaji vojnog naoružanja i dolaska „Esmarka”. Takođe, tvrdi da nema dokaza ni da je „Ju-Es stil” tako nešto radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: