8 razloga da radite u inostranstvu

Posao u inostranstvu može biti uzbudljiva prilika, ali i veliki izazov u karijeri pojedinca. Nova iskustva, ljudi i okruženje nestrpljivo čekaju na vas.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

15:21

Default images

S druge strane, nije tako jednostavno ostaviti sve, spakovati kofere i otići u drugu državu.

Bez obzira da li vam je posao u inostranstvu ponuđen, ili tek razmišljate da kliknete na dugme "prijavi se", ovih 8 stvari će vas ohrabriti i olakšati vam odlazak.

1. Učenje novih veština

Rad u inostranstvu pruža vam priliku da se bavite različitim poslovima za koje mislite da nikada ne biste radili ili kod kuće ne biste imali priliku za to. Verovatno vam većina veština neće trebati kada se jednog dana vratite, ali mogu vam svakako pomoći u stvaranju zanimljive priče o sebi na sledećem razgovoru za posao.

Izdvojite veštine koje ste stekli na novom radnom mestu u inostranstvu i posbeno ih istaknite prilikom prijave za određeni posao, posebno ako su neke od njih usko vezane uz posao na koji se prijavljujete.

2. Stvaranje trajnih prijateljstava

Rad u inostranstvu otvara vam priliku za upoznavanje velikog broja ljudi, ne samo na radnom mestu nego i u slobodno radno vreme. Povezanost je čvršća i veća od onih prijateljstava koja se sklapaju na turističkim putovanjima, budući da provodite veliki deo dana zajedno i poslovno usko sarađujete, delite dobre i loše trenutke. Mnoga prijateljstva sklopila su se upravo u radnom okruženju, a nakon što završite sa radom u inostranstvu, imaćete prijatelje iz svih delova sveta koje ćete moći da posete tokom godišnjeg odmora.

Osim toga, nikada ne znate koja poslovna prilika vam se može otvoriti zbog poznanstva sa različitim ljudima.

3. Bolji osećaj za destinaciju

Nakon nekog vremena, gradovi počinju da liče jedan na drugi. Izloženi primeri u muzeju su sve manje interesantni kako vreme prolazi, a gradove kao turista upoznajte samo površno. Dolazak u određeni grad zbog posla pruža vam potpuno drugačiji pogled na okruženje u kojem se nalazite, pa u tom slučaju ne morate koristiti turistički vodič, nego samostalno istraživati željena mesta budući da niste ograničeni vremenom.

Osim toga, određeni grad počinje da vam bude dom, i sigurno ćete vrlo brzo pronaći kvartovski kafić u kojme ćete kao i kod kuće piti kafu sa kolegama, ili ujutro pre posla listati novine. Takođe, uvek možete pisati blog o svom iskustvu rada o inostranstvu, i kako ste kroz taj rad upoznali destinaciju u kojoj se nalazite.

4. Osetićete pravu slobodu

S obzirom da u drugu državu idete zbog posla, a ne na godišnji odmor, nećete biti slobodni u pravom smislu te reči. Jednom kada shvatite da odlazak u inostranstvo nije tako strašan korak niti je teško kako ste prvo mislili, pred vama se otvara potpuno novi svet. Imati samopouzdanja za odlazak u svet zbog nove poslovne prilike zaista daje pojedincu poseban osećaj slobode.

Osim toga, iza sebe ostavljate loša poslovna iskustva, i tako dobijate mogućnost da pokrenete svoju karijeru u pravom smislu, i odvedete je u smeru kom želite.

5. Poželjniji kandidat na tržištu rada

Rad u inostranstvu ne isključuje vas sa tržišta rada, nego vas čini poželjnim kandidatom kada se vratite u mesto prebivališta. Sa poboljšanim znanjem stranog jezika, tehničkim veštinama, al i veštinama komunikacije na tržište rada i svoje kvalifikacije gledaćete iz potpuno drugačije perspektive.

Ukoliko ste u inostranstvu radili posao usko vezan za vašu struku, sigurno će vas inostrano iskustvo istaknuti među drugim kandidatima na sledećem razgovoru za posao.

6. Razvijene veštine vođenja

Odlučili ste se za posao u inostranstvu. Prikupili ste sve potrebne dokumente i organizovali svoj put. Osim toga, dolaskom u novo okruženje, naučili ste da komunicirate sa ljudima iz različitih kultura. Što znači da ste tokom celog procesa stekli važne veštine vođenja i upravljanja, kako sobom tako i složenim procesima.

Upravo te veštine mogu vam pomoći u ubeđivanju potencijalnog poslodavca da ste vi pravi kandidat za otvorenu radnu poziciju, i potkrepiti informacije iz biografije konkretnim dokazima. Celu pripremu shvatite kao vredan proces kojem ste naučili mnogo o sebi, svojim sposobnostima i stekli određenu samostalnost i samopouzdanje za buduće poslovne izazove.

7. Usavršavanje stranog jezika

Mnogi od vas su engleski jezik (ili neki drugi) učili u osnovnoj školi, nastavili u srednjoj i ponešto na prvim godinama fakulteta. No, učenje stranog jezika u školi, prema klasičnom pristupu potpuno je različito od onoga kada ga pričate sa izvornim govornicima ili koristite svakodnevno u poslovnom okruženju.

U stranim zemljama službeni jezik najčešće je engleski jezik, stoga ćete defitinitvno poboljšati svoje veštine i naučiti fraze koje vam mogu biti korisne u budućnosti.

U domaćem okruženju kada ne koristite dovoljno strani jezik, izgubite naviku i lakše ga zaboravite, dok ćete u inostranstvu biti na neki način 'prisiljeni' i više motivisani neprekidno da govorite na stranom jeziku i koristiti ga.

8. Poboljšanje komunikacionih veština

Odlazak u stranu zemlju , za pojedinca je sve samo ne jednostavan. Svi možemo naučiti tehničke stvari, da nauče da rade posao prema standardnim procedurama i metodama. Ali naučiti komunicirati sa različitim ljudima, u različitim situacijama i u potpuno drugačijem okruženju nije tako jednostavno.

Tokom rada u inostranstvu sigurno ćete naučiti izvrsno da komunicirate sa svim grupama ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: