Saks: Srbija da ulaže u obrazovanje

Beograd -- Ekonomista Džefri Saks poručuje Srbiji da da veličina teritorije nije odlučujuća kada je reč o ekonomskom razvoju. Ulažite u obrazovanje, savetuje on.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli

Saks smatra da je članstvo u EU pomoglo privredama njenih novih članica, da zemlje moraju da održavaju svoje budžete u relativnoj ravnoteži, kao i da je uloga vlade u ekonomiji značajna.

On je u intervjuu za današnji "Blic" ocenio da male zemlje moraju da imaju miroljubive odnose sa susedima i da se usredsrede na jedinstvo društva u svojoj unutrašnjoj politici.

"Potrebne su im dobro obučene, veoma fleksibilne privrede, konkurentne u svetskim razmerama", kaže Saks odgovarajući na pitanje kakva je budućnost malih zemalja i malih ekonomija kakvu ima Srbija.

Naglasio je i da veličina teritorije nije odlučujuća kada je reč o ekonomskom razvoju i navodi primere Danske, Norveške, Švedske, Singapura, Kostariku za koje kaže da su izrazito uspešne male zemlje.

Na pitanje koliko je projekat gasovoda Južni tok važan za Srbiju i koliko je to pitanje sporno za EU, on kaže da tehnički Južni tok ima svojih prednosti.

"Sada je on, međutim, postao deo komplikovanih pitanja energetske bezbednosti povezanih sa krizom u Ukrajini (i drugim regionalnim pitanjima). Opšta energetska strategija se ne bavi samo bezbednošću i troškovima snabdevanja već vodi računa i o klimatskim promenama. Zasad je ta vrsta energetske saradnje veoma oskudna", ocenio je Saks.

Govoreći o EU on je rekao da je članstvo pomoglo privredama njenih novih članica, Poljske ili baltičkih država, ali i da širenje EU ne bi trebalo da donosi gubitke ili sukobe sa onima koji nisu u EU.

Upitan koliko su pravila MMF o strogo balansiranim prihodima i rashodima danas opravdana on kaže da zemlje moraju da održavaju svoje budžete u relativnoj ravnoteži kako bi se izbegla makroekonokmska nestabilnost.

"Verujem u značajnu ulogu vlade u ekonomiji - u zdravstvu, obrazovanju, infrastrukturi, obuci, ekološkoj održivosti i brizi o deci. Za to su potrebni resursi. Zbog toga su takse i porezi da bi se finansirale ove aktivnosti od suštinskog značaja", istakao je Saks.

Na pitanje u šta bi srpski građani trebalo da ulože ako imaju sredstva, Saks odgovara - u obrazovanje.

Kako navodi "Blic", Saks će krajem meseca doći u Beograd na veliku konferenciju Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj kojom se obežava početak Prvog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu