"Osetićemo prve efekte reformi"

U ekonomskom smislu 2014. godina je za Srbiju bila veoma teška, ali i 2015. godina biće godina iskušenja, rekao je Vladimir Krulj.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

16:56

Default images

Ekonomski savetnik ministra bez portfelja za evropske integracije je izrazio očekivanje da će u novoj godini početi da se osećaju i prvi pozitivni efekti ekonomskih reformi koje je preduzela Vlada Srbije.

Govoreći o godini na izmaku, Krulj je za portal BKTV Njuz rekao da je Srbija u 2014. imala dodatnu nevolju - katastrofalne majske poplave koje su nanele ogromne štete našoj zemlji, koje su prema nekim procenama nanele direktnu štetu preko 1,5 milijardi evra, dok je posredna šteta znatno veća.

"I pored činjenice da su nam prijateljske zemlje, i sa zapada i sa istoka, pomogle čak i više nego što je to običaj u takvim situacijama, najveći teret obnove porušenih kuća, infrastrukture i privrednih objekata pao je na državu, odnosno na budžet, što je definitivno imalo značajan uticaj i na ekonomsku politiku države, ali i na pad BDP-a u ovoj godini, jer se procenjuje da će biti oko minus dva odsto", podsetio je Krulj.

Iznoseći svoja očekivanja od 2015. godine, u ekonomskom smislu, Krulj je reako da će i 2015. godina biti godina iskušenja, ali očekuje da će u novoj godini početi da se osećaju i prvi pozitivni efekti ekonomskih reformi koje je preduzela Vlada Srbije.

"Treba očekivati da počnu da se realizuju neke od velikih najavljenih investicija, poput 'brze pruge' Beograd - Budimpešta, zatim projekat 'Beograd na vodi' i da većina značajnih preduzeća koja su do sada bila u restrukturiranju dobije nove strateške partnere", kazao je Krulj.

Nove investitore Krulj očekuje iz EU - Francuske, Nemačke, Italije, Austrije, kao i iz Kine, Emirata, Rusije...

"Mislim da će u prvim mesecima nove godine Železara Smederevo dobiti novog strateškog partnera, što može biti veoma značajan razvojni impuls našoj industriji i izvozu", smatra on.

To neće biti moguće bez upornog sprovodjenja mera fiskalne konsolidacije i očuvanja stabilnosti budžeta i zaustavljanja rasta javnog duga, rekao je Krulj i napomenuo da se paralelno mora rešavati problem pronalaženja alternativnog rešenja za snabdevanje gasom posle odustajanja Rusije od gradnje Južnog toka, ali će taj problem morati da se rešava uporedo sa načinom na koji će taj problem rešavati EU.

Prema njegovim rečima, i u procesu evropskih integracija očekuje nas dinamična godina, s obzirom da treba očekivati otvaranje niza značajnih poglavlja u pregovorima sa EU, što će biti ozbiljan zadatak i za naše ekonomske vlasti, ali i za novu Evropsku komisiju.

"U svakom slučaju, srpska ekonomska priča u 2015. godini biće dinamična, ali teška, sa prvim pravim pozitivnim rezultatima ekonomskih reformi. Reforme će biti teške, ali mislim da je i gradjanima jasno da su one neophodne i da samo sa korenitim reformama Srbija može da izadje iz krize, da se uključi u EU u doglednom periodu i da postane zemlja koja ima razvijenu ekonomiju", zaključio je Krulj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: