Nedelja, 25.05.2014.

09:30

Saks: Srbija da ulaže u obrazovanje

Ekonomista Džefri Saks poručuje Srbiji da da veličina teritorije nije odlučujuća kada je reč o ekonomskom razvoju. Ulažite u obrazovanje, savetuje on.

Izvor: Blic

Saks: Srbija da ulaže u obrazovanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

КАКО СЕ УЧИ

pre 9 godina

Суштина образовања је да ђаци: НАУЧЕ КАКО се учи, и да ЗАПАМТЕ НАЈВАЖНИЈЕ чињенице..
Зато је неопходно да се одштампају нове школске књиге са ПРЕПОЛОВЉЕНИМ ЈЕДИНСТВЕНИМ текстом , али да свака страна остане 1/4 ПРАЗНА , како би професори (по свом избору) додатно ПОЈАСНИЛИ текст, а ђаци то уписали у књиге.
(Строго забранити додатно уношења чињеница, података,...)

cwl

pre 9 godina

Sećate se filma "Krvavi dijamant" sa Leonardom Di capriom...?

Ono što se ne vidi u filmu - ta drama u Sierra Leoneu započinje 30 godina ranije, kada aktuelni prdsednik nije imao da podmiri plate u školstvu. Većina dece je završila na ulici umesto u školi....

I tada se pojavljuje famozni RAF koji im deli drogu i kalašnjikove. Deca počinju da ubijaju svoje očeve...

Ovo je jedan mudar savet čoveka koji je video puno. Poslušajte ga.

Tokyo

pre 9 godina

Teško da su Norveška i Švedska adekvatni primeri za teritorijalno male zemlje.
Ali da je obrazovanje stub razvijenosti svakog društva - to stoji. Isto važi i za zdravstveni sistem.
Aktuelni problemi srpskog društva su neuspele reforme oba ova sistema. U prvom slučaju se sprovodi hiperprodukcija visokog obrazovanja, koja stvara lažnu sliku o obrazovnoj strukturi u Srba, dok je u zdravstvu prenebregnuta činjenica da su produktivne i napredne samo one države koje vode računa o javnom zdravlju svog stanovništva.
Kuća se gradi od temelja.

ЛанеБг

pre 9 godina

"Opšta energetska strategija se ne bavi samo bezbednošću i troškovima snabdevanja već vodi računa i o klimatskim promenama"- Ахахаха, дај Џефри молим те...Причај неком другом те приче. Као екологија је проблем код "Јужног тока"!? Једини проблем ту је непристајање арогантних каубоја да Русија и Европа сарађују и подигну енергетску сарадњу на виши ниво.

andreas kisser

pre 9 godina

@dare

procitaj svoj prvi komentar, a zatim odgovor na moju repliku, pa nam svima pojasni kako si na osnovu rezultata matematickih olimpijada dosao do zakljucka da je unistavanje obrazovanja trend u evropi! drugo, ili moj komentar nisi ni pokusao da razumes jer svojim drugim komentarom potpuno potvrdjujes sve sto sam ja napisao, ili nisi u stanju da razumes o cemu ja pricam. trece, gde sam ja napisao da obrazovanje van zapadne evrope ne valja??? i cetvrto, moj komentar je analiza razlicitih modela obrazovanja (ne samo visokog) u drzavama u kojima sam ja ziveo tokom ovih tridesetak godina svog zivota: ex-yu, srbija, nemacka, britanija. pojasni molim te gde si u mom komentaru procitao da se ja zalazem za obrazovanje koje ce biti dostupno samo bogatima??? bice pre da sa tvojim obrazovanjem nesto nije u redu, posto ocigledno nisi u stanju da razumes par prosto prosirenih recenica. najzad, o tvom poznavanju obrazovanja na zapadu dovoljno govori konstatacija "... fakluteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes". visoko obrazovanje je do skoro svuda u zapadnoj evropi bilo besplatno, sem u holandiji i uk. pre 7, 8 godina u nemackoj su npr. uvedene godisnje skolarine od oko 1000 evra, ali u engleskoj studenti osnovnih studija podizu kredite koje vracaju nakon diplomiranja, kada postignu platu od £21.000 godisnje. kvalitet univerziteta zavisi od uspeha na zavrsnom testu u srednjoj skoli (tkzv. A-levels). ne treba da mi zahvaljujes na par lekcija.

dare@andreas kisser

pre 9 godina

@andreas kisser
na osnovu olimpijada iz svih disciplina, a narocito prirodnih nauka, prvenstveno matematike. pretpostavljam da nikada niste gledali rezultate, ali tamo dominiraju korejci, kinezi, singapurcani :) i ostali. ah, da i amerika postize dobre rezultate, samo sto su svi takmicari sa istoka, uvezeni godinu-dve pred olimpijadu. a sto se tice evropskih zemalja, srbija uvijek belezi bolje rezultate od vecine.
da li ste ikada bili na nekom univerzitetu u americi? vecina studenata i profesora su takodje uvezeni sa istoka (pa i sa ovih prostora - na svakom jac univerzitetu je po jedan exyu profesor). da li ste se ikada zapitali zasto ih toliko cene i placaju ako nista ne valjaju i nista nisu naucili u domacim skolama?
ja znam da vi svi pod obrazovanjem podrazumevate fakultete, ali fakulteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes. doduse i sa ostalim skolama postaje slicno, ako ti mama i tata imaju para, imas super obrazovanje. ako nemaju, zavrsavas kao klosar. izgleda da je to ono za sta se vi borite,

Lida

pre 9 godina

@Anakonda

Slazem se,ali da li znate da odluke treba da donesu oni koji misle na svoj nacin, znaci nosioci diploma Megatrenda, Singidunuma,Uniona,...

A na vlasti su oni koji su dvadesetak godina proveli TRUDECI SE DA DODJU NA VLAST, znaci bez ikakvog iskustva u necem konkretnom.

Sad su nasli neka stara/nova lica za koja im se ucinilo da MOZDA NESTO ZNAJU,pa su to nasi novi ministri, nasi novi poslanici,nasa nova vlada...

Od mog Komodora 64 ispod sedista bube nista se nije promenilo

pre 9 godina

A ko ce to da ulaze u obrazovanje ? Oni koji su juce podigli PDV na racunare ?

Ivica

pre 9 godina

" pa da robujemo za 25000 mesecno...."

Ma, jok. To je samo za ove što su išli u neke ozbiljne škole a mi sa Megatrenda i Singidunuma ćemo da im šefujemo za mnogo ozbiljnije pare.

Kenguru

pre 9 godina

@(Ana, 25. maj 2014 13:19) Obrazovani su namagarceni 5 oktobra,a to su im poslednji izbori.
SNS-ovci su se obrazovali pod kapom DS-a i SPS-a,pa tako imamo Jorgovanku,Tomu,....a i demokrate su identicno zavrsavale na inostranim fakultetima kurseve,pa su neki uspeli za cak 3 meseca da savladaju svapski i postanu magistri.
Ovde covek kaze da se strucno obrazuju,da tehnicke stvare zazive.Previse filozofa,politikologa,analiticara....struka koje rade na kulturi,ali ne i obrazovanju.
Onda imas da skolovani u profesiji(tehnicke struke) sede lica sa kursem.
Ovaj zavrsio srednju,visu,fakultet,ali on nema pojma da radi,no ovaj sto sa marsa zna,jer ga je direktor doveo po nekom kljucu.
Zna se ko su nam bili predsednici i premijeri,pod cijom se kapom obrazovni sistem pravio.
Ovde je problem sto znanje ne moze da se implementira u praksi,jer fakulteti,srednje pozivaju "ko hoce" a ne citava godina da se provede u sticanju iskustva,kroz kancelariju,teren,fabrike...
Ja sam od onih koji rade preko,ne izlazim na izbore da dajem ikome legitimitet,a da imam pravo da se bunim,imam dokle god izmirujem svoje poreske obaveze.Nedavanje legitimiteta podrazumeva da pojedinac ili grupa ne mogu vrsljati,raditi lose,vec da se zaustave.

Alex

pre 9 godina

Narod da skoluje lekare, programere i slicno, koji za male pare dolaze do diploma a kasnije kada uzimaju velike pare u inostranstvu, ne salju ni 1 euro u fond za obrazovanje, osim sto se hvale zaradama.Ostali u zemlji ne mogu da nadju posao i dzaba diploma, osim da se hvale.

Ana

pre 9 godina

Neobrazovani i primitivni su izglasali sadasnju garnituru na vlasti. Obrazovana nacija je glavni neprijatelj ovdasnjih politicara jer samo kod plitkoumne raje moze da prodje sve sto rade.

al sam pametan

pre 9 godina

nemačka kad oseti krizu ulaže više novca u obrazovanje, jer razmišljaju dugoročno i preventivno..u srbiji se svake godine rebalansom budžeta obavezno uzima iz budžeta namenjenih nauci i obrazovanju da bi se podmirile plate i penzije..i posle postanemo jeftina radna snaga, što je izgleda nekome i cilj,i postanemo poligon za prikupljanje glasova na izborima..

HVALA na iskrenosti

pre 9 godina

Buduci da su mu najverovatnije 70% njih pricali da je za sve kriv "HAARP"=ne cudi me ovakva izjava a ja se doticnom gospodinu u Ime 30% onih drugih zahvaljujem na iskrenosti!

bg

pre 9 godina

Obrazovanje nam je šansa? Od kad je krenulo po 'Bolonji' štancovanje dioloma se naglo ubrzalo. Niču privatni fakulteti po raznim selima,poljanama,livadama...

Alek

pre 9 godina

Komentari jasno pokazuju koliko je covek upravu.
Ulaganje u obrazovanje ne podrazumeva samo fakultete, magistrature i doktorate. Kvalitetni, skolovani i prakticno osposobljeni majstori, bravari, tehnicari, medicinskh sestre, ucitelji i dr. su podjednako vazni za stabilnu privredu!!! Njima se mora posvetiti podjednaka paznja i vrednovati i njihov rad. Nemacka nqe trazi lekare zato sto su glupi da zavrse medicinski fakultet, vec zato sto dodatnih 10ak godina ucenja predstavlja trosak i gubitak godina koje se ne isplate u drustvu koje ceni svaku vrstu rada i zanimanja nizeg stepena.

VV

pre 9 godina

@Dragutin:
Vaše razmišljanje govori da nemate predstavu šta se nauči na dobrom fakultetu. Zastupate stanovište poslodavaca, kojima su potrebni glupi robovi. Odgajajte tako svoju decu, zaposlite ih sa 18 godina pa ih pitajte za 10 godina da li su zadovoljni zato što ne mogu da rade gomilu poslova i da napreduju ka višim poslovnim zvanjima i platama.

nasi razmisljaju

pre 9 godina

Ma ko da ulaze u obrazovanje kad je neprofitabilno, ne donosi profit odmah sad dok ja trajem. Sta mi znaci posle kad ce neko drugi da pokupi kajmak.

Swedenonline

pre 9 godina

Sve sto treba je dati zadatak i ovlascenje komunalnoj policiji da gone "divljac" u skolu. Imamo mi skole ali nema ko da ide u njih. Izmene u zakonu na minimalni obavezni nivo da bude gimnazijalni!

luda kuca

pre 9 godina

Gospodine Saks niste u pravu.U nasoj zemlji se itekako ulaze u obrazovanje.Pogledajte samo ministra policije.Covek je bezuspesno studirao nekoliko drzavnih fakulteta pa je nakon toga ulozio par hiljada evra u SEGA MEGA diplomu i sada komanduje i naredjuje onim ljudima koji su zavrsili fakultete koje je on bezuspesno studirao

Ex sns

pre 9 godina

Kod nas porezi ne sluze za ulaganje nego za plate stranackih vojnika na drzavnim jaslama.Koliko nam je obrazovanje vazno kazu brojke: 2.5% ljudi sa fakultetom,3.5% sa visom skolom a ostalo sa srednjom ili osnovnom. To je malo vise od africkog proseka.Sa takvim stanovnistvom i ovom ekipom na vlasti koja njima manipulise,nema ovde nikakvih reformi ni napretka. Ovde je ustanovljen sistem da posle jedva zavrsene srednje skole se uclanis u partiju,dobijes posao na drzavnim jaslama pa onda na rate kupis diplomu sa Sega Mega,npr.pogledajte min.odbrane,covek je zavrsio za keramicara,ali je posle radikala shvatio da mora da ima diplomu,pa tako od 2008 ima i diplomu koju je " stekao" pod stare dane,bas kao i kazandzija.Kad to pogledate,kako onda ljudi da vaspitavaju svoju decu,da uce i budu posteni??!

xxx

pre 9 godina

Srbiji treba RADNA snaga,trebamo primeniti zapadne standarde,trebaju nam ljudi sa zanatom,oni su pokretac privrede.Stancujemo visokoskolski kadar koji je potpuno nepotreban,mnogo oficira malo vojnika. Bez jake srednje radnicke klase nema ni drzave ni privrede niti bilo cega nemojmo se zavaravati.

andreas kisser

pre 9 godina

(dare, 25. maj 2014 10:31)

na osnovu cega zasnivas svoj stav? ne razumem sta znaci da u americi nikada nije ni valjalo? razlicite drzave daju prioritet razlicitim modelima obrazovanja. tako je recimo na dalekom istoku (singapur, juzna koreja, tajvan, ne znam za kinu, pretpostavljam i tamo) akcenat na ranim fazama skolstva - time se stvara jaka baza, siroki slojevi pismene i motivisane omladine koja je izvor talenata za kasnije skolovanje; u nemackoj se mnogo polaze na srednje strukovne skole - time se gro adolescenata u presudnom dobu usmerava i osposobljava za strucan rad, te po zavrsetku srednje skole vecina se odmah usmerava u prozivodnju sa zanatom u rukama; u britaniji (gde zivim) i SAD glavni akcenat je na univerzitetima - skolovanje im je najskuplje, ali pogled na sangajsku listu daje odgovor koji je rezultat toga. a najbolji univerziteti su mamac upravo za one talente iz azije o kojima sam malopre govorio, ali i iz ostatka sveta. time englezi i amerikanci obezbedjuju konstantan priliv najvecih svetskih talenata, znajuci da ce ovi i posle studiranja ostati tu da rade. nas problem je sto smo mi unistili sve dobro sto je bilo u nasem sistemu, koji je bio dobra kombinacija pomenuta tri modela. i nije kriva bolonja, jer smo mi jos ranije krenuli da stagniramo i prestali da pratimo svetske trendove; jer mi smo ipak uvek samo koprali iskustva velikih nacija, uglavnom nemaca, francuza i rusa. jos krajem 90ih kada sam ja poceo studije, kvalitet nastave je vec bio los.

Sava

pre 9 godina

Ne treba nam primer malih i uspešnih zemalja iz dalekog sveta. Ugledajmo se na Švajcarsku i Austriju koje su nam blizu i geogravski i po broju stanovnika i takodje nemaju more a imaju više turista od npr. Hrvatske i C. Gore zajedno uprkos celom Jadranu. Takve zemlje i njihovi sistemi, način rada i školstva treba da nam budu uzor.

Dragutin

pre 9 godina

Ja bih ukinuo ovaj kompletan sistem i skratio skolovanje do 18 godine bez fakulteta.Za prvih 8 razreda opste znanje i pismenost a za sledece tri godine usmereno obrazovanje za konkretne poslove.Ostalo skolovanje neka preuzme firma.Cak i najkompleksniji poslovi se najbrze uce tamo gde se ti poslovi obavljaju a ne u nekoj ucionici koja se bavi teorijom.Sustinski fakulteti su samo veliki usisivaci novca za porodice koje grcaju u dugovima.Ako bi se mlada osoba zaposlila sa 18 godina za onih 5 koje bi provela u skolovanju na fakultetu bi na poslu vec bio ekspert u jednoj delatnosti sa 5 godina iskustva.Treba dodati da su danasnji poslovi prolaznog karaktera i da radnik mora cesto da skace iz jednog na drugi posao i da pocinje osposobljavanje opet za tu delatnost.Danasnji sistem obrazovanja nije prilagodjen situaciji koja vlada na trzistu rada.

Peca

pre 9 godina

Kakva budalaština!!!

Šta će da bude ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje u Srbiji???
Pa od 90ih se sistematski radi na zaglupljivanju naroda i odvlačenja od obrazovanja. Naš narod može zaista da posisa sve.

Ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje, naš narod će sagledati realnost, a to našima na vlasti zaista neće odgovarati.

Pa zamislite vi da velika većina Srba ima veće obrazovanje od našega predsednika?? (to bi ustvari moralo biti!), pa on i premijer ne bi mogli da nam prodaju maglu tako lako!

Ja mislim da od toga neće biti ništa!

Pedja

pre 9 godina

Vec se ulaze onoliko. Nije da se ne ulaze.
Ulozis par tisuca evra i eto sega mega diplome.
Sa sega mega diplomom mozes da radis kao preCednik, kao ministar, kao savetnik ministra kao ...
Ulozene pare se vrate za par meseci.
Sve posle toga je cisti car.

Anakonda

pre 9 godina

Dobar savet. Iskopirati školski sistem Finske i podići plate obrazovnim radnicima da bi pametni bili motivisani da budu prosvetari, ukinuti Vukove diplome, odobriti ponavljanja (kao svuda u normalnom svetu) i pozitivan rezultat je siguran. A to je najbitnija osnova za uspešnu državu, nikakvi krediti nam neće pomoći dok je narod na dnu svetske liste po obrazovanju.

Pera

pre 9 godina

Pa jeste, ako ne ulazemo u obrazovanje odakle ce razvijeni zapad dobijati gotove inzinjere, lekare, doktore nauka...

Treba uvesti studentske kredite, pa ako svrseni student ne moze da nadje posao nikom nista ali ako se zaposli ovde ili u inostranstvu mora da vraca kredit. Da oni u inostranstvu ne bi bili privilegovani (zbog jadnih plata ovde) napraviti ugovore kojima se odredjeni procenat plate izdvaja za studentski kredit, a ne apsolutni iznos. Da ne bi bilo mnogo onih "nikom nista" kredita ukinuti kredite za odredjena zanimanja ili ih ostaviti poslovnim bankama pa ako im se isplati rizik neka to rade. Kome se ovo ne dopada uvek moze sam da isfinansira svoje studije (kao sto vec rade na privatnim univerzitetima).

vojadžer

pre 9 godina

U ovoj zemlji se ulaze u neobrazovanje. Puno neobrazovanih jer raj za politicku elitu a ova sada je najjadnija, najgora, najneobrazovanija
najbahatija..... sve najgore od kada ova drzava postoji. I koliko vidim odlicno im ide, pa sto bi ulagali u obrazovanje i sekli granu na kojoj sede?

Gogo

pre 9 godina

ulaganjem u obrazovanje gradjana Srbije postici ce se visetruki efekat :
iskorenice se primitivizam, prostakluk, nekultura, nehigijena, nagon ka samohvalisanju, koristoljublju kao i mnogim drugim osobinama koje "krase" srpski narod.
bice to veoma duuuuuuug i mukotrpan proces jer je inficirano vise od 90% stanovnistva.

Sima Sipa

pre 9 godina

PA i ulažemo: Megatrend, Union, Singidunum, Više poslovne škola, Diplomatske akademije...itd....

Nisu dovoljno obavešteni ovi sa Zapada....

johny

pre 9 godina

neobrazovanim narodom je najlakse manipulisati i vladati.i ni jedna vlast nece poceti u obrazovanje da ulaze.formula za dugovecno odrzavanje na vlasti-neobrazovan i funkcionalno nepismen narod.

Alex

pre 9 godina

Drugim recima "Ucite decu kako da se infiltriraju u nas korporativni sistem da bi mogli da ih izrabljujemo kasnije kao sto to radimo sada vama".

Zoran

pre 9 godina

Ko god da je ovaj čovek govori istinu. Obrazovanje mora biti na prvom mestu inače nas uskoro neće biti. Proučiti primer Irske koja je ranih 80' bila na ekonomskom nivou sličnom današnjem u Srbiji. Onda je na scenu stupio američki milijarder irskog porekla Chuck Feeney koji se odrekao skoro celog svog bogatstva u korist fonda koji će graditi nove univerzitete u Irskoj. Morao je to tajno da radi bez pominjanja svog imena jer su lokalni političari mahom bili protiv takve vrste pomoću. Za samo dve generacija Irska je postala ono što i danas jeste. Mala velika zemlja ogromnih ljudckih potencijala.

svetla buducnost

pre 9 godina

Na pitanje u šta bi srpski građani trebalo da ulože ako imaju sredstva, Saks odgovara - u obrazovanje.

Gos'n Saks, vi to govorite ljudima u zemlji u kojoj odgovorni krive Boga zbog poplava, a Predsednik krivi narod???

VV

pre 9 godina

Ulažu oni, evo sad će da nam ulože smanjenje plata od 10%. Ionako su bile najniže u javnom sektoru i nisu menjane skoro 10 godina. Na dnu smo u Evropi po procentu BDP-a koji se ulaže u obrazovanje i svake godine se taj procenat dodatno smanjuje.

dečija prava

pre 9 godina

Prosvetari jesu gradjani trećeg reda, kako motivisati decu da uče, kad vide da njihovi profesori sa završenim fakultetima zaradjuju oko 40000!!! Vlast je kontonuirano godinama od prosvetnih radnika medijski pravila državnim neprijateljima, ukidajući sva prava, da bi deca postala zaštićena ko beli medvedi
Nastavnik može da se psuje, bije, omalovažava, ako odluči da se brani ekspresno dobija suspenziju od strane inspektora. U takvoj situaciji vlast priča o povratku obrazovanih u domovinu... Ko je lud da se vrati!!!

Dok je ovaca bice i džempera

pre 9 godina

Pa ulaze vise od svih vas.Pogledajte koliko samo novih fakulteta smo otvorili-MEGATRENT,SINGIDUNUM,METROPOLITEN......

banat

pre 9 godina

Država u kojoj se ministar postaje sa 2-3 godine nerelevantnog profesionalnog iskustva je država koja je urušila obrazovni sistem. Raznim malovićkama, zoranama, nebojšama, selakovićima i čučkovićima je sasvim normalno da budu to što jesu, bez profesionalnog i pogotovo bez životnog iskustva – oni tako daju primer drugim mladima, ali i obrazovnim institucijama koje danas dele mastere i doktorate šakom i kapom. Većina visokorangiranih kadrova ne zna računar da upali, da ne pominjemo osnovne (MS Office) aplikacije. G. Sachs je ipak davno bio ovde, još u onoj Jugoslaviji...

dusan

pre 9 godina

mi smo imali odlican sistem obrazovanja se dok nisu prihvatili bolonju. i sada nam ti isti ljudi opet govore da treba da ulazemo u nesto sto vecina vodecih zeamlja u svetu ne prihvata.

miki

pre 9 godina

To nam svi pričaju a mi sistematski uništavamo školstvo već dve decenije. Izbor ministara to najbolje pokazuje, kao i odnos vlasti prema učiteljiima i nastavnicima koje svi smatraju građanima trećeg reda.

Žarko

pre 9 godina

nema svrhe ulagati u obrazovanje jer nikakvi rezultati ne mogu biti vidljivi u jednom mandatu vlade. pored toga, naši političari su potpuno neobrazovani, a eto toliko su uspešni u životu. kako očekivati od nekog ko nije obrazovan, a uspeo je u životu, da ulaže u obrazovanje???

Žarko

pre 9 godina

nema svrhe ulagati u obrazovanje jer nikakvi rezultati ne mogu biti vidljivi u jednom mandatu vlade. pored toga, naši političari su potpuno neobrazovani, a eto toliko su uspešni u životu. kako očekivati od nekog ko nije obrazovan, a uspeo je u životu, da ulaže u obrazovanje???

svetla buducnost

pre 9 godina

Na pitanje u šta bi srpski građani trebalo da ulože ako imaju sredstva, Saks odgovara - u obrazovanje.

Gos'n Saks, vi to govorite ljudima u zemlji u kojoj odgovorni krive Boga zbog poplava, a Predsednik krivi narod???

miki

pre 9 godina

To nam svi pričaju a mi sistematski uništavamo školstvo već dve decenije. Izbor ministara to najbolje pokazuje, kao i odnos vlasti prema učiteljiima i nastavnicima koje svi smatraju građanima trećeg reda.

Sima Sipa

pre 9 godina

PA i ulažemo: Megatrend, Union, Singidunum, Više poslovne škola, Diplomatske akademije...itd....

Nisu dovoljno obavešteni ovi sa Zapada....

johny

pre 9 godina

neobrazovanim narodom je najlakse manipulisati i vladati.i ni jedna vlast nece poceti u obrazovanje da ulaze.formula za dugovecno odrzavanje na vlasti-neobrazovan i funkcionalno nepismen narod.

banat

pre 9 godina

Država u kojoj se ministar postaje sa 2-3 godine nerelevantnog profesionalnog iskustva je država koja je urušila obrazovni sistem. Raznim malovićkama, zoranama, nebojšama, selakovićima i čučkovićima je sasvim normalno da budu to što jesu, bez profesionalnog i pogotovo bez životnog iskustva – oni tako daju primer drugim mladima, ali i obrazovnim institucijama koje danas dele mastere i doktorate šakom i kapom. Većina visokorangiranih kadrova ne zna računar da upali, da ne pominjemo osnovne (MS Office) aplikacije. G. Sachs je ipak davno bio ovde, još u onoj Jugoslaviji...

Pedja

pre 9 godina

Vec se ulaze onoliko. Nije da se ne ulaze.
Ulozis par tisuca evra i eto sega mega diplome.
Sa sega mega diplomom mozes da radis kao preCednik, kao ministar, kao savetnik ministra kao ...
Ulozene pare se vrate za par meseci.
Sve posle toga je cisti car.

Anakonda

pre 9 godina

Dobar savet. Iskopirati školski sistem Finske i podići plate obrazovnim radnicima da bi pametni bili motivisani da budu prosvetari, ukinuti Vukove diplome, odobriti ponavljanja (kao svuda u normalnom svetu) i pozitivan rezultat je siguran. A to je najbitnija osnova za uspešnu državu, nikakvi krediti nam neće pomoći dok je narod na dnu svetske liste po obrazovanju.

luda kuca

pre 9 godina

Gospodine Saks niste u pravu.U nasoj zemlji se itekako ulaze u obrazovanje.Pogledajte samo ministra policije.Covek je bezuspesno studirao nekoliko drzavnih fakulteta pa je nakon toga ulozio par hiljada evra u SEGA MEGA diplomu i sada komanduje i naredjuje onim ljudima koji su zavrsili fakultete koje je on bezuspesno studirao

vojadžer

pre 9 godina

U ovoj zemlji se ulaze u neobrazovanje. Puno neobrazovanih jer raj za politicku elitu a ova sada je najjadnija, najgora, najneobrazovanija
najbahatija..... sve najgore od kada ova drzava postoji. I koliko vidim odlicno im ide, pa sto bi ulagali u obrazovanje i sekli granu na kojoj sede?

al sam pametan

pre 9 godina

nemačka kad oseti krizu ulaže više novca u obrazovanje, jer razmišljaju dugoročno i preventivno..u srbiji se svake godine rebalansom budžeta obavezno uzima iz budžeta namenjenih nauci i obrazovanju da bi se podmirile plate i penzije..i posle postanemo jeftina radna snaga, što je izgleda nekome i cilj,i postanemo poligon za prikupljanje glasova na izborima..

Zoran

pre 9 godina

Ko god da je ovaj čovek govori istinu. Obrazovanje mora biti na prvom mestu inače nas uskoro neće biti. Proučiti primer Irske koja je ranih 80' bila na ekonomskom nivou sličnom današnjem u Srbiji. Onda je na scenu stupio američki milijarder irskog porekla Chuck Feeney koji se odrekao skoro celog svog bogatstva u korist fonda koji će graditi nove univerzitete u Irskoj. Morao je to tajno da radi bez pominjanja svog imena jer su lokalni političari mahom bili protiv takve vrste pomoću. Za samo dve generacija Irska je postala ono što i danas jeste. Mala velika zemlja ogromnih ljudckih potencijala.

Dok je ovaca bice i džempera

pre 9 godina

Pa ulaze vise od svih vas.Pogledajte koliko samo novih fakulteta smo otvorili-MEGATRENT,SINGIDUNUM,METROPOLITEN......

Ex sns

pre 9 godina

Kod nas porezi ne sluze za ulaganje nego za plate stranackih vojnika na drzavnim jaslama.Koliko nam je obrazovanje vazno kazu brojke: 2.5% ljudi sa fakultetom,3.5% sa visom skolom a ostalo sa srednjom ili osnovnom. To je malo vise od africkog proseka.Sa takvim stanovnistvom i ovom ekipom na vlasti koja njima manipulise,nema ovde nikakvih reformi ni napretka. Ovde je ustanovljen sistem da posle jedva zavrsene srednje skole se uclanis u partiju,dobijes posao na drzavnim jaslama pa onda na rate kupis diplomu sa Sega Mega,npr.pogledajte min.odbrane,covek je zavrsio za keramicara,ali je posle radikala shvatio da mora da ima diplomu,pa tako od 2008 ima i diplomu koju je " stekao" pod stare dane,bas kao i kazandzija.Kad to pogledate,kako onda ljudi da vaspitavaju svoju decu,da uce i budu posteni??!

Alek

pre 9 godina

Komentari jasno pokazuju koliko je covek upravu.
Ulaganje u obrazovanje ne podrazumeva samo fakultete, magistrature i doktorate. Kvalitetni, skolovani i prakticno osposobljeni majstori, bravari, tehnicari, medicinskh sestre, ucitelji i dr. su podjednako vazni za stabilnu privredu!!! Njima se mora posvetiti podjednaka paznja i vrednovati i njihov rad. Nemacka nqe trazi lekare zato sto su glupi da zavrse medicinski fakultet, vec zato sto dodatnih 10ak godina ucenja predstavlja trosak i gubitak godina koje se ne isplate u drustvu koje ceni svaku vrstu rada i zanimanja nizeg stepena.

Gogo

pre 9 godina

ulaganjem u obrazovanje gradjana Srbije postici ce se visetruki efekat :
iskorenice se primitivizam, prostakluk, nekultura, nehigijena, nagon ka samohvalisanju, koristoljublju kao i mnogim drugim osobinama koje "krase" srpski narod.
bice to veoma duuuuuuug i mukotrpan proces jer je inficirano vise od 90% stanovnistva.

dečija prava

pre 9 godina

Prosvetari jesu gradjani trećeg reda, kako motivisati decu da uče, kad vide da njihovi profesori sa završenim fakultetima zaradjuju oko 40000!!! Vlast je kontonuirano godinama od prosvetnih radnika medijski pravila državnim neprijateljima, ukidajući sva prava, da bi deca postala zaštićena ko beli medvedi
Nastavnik može da se psuje, bije, omalovažava, ako odluči da se brani ekspresno dobija suspenziju od strane inspektora. U takvoj situaciji vlast priča o povratku obrazovanih u domovinu... Ko je lud da se vrati!!!

VV

pre 9 godina

Ulažu oni, evo sad će da nam ulože smanjenje plata od 10%. Ionako su bile najniže u javnom sektoru i nisu menjane skoro 10 godina. Na dnu smo u Evropi po procentu BDP-a koji se ulaže u obrazovanje i svake godine se taj procenat dodatno smanjuje.

Peca

pre 9 godina

Kakva budalaština!!!

Šta će da bude ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje u Srbiji???
Pa od 90ih se sistematski radi na zaglupljivanju naroda i odvlačenja od obrazovanja. Naš narod može zaista da posisa sve.

Ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje, naš narod će sagledati realnost, a to našima na vlasti zaista neće odgovarati.

Pa zamislite vi da velika većina Srba ima veće obrazovanje od našega predsednika?? (to bi ustvari moralo biti!), pa on i premijer ne bi mogli da nam prodaju maglu tako lako!

Ja mislim da od toga neće biti ništa!

bg

pre 9 godina

Obrazovanje nam je šansa? Od kad je krenulo po 'Bolonji' štancovanje dioloma se naglo ubrzalo. Niču privatni fakulteti po raznim selima,poljanama,livadama...

Ana

pre 9 godina

Neobrazovani i primitivni su izglasali sadasnju garnituru na vlasti. Obrazovana nacija je glavni neprijatelj ovdasnjih politicara jer samo kod plitkoumne raje moze da prodje sve sto rade.

andreas kisser

pre 9 godina

(dare, 25. maj 2014 10:31)

na osnovu cega zasnivas svoj stav? ne razumem sta znaci da u americi nikada nije ni valjalo? razlicite drzave daju prioritet razlicitim modelima obrazovanja. tako je recimo na dalekom istoku (singapur, juzna koreja, tajvan, ne znam za kinu, pretpostavljam i tamo) akcenat na ranim fazama skolstva - time se stvara jaka baza, siroki slojevi pismene i motivisane omladine koja je izvor talenata za kasnije skolovanje; u nemackoj se mnogo polaze na srednje strukovne skole - time se gro adolescenata u presudnom dobu usmerava i osposobljava za strucan rad, te po zavrsetku srednje skole vecina se odmah usmerava u prozivodnju sa zanatom u rukama; u britaniji (gde zivim) i SAD glavni akcenat je na univerzitetima - skolovanje im je najskuplje, ali pogled na sangajsku listu daje odgovor koji je rezultat toga. a najbolji univerziteti su mamac upravo za one talente iz azije o kojima sam malopre govorio, ali i iz ostatka sveta. time englezi i amerikanci obezbedjuju konstantan priliv najvecih svetskih talenata, znajuci da ce ovi i posle studiranja ostati tu da rade. nas problem je sto smo mi unistili sve dobro sto je bilo u nasem sistemu, koji je bio dobra kombinacija pomenuta tri modela. i nije kriva bolonja, jer smo mi jos ranije krenuli da stagniramo i prestali da pratimo svetske trendove; jer mi smo ipak uvek samo koprali iskustva velikih nacija, uglavnom nemaca, francuza i rusa. jos krajem 90ih kada sam ja poceo studije, kvalitet nastave je vec bio los.

nasi razmisljaju

pre 9 godina

Ma ko da ulaze u obrazovanje kad je neprofitabilno, ne donosi profit odmah sad dok ja trajem. Sta mi znaci posle kad ce neko drugi da pokupi kajmak.

VV

pre 9 godina

@Dragutin:
Vaše razmišljanje govori da nemate predstavu šta se nauči na dobrom fakultetu. Zastupate stanovište poslodavaca, kojima su potrebni glupi robovi. Odgajajte tako svoju decu, zaposlite ih sa 18 godina pa ih pitajte za 10 godina da li su zadovoljni zato što ne mogu da rade gomilu poslova i da napreduju ka višim poslovnim zvanjima i platama.

HVALA na iskrenosti

pre 9 godina

Buduci da su mu najverovatnije 70% njih pricali da je za sve kriv "HAARP"=ne cudi me ovakva izjava a ja se doticnom gospodinu u Ime 30% onih drugih zahvaljujem na iskrenosti!

Sava

pre 9 godina

Ne treba nam primer malih i uspešnih zemalja iz dalekog sveta. Ugledajmo se na Švajcarsku i Austriju koje su nam blizu i geogravski i po broju stanovnika i takodje nemaju more a imaju više turista od npr. Hrvatske i C. Gore zajedno uprkos celom Jadranu. Takve zemlje i njihovi sistemi, način rada i školstva treba da nam budu uzor.

Ivica

pre 9 godina

" pa da robujemo za 25000 mesecno...."

Ma, jok. To je samo za ove što su išli u neke ozbiljne škole a mi sa Megatrenda i Singidunuma ćemo da im šefujemo za mnogo ozbiljnije pare.

Od mog Komodora 64 ispod sedista bube nista se nije promenilo

pre 9 godina

A ko ce to da ulaze u obrazovanje ? Oni koji su juce podigli PDV na racunare ?

Pera

pre 9 godina

Pa jeste, ako ne ulazemo u obrazovanje odakle ce razvijeni zapad dobijati gotove inzinjere, lekare, doktore nauka...

Treba uvesti studentske kredite, pa ako svrseni student ne moze da nadje posao nikom nista ali ako se zaposli ovde ili u inostranstvu mora da vraca kredit. Da oni u inostranstvu ne bi bili privilegovani (zbog jadnih plata ovde) napraviti ugovore kojima se odredjeni procenat plate izdvaja za studentski kredit, a ne apsolutni iznos. Da ne bi bilo mnogo onih "nikom nista" kredita ukinuti kredite za odredjena zanimanja ili ih ostaviti poslovnim bankama pa ako im se isplati rizik neka to rade. Kome se ovo ne dopada uvek moze sam da isfinansira svoje studije (kao sto vec rade na privatnim univerzitetima).

xxx

pre 9 godina

Srbiji treba RADNA snaga,trebamo primeniti zapadne standarde,trebaju nam ljudi sa zanatom,oni su pokretac privrede.Stancujemo visokoskolski kadar koji je potpuno nepotreban,mnogo oficira malo vojnika. Bez jake srednje radnicke klase nema ni drzave ni privrede niti bilo cega nemojmo se zavaravati.

Dragutin

pre 9 godina

Ja bih ukinuo ovaj kompletan sistem i skratio skolovanje do 18 godine bez fakulteta.Za prvih 8 razreda opste znanje i pismenost a za sledece tri godine usmereno obrazovanje za konkretne poslove.Ostalo skolovanje neka preuzme firma.Cak i najkompleksniji poslovi se najbrze uce tamo gde se ti poslovi obavljaju a ne u nekoj ucionici koja se bavi teorijom.Sustinski fakulteti su samo veliki usisivaci novca za porodice koje grcaju u dugovima.Ako bi se mlada osoba zaposlila sa 18 godina za onih 5 koje bi provela u skolovanju na fakultetu bi na poslu vec bio ekspert u jednoj delatnosti sa 5 godina iskustva.Treba dodati da su danasnji poslovi prolaznog karaktera i da radnik mora cesto da skace iz jednog na drugi posao i da pocinje osposobljavanje opet za tu delatnost.Danasnji sistem obrazovanja nije prilagodjen situaciji koja vlada na trzistu rada.

dusan

pre 9 godina

mi smo imali odlican sistem obrazovanja se dok nisu prihvatili bolonju. i sada nam ti isti ljudi opet govore da treba da ulazemo u nesto sto vecina vodecih zeamlja u svetu ne prihvata.

Alex

pre 9 godina

Narod da skoluje lekare, programere i slicno, koji za male pare dolaze do diploma a kasnije kada uzimaju velike pare u inostranstvu, ne salju ni 1 euro u fond za obrazovanje, osim sto se hvale zaradama.Ostali u zemlji ne mogu da nadju posao i dzaba diploma, osim da se hvale.

Kenguru

pre 9 godina

@(Ana, 25. maj 2014 13:19) Obrazovani su namagarceni 5 oktobra,a to su im poslednji izbori.
SNS-ovci su se obrazovali pod kapom DS-a i SPS-a,pa tako imamo Jorgovanku,Tomu,....a i demokrate su identicno zavrsavale na inostranim fakultetima kurseve,pa su neki uspeli za cak 3 meseca da savladaju svapski i postanu magistri.
Ovde covek kaze da se strucno obrazuju,da tehnicke stvare zazive.Previse filozofa,politikologa,analiticara....struka koje rade na kulturi,ali ne i obrazovanju.
Onda imas da skolovani u profesiji(tehnicke struke) sede lica sa kursem.
Ovaj zavrsio srednju,visu,fakultet,ali on nema pojma da radi,no ovaj sto sa marsa zna,jer ga je direktor doveo po nekom kljucu.
Zna se ko su nam bili predsednici i premijeri,pod cijom se kapom obrazovni sistem pravio.
Ovde je problem sto znanje ne moze da se implementira u praksi,jer fakulteti,srednje pozivaju "ko hoce" a ne citava godina da se provede u sticanju iskustva,kroz kancelariju,teren,fabrike...
Ja sam od onih koji rade preko,ne izlazim na izbore da dajem ikome legitimitet,a da imam pravo da se bunim,imam dokle god izmirujem svoje poreske obaveze.Nedavanje legitimiteta podrazumeva da pojedinac ili grupa ne mogu vrsljati,raditi lose,vec da se zaustave.

Swedenonline

pre 9 godina

Sve sto treba je dati zadatak i ovlascenje komunalnoj policiji da gone "divljac" u skolu. Imamo mi skole ali nema ko da ide u njih. Izmene u zakonu na minimalni obavezni nivo da bude gimnazijalni!

Lida

pre 9 godina

@Anakonda

Slazem se,ali da li znate da odluke treba da donesu oni koji misle na svoj nacin, znaci nosioci diploma Megatrenda, Singidunuma,Uniona,...

A na vlasti su oni koji su dvadesetak godina proveli TRUDECI SE DA DODJU NA VLAST, znaci bez ikakvog iskustva u necem konkretnom.

Sad su nasli neka stara/nova lica za koja im se ucinilo da MOZDA NESTO ZNAJU,pa su to nasi novi ministri, nasi novi poslanici,nasa nova vlada...

andreas kisser

pre 9 godina

@dare

procitaj svoj prvi komentar, a zatim odgovor na moju repliku, pa nam svima pojasni kako si na osnovu rezultata matematickih olimpijada dosao do zakljucka da je unistavanje obrazovanja trend u evropi! drugo, ili moj komentar nisi ni pokusao da razumes jer svojim drugim komentarom potpuno potvrdjujes sve sto sam ja napisao, ili nisi u stanju da razumes o cemu ja pricam. trece, gde sam ja napisao da obrazovanje van zapadne evrope ne valja??? i cetvrto, moj komentar je analiza razlicitih modela obrazovanja (ne samo visokog) u drzavama u kojima sam ja ziveo tokom ovih tridesetak godina svog zivota: ex-yu, srbija, nemacka, britanija. pojasni molim te gde si u mom komentaru procitao da se ja zalazem za obrazovanje koje ce biti dostupno samo bogatima??? bice pre da sa tvojim obrazovanjem nesto nije u redu, posto ocigledno nisi u stanju da razumes par prosto prosirenih recenica. najzad, o tvom poznavanju obrazovanja na zapadu dovoljno govori konstatacija "... fakluteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes". visoko obrazovanje je do skoro svuda u zapadnoj evropi bilo besplatno, sem u holandiji i uk. pre 7, 8 godina u nemackoj su npr. uvedene godisnje skolarine od oko 1000 evra, ali u engleskoj studenti osnovnih studija podizu kredite koje vracaju nakon diplomiranja, kada postignu platu od £21.000 godisnje. kvalitet univerziteta zavisi od uspeha na zavrsnom testu u srednjoj skoli (tkzv. A-levels). ne treba da mi zahvaljujes na par lekcija.

Alex

pre 9 godina

Drugim recima "Ucite decu kako da se infiltriraju u nas korporativni sistem da bi mogli da ih izrabljujemo kasnije kao sto to radimo sada vama".

dare@andreas kisser

pre 9 godina

@andreas kisser
na osnovu olimpijada iz svih disciplina, a narocito prirodnih nauka, prvenstveno matematike. pretpostavljam da nikada niste gledali rezultate, ali tamo dominiraju korejci, kinezi, singapurcani :) i ostali. ah, da i amerika postize dobre rezultate, samo sto su svi takmicari sa istoka, uvezeni godinu-dve pred olimpijadu. a sto se tice evropskih zemalja, srbija uvijek belezi bolje rezultate od vecine.
da li ste ikada bili na nekom univerzitetu u americi? vecina studenata i profesora su takodje uvezeni sa istoka (pa i sa ovih prostora - na svakom jac univerzitetu je po jedan exyu profesor). da li ste se ikada zapitali zasto ih toliko cene i placaju ako nista ne valjaju i nista nisu naucili u domacim skolama?
ja znam da vi svi pod obrazovanjem podrazumevate fakultete, ali fakulteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes. doduse i sa ostalim skolama postaje slicno, ako ti mama i tata imaju para, imas super obrazovanje. ako nemaju, zavrsavas kao klosar. izgleda da je to ono za sta se vi borite,

Tokyo

pre 9 godina

Teško da su Norveška i Švedska adekvatni primeri za teritorijalno male zemlje.
Ali da je obrazovanje stub razvijenosti svakog društva - to stoji. Isto važi i za zdravstveni sistem.
Aktuelni problemi srpskog društva su neuspele reforme oba ova sistema. U prvom slučaju se sprovodi hiperprodukcija visokog obrazovanja, koja stvara lažnu sliku o obrazovnoj strukturi u Srba, dok je u zdravstvu prenebregnuta činjenica da su produktivne i napredne samo one države koje vode računa o javnom zdravlju svog stanovništva.
Kuća se gradi od temelja.

cwl

pre 9 godina

Sećate se filma "Krvavi dijamant" sa Leonardom Di capriom...?

Ono što se ne vidi u filmu - ta drama u Sierra Leoneu započinje 30 godina ranije, kada aktuelni prdsednik nije imao da podmiri plate u školstvu. Većina dece je završila na ulici umesto u školi....

I tada se pojavljuje famozni RAF koji im deli drogu i kalašnjikove. Deca počinju da ubijaju svoje očeve...

Ovo je jedan mudar savet čoveka koji je video puno. Poslušajte ga.

ЛанеБг

pre 9 godina

"Opšta energetska strategija se ne bavi samo bezbednošću i troškovima snabdevanja već vodi računa i o klimatskim promenama"- Ахахаха, дај Џефри молим те...Причај неком другом те приче. Као екологија је проблем код "Јужног тока"!? Једини проблем ту је непристајање арогантних каубоја да Русија и Европа сарађују и подигну енергетску сарадњу на виши ниво.

КАКО СЕ УЧИ

pre 9 godina

Суштина образовања је да ђаци: НАУЧЕ КАКО се учи, и да ЗАПАМТЕ НАЈВАЖНИЈЕ чињенице..
Зато је неопходно да се одштампају нове школске књиге са ПРЕПОЛОВЉЕНИМ ЈЕДИНСТВЕНИМ текстом , али да свака страна остане 1/4 ПРАЗНА , како би професори (по свом избору) додатно ПОЈАСНИЛИ текст, а ђаци то уписали у књиге.
(Строго забранити додатно уношења чињеница, података,...)

Dragutin

pre 9 godina

Ja bih ukinuo ovaj kompletan sistem i skratio skolovanje do 18 godine bez fakulteta.Za prvih 8 razreda opste znanje i pismenost a za sledece tri godine usmereno obrazovanje za konkretne poslove.Ostalo skolovanje neka preuzme firma.Cak i najkompleksniji poslovi se najbrze uce tamo gde se ti poslovi obavljaju a ne u nekoj ucionici koja se bavi teorijom.Sustinski fakulteti su samo veliki usisivaci novca za porodice koje grcaju u dugovima.Ako bi se mlada osoba zaposlila sa 18 godina za onih 5 koje bi provela u skolovanju na fakultetu bi na poslu vec bio ekspert u jednoj delatnosti sa 5 godina iskustva.Treba dodati da su danasnji poslovi prolaznog karaktera i da radnik mora cesto da skace iz jednog na drugi posao i da pocinje osposobljavanje opet za tu delatnost.Danasnji sistem obrazovanja nije prilagodjen situaciji koja vlada na trzistu rada.

Alex

pre 9 godina

Narod da skoluje lekare, programere i slicno, koji za male pare dolaze do diploma a kasnije kada uzimaju velike pare u inostranstvu, ne salju ni 1 euro u fond za obrazovanje, osim sto se hvale zaradama.Ostali u zemlji ne mogu da nadju posao i dzaba diploma, osim da se hvale.

dusan

pre 9 godina

mi smo imali odlican sistem obrazovanja se dok nisu prihvatili bolonju. i sada nam ti isti ljudi opet govore da treba da ulazemo u nesto sto vecina vodecih zeamlja u svetu ne prihvata.

xxx

pre 9 godina

Srbiji treba RADNA snaga,trebamo primeniti zapadne standarde,trebaju nam ljudi sa zanatom,oni su pokretac privrede.Stancujemo visokoskolski kadar koji je potpuno nepotreban,mnogo oficira malo vojnika. Bez jake srednje radnicke klase nema ni drzave ni privrede niti bilo cega nemojmo se zavaravati.

Alex

pre 9 godina

Drugim recima "Ucite decu kako da se infiltriraju u nas korporativni sistem da bi mogli da ih izrabljujemo kasnije kao sto to radimo sada vama".

Pera

pre 9 godina

Pa jeste, ako ne ulazemo u obrazovanje odakle ce razvijeni zapad dobijati gotove inzinjere, lekare, doktore nauka...

Treba uvesti studentske kredite, pa ako svrseni student ne moze da nadje posao nikom nista ali ako se zaposli ovde ili u inostranstvu mora da vraca kredit. Da oni u inostranstvu ne bi bili privilegovani (zbog jadnih plata ovde) napraviti ugovore kojima se odredjeni procenat plate izdvaja za studentski kredit, a ne apsolutni iznos. Da ne bi bilo mnogo onih "nikom nista" kredita ukinuti kredite za odredjena zanimanja ili ih ostaviti poslovnim bankama pa ako im se isplati rizik neka to rade. Kome se ovo ne dopada uvek moze sam da isfinansira svoje studije (kao sto vec rade na privatnim univerzitetima).

Sima Sipa

pre 9 godina

PA i ulažemo: Megatrend, Union, Singidunum, Više poslovne škola, Diplomatske akademije...itd....

Nisu dovoljno obavešteni ovi sa Zapada....

miki

pre 9 godina

To nam svi pričaju a mi sistematski uništavamo školstvo već dve decenije. Izbor ministara to najbolje pokazuje, kao i odnos vlasti prema učiteljiima i nastavnicima koje svi smatraju građanima trećeg reda.

Swedenonline

pre 9 godina

Sve sto treba je dati zadatak i ovlascenje komunalnoj policiji da gone "divljac" u skolu. Imamo mi skole ali nema ko da ide u njih. Izmene u zakonu na minimalni obavezni nivo da bude gimnazijalni!

Žarko

pre 9 godina

nema svrhe ulagati u obrazovanje jer nikakvi rezultati ne mogu biti vidljivi u jednom mandatu vlade. pored toga, naši političari su potpuno neobrazovani, a eto toliko su uspešni u životu. kako očekivati od nekog ko nije obrazovan, a uspeo je u životu, da ulaže u obrazovanje???

bg

pre 9 godina

Obrazovanje nam je šansa? Od kad je krenulo po 'Bolonji' štancovanje dioloma se naglo ubrzalo. Niču privatni fakulteti po raznim selima,poljanama,livadama...

Ana

pre 9 godina

Neobrazovani i primitivni su izglasali sadasnju garnituru na vlasti. Obrazovana nacija je glavni neprijatelj ovdasnjih politicara jer samo kod plitkoumne raje moze da prodje sve sto rade.

dare@andreas kisser

pre 9 godina

@andreas kisser
na osnovu olimpijada iz svih disciplina, a narocito prirodnih nauka, prvenstveno matematike. pretpostavljam da nikada niste gledali rezultate, ali tamo dominiraju korejci, kinezi, singapurcani :) i ostali. ah, da i amerika postize dobre rezultate, samo sto su svi takmicari sa istoka, uvezeni godinu-dve pred olimpijadu. a sto se tice evropskih zemalja, srbija uvijek belezi bolje rezultate od vecine.
da li ste ikada bili na nekom univerzitetu u americi? vecina studenata i profesora su takodje uvezeni sa istoka (pa i sa ovih prostora - na svakom jac univerzitetu je po jedan exyu profesor). da li ste se ikada zapitali zasto ih toliko cene i placaju ako nista ne valjaju i nista nisu naucili u domacim skolama?
ja znam da vi svi pod obrazovanjem podrazumevate fakultete, ali fakulteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes. doduse i sa ostalim skolama postaje slicno, ako ti mama i tata imaju para, imas super obrazovanje. ako nemaju, zavrsavas kao klosar. izgleda da je to ono za sta se vi borite,

Dok je ovaca bice i džempera

pre 9 godina

Pa ulaze vise od svih vas.Pogledajte koliko samo novih fakulteta smo otvorili-MEGATRENT,SINGIDUNUM,METROPOLITEN......

dečija prava

pre 9 godina

Prosvetari jesu gradjani trećeg reda, kako motivisati decu da uče, kad vide da njihovi profesori sa završenim fakultetima zaradjuju oko 40000!!! Vlast je kontonuirano godinama od prosvetnih radnika medijski pravila državnim neprijateljima, ukidajući sva prava, da bi deca postala zaštićena ko beli medvedi
Nastavnik može da se psuje, bije, omalovažava, ako odluči da se brani ekspresno dobija suspenziju od strane inspektora. U takvoj situaciji vlast priča o povratku obrazovanih u domovinu... Ko je lud da se vrati!!!

Anakonda

pre 9 godina

Dobar savet. Iskopirati školski sistem Finske i podići plate obrazovnim radnicima da bi pametni bili motivisani da budu prosvetari, ukinuti Vukove diplome, odobriti ponavljanja (kao svuda u normalnom svetu) i pozitivan rezultat je siguran. A to je najbitnija osnova za uspešnu državu, nikakvi krediti nam neće pomoći dok je narod na dnu svetske liste po obrazovanju.

VV

pre 9 godina

@Dragutin:
Vaše razmišljanje govori da nemate predstavu šta se nauči na dobrom fakultetu. Zastupate stanovište poslodavaca, kojima su potrebni glupi robovi. Odgajajte tako svoju decu, zaposlite ih sa 18 godina pa ih pitajte za 10 godina da li su zadovoljni zato što ne mogu da rade gomilu poslova i da napreduju ka višim poslovnim zvanjima i platama.

luda kuca

pre 9 godina

Gospodine Saks niste u pravu.U nasoj zemlji se itekako ulaze u obrazovanje.Pogledajte samo ministra policije.Covek je bezuspesno studirao nekoliko drzavnih fakulteta pa je nakon toga ulozio par hiljada evra u SEGA MEGA diplomu i sada komanduje i naredjuje onim ljudima koji su zavrsili fakultete koje je on bezuspesno studirao

Zoran

pre 9 godina

Ko god da je ovaj čovek govori istinu. Obrazovanje mora biti na prvom mestu inače nas uskoro neće biti. Proučiti primer Irske koja je ranih 80' bila na ekonomskom nivou sličnom današnjem u Srbiji. Onda je na scenu stupio američki milijarder irskog porekla Chuck Feeney koji se odrekao skoro celog svog bogatstva u korist fonda koji će graditi nove univerzitete u Irskoj. Morao je to tajno da radi bez pominjanja svog imena jer su lokalni političari mahom bili protiv takve vrste pomoću. Za samo dve generacija Irska je postala ono što i danas jeste. Mala velika zemlja ogromnih ljudckih potencijala.

nasi razmisljaju

pre 9 godina

Ma ko da ulaze u obrazovanje kad je neprofitabilno, ne donosi profit odmah sad dok ja trajem. Sta mi znaci posle kad ce neko drugi da pokupi kajmak.

Pedja

pre 9 godina

Vec se ulaze onoliko. Nije da se ne ulaze.
Ulozis par tisuca evra i eto sega mega diplome.
Sa sega mega diplomom mozes da radis kao preCednik, kao ministar, kao savetnik ministra kao ...
Ulozene pare se vrate za par meseci.
Sve posle toga je cisti car.

johny

pre 9 godina

neobrazovanim narodom je najlakse manipulisati i vladati.i ni jedna vlast nece poceti u obrazovanje da ulaze.formula za dugovecno odrzavanje na vlasti-neobrazovan i funkcionalno nepismen narod.

banat

pre 9 godina

Država u kojoj se ministar postaje sa 2-3 godine nerelevantnog profesionalnog iskustva je država koja je urušila obrazovni sistem. Raznim malovićkama, zoranama, nebojšama, selakovićima i čučkovićima je sasvim normalno da budu to što jesu, bez profesionalnog i pogotovo bez životnog iskustva – oni tako daju primer drugim mladima, ali i obrazovnim institucijama koje danas dele mastere i doktorate šakom i kapom. Većina visokorangiranih kadrova ne zna računar da upali, da ne pominjemo osnovne (MS Office) aplikacije. G. Sachs je ipak davno bio ovde, još u onoj Jugoslaviji...

Kenguru

pre 9 godina

@(Ana, 25. maj 2014 13:19) Obrazovani su namagarceni 5 oktobra,a to su im poslednji izbori.
SNS-ovci su se obrazovali pod kapom DS-a i SPS-a,pa tako imamo Jorgovanku,Tomu,....a i demokrate su identicno zavrsavale na inostranim fakultetima kurseve,pa su neki uspeli za cak 3 meseca da savladaju svapski i postanu magistri.
Ovde covek kaze da se strucno obrazuju,da tehnicke stvare zazive.Previse filozofa,politikologa,analiticara....struka koje rade na kulturi,ali ne i obrazovanju.
Onda imas da skolovani u profesiji(tehnicke struke) sede lica sa kursem.
Ovaj zavrsio srednju,visu,fakultet,ali on nema pojma da radi,no ovaj sto sa marsa zna,jer ga je direktor doveo po nekom kljucu.
Zna se ko su nam bili predsednici i premijeri,pod cijom se kapom obrazovni sistem pravio.
Ovde je problem sto znanje ne moze da se implementira u praksi,jer fakulteti,srednje pozivaju "ko hoce" a ne citava godina da se provede u sticanju iskustva,kroz kancelariju,teren,fabrike...
Ja sam od onih koji rade preko,ne izlazim na izbore da dajem ikome legitimitet,a da imam pravo da se bunim,imam dokle god izmirujem svoje poreske obaveze.Nedavanje legitimiteta podrazumeva da pojedinac ili grupa ne mogu vrsljati,raditi lose,vec da se zaustave.

VV

pre 9 godina

Ulažu oni, evo sad će da nam ulože smanjenje plata od 10%. Ionako su bile najniže u javnom sektoru i nisu menjane skoro 10 godina. Na dnu smo u Evropi po procentu BDP-a koji se ulaže u obrazovanje i svake godine se taj procenat dodatno smanjuje.

Peca

pre 9 godina

Kakva budalaština!!!

Šta će da bude ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje u Srbiji???
Pa od 90ih se sistematski radi na zaglupljivanju naroda i odvlačenja od obrazovanja. Naš narod može zaista da posisa sve.

Ukoliko počne da se ulaže u obrazovanje, naš narod će sagledati realnost, a to našima na vlasti zaista neće odgovarati.

Pa zamislite vi da velika većina Srba ima veće obrazovanje od našega predsednika?? (to bi ustvari moralo biti!), pa on i premijer ne bi mogli da nam prodaju maglu tako lako!

Ja mislim da od toga neće biti ništa!

Alek

pre 9 godina

Komentari jasno pokazuju koliko je covek upravu.
Ulaganje u obrazovanje ne podrazumeva samo fakultete, magistrature i doktorate. Kvalitetni, skolovani i prakticno osposobljeni majstori, bravari, tehnicari, medicinskh sestre, ucitelji i dr. su podjednako vazni za stabilnu privredu!!! Njima se mora posvetiti podjednaka paznja i vrednovati i njihov rad. Nemacka nqe trazi lekare zato sto su glupi da zavrse medicinski fakultet, vec zato sto dodatnih 10ak godina ucenja predstavlja trosak i gubitak godina koje se ne isplate u drustvu koje ceni svaku vrstu rada i zanimanja nizeg stepena.

HVALA na iskrenosti

pre 9 godina

Buduci da su mu najverovatnije 70% njih pricali da je za sve kriv "HAARP"=ne cudi me ovakva izjava a ja se doticnom gospodinu u Ime 30% onih drugih zahvaljujem na iskrenosti!

svetla buducnost

pre 9 godina

Na pitanje u šta bi srpski građani trebalo da ulože ako imaju sredstva, Saks odgovara - u obrazovanje.

Gos'n Saks, vi to govorite ljudima u zemlji u kojoj odgovorni krive Boga zbog poplava, a Predsednik krivi narod???

vojadžer

pre 9 godina

U ovoj zemlji se ulaze u neobrazovanje. Puno neobrazovanih jer raj za politicku elitu a ova sada je najjadnija, najgora, najneobrazovanija
najbahatija..... sve najgore od kada ova drzava postoji. I koliko vidim odlicno im ide, pa sto bi ulagali u obrazovanje i sekli granu na kojoj sede?

Gogo

pre 9 godina

ulaganjem u obrazovanje gradjana Srbije postici ce se visetruki efekat :
iskorenice se primitivizam, prostakluk, nekultura, nehigijena, nagon ka samohvalisanju, koristoljublju kao i mnogim drugim osobinama koje "krase" srpski narod.
bice to veoma duuuuuuug i mukotrpan proces jer je inficirano vise od 90% stanovnistva.

Ex sns

pre 9 godina

Kod nas porezi ne sluze za ulaganje nego za plate stranackih vojnika na drzavnim jaslama.Koliko nam je obrazovanje vazno kazu brojke: 2.5% ljudi sa fakultetom,3.5% sa visom skolom a ostalo sa srednjom ili osnovnom. To je malo vise od africkog proseka.Sa takvim stanovnistvom i ovom ekipom na vlasti koja njima manipulise,nema ovde nikakvih reformi ni napretka. Ovde je ustanovljen sistem da posle jedva zavrsene srednje skole se uclanis u partiju,dobijes posao na drzavnim jaslama pa onda na rate kupis diplomu sa Sega Mega,npr.pogledajte min.odbrane,covek je zavrsio za keramicara,ali je posle radikala shvatio da mora da ima diplomu,pa tako od 2008 ima i diplomu koju je " stekao" pod stare dane,bas kao i kazandzija.Kad to pogledate,kako onda ljudi da vaspitavaju svoju decu,da uce i budu posteni??!

al sam pametan

pre 9 godina

nemačka kad oseti krizu ulaže više novca u obrazovanje, jer razmišljaju dugoročno i preventivno..u srbiji se svake godine rebalansom budžeta obavezno uzima iz budžeta namenjenih nauci i obrazovanju da bi se podmirile plate i penzije..i posle postanemo jeftina radna snaga, što je izgleda nekome i cilj,i postanemo poligon za prikupljanje glasova na izborima..

Sava

pre 9 godina

Ne treba nam primer malih i uspešnih zemalja iz dalekog sveta. Ugledajmo se na Švajcarsku i Austriju koje su nam blizu i geogravski i po broju stanovnika i takodje nemaju more a imaju više turista od npr. Hrvatske i C. Gore zajedno uprkos celom Jadranu. Takve zemlje i njihovi sistemi, način rada i školstva treba da nam budu uzor.

andreas kisser

pre 9 godina

(dare, 25. maj 2014 10:31)

na osnovu cega zasnivas svoj stav? ne razumem sta znaci da u americi nikada nije ni valjalo? razlicite drzave daju prioritet razlicitim modelima obrazovanja. tako je recimo na dalekom istoku (singapur, juzna koreja, tajvan, ne znam za kinu, pretpostavljam i tamo) akcenat na ranim fazama skolstva - time se stvara jaka baza, siroki slojevi pismene i motivisane omladine koja je izvor talenata za kasnije skolovanje; u nemackoj se mnogo polaze na srednje strukovne skole - time se gro adolescenata u presudnom dobu usmerava i osposobljava za strucan rad, te po zavrsetku srednje skole vecina se odmah usmerava u prozivodnju sa zanatom u rukama; u britaniji (gde zivim) i SAD glavni akcenat je na univerzitetima - skolovanje im je najskuplje, ali pogled na sangajsku listu daje odgovor koji je rezultat toga. a najbolji univerziteti su mamac upravo za one talente iz azije o kojima sam malopre govorio, ali i iz ostatka sveta. time englezi i amerikanci obezbedjuju konstantan priliv najvecih svetskih talenata, znajuci da ce ovi i posle studiranja ostati tu da rade. nas problem je sto smo mi unistili sve dobro sto je bilo u nasem sistemu, koji je bio dobra kombinacija pomenuta tri modela. i nije kriva bolonja, jer smo mi jos ranije krenuli da stagniramo i prestali da pratimo svetske trendove; jer mi smo ipak uvek samo koprali iskustva velikih nacija, uglavnom nemaca, francuza i rusa. jos krajem 90ih kada sam ja poceo studije, kvalitet nastave je vec bio los.

Ivica

pre 9 godina

" pa da robujemo za 25000 mesecno...."

Ma, jok. To je samo za ove što su išli u neke ozbiljne škole a mi sa Megatrenda i Singidunuma ćemo da im šefujemo za mnogo ozbiljnije pare.

Lida

pre 9 godina

@Anakonda

Slazem se,ali da li znate da odluke treba da donesu oni koji misle na svoj nacin, znaci nosioci diploma Megatrenda, Singidunuma,Uniona,...

A na vlasti su oni koji su dvadesetak godina proveli TRUDECI SE DA DODJU NA VLAST, znaci bez ikakvog iskustva u necem konkretnom.

Sad su nasli neka stara/nova lica za koja im se ucinilo da MOZDA NESTO ZNAJU,pa su to nasi novi ministri, nasi novi poslanici,nasa nova vlada...

ЛанеБг

pre 9 godina

"Opšta energetska strategija se ne bavi samo bezbednošću i troškovima snabdevanja već vodi računa i o klimatskim promenama"- Ахахаха, дај Џефри молим те...Причај неком другом те приче. Као екологија је проблем код "Јужног тока"!? Једини проблем ту је непристајање арогантних каубоја да Русија и Европа сарађују и подигну енергетску сарадњу на виши ниво.

cwl

pre 9 godina

Sećate se filma "Krvavi dijamant" sa Leonardom Di capriom...?

Ono što se ne vidi u filmu - ta drama u Sierra Leoneu započinje 30 godina ranije, kada aktuelni prdsednik nije imao da podmiri plate u školstvu. Većina dece je završila na ulici umesto u školi....

I tada se pojavljuje famozni RAF koji im deli drogu i kalašnjikove. Deca počinju da ubijaju svoje očeve...

Ovo je jedan mudar savet čoveka koji je video puno. Poslušajte ga.

Od mog Komodora 64 ispod sedista bube nista se nije promenilo

pre 9 godina

A ko ce to da ulaze u obrazovanje ? Oni koji su juce podigli PDV na racunare ?

andreas kisser

pre 9 godina

@dare

procitaj svoj prvi komentar, a zatim odgovor na moju repliku, pa nam svima pojasni kako si na osnovu rezultata matematickih olimpijada dosao do zakljucka da je unistavanje obrazovanja trend u evropi! drugo, ili moj komentar nisi ni pokusao da razumes jer svojim drugim komentarom potpuno potvrdjujes sve sto sam ja napisao, ili nisi u stanju da razumes o cemu ja pricam. trece, gde sam ja napisao da obrazovanje van zapadne evrope ne valja??? i cetvrto, moj komentar je analiza razlicitih modela obrazovanja (ne samo visokog) u drzavama u kojima sam ja ziveo tokom ovih tridesetak godina svog zivota: ex-yu, srbija, nemacka, britanija. pojasni molim te gde si u mom komentaru procitao da se ja zalazem za obrazovanje koje ce biti dostupno samo bogatima??? bice pre da sa tvojim obrazovanjem nesto nije u redu, posto ocigledno nisi u stanju da razumes par prosto prosirenih recenica. najzad, o tvom poznavanju obrazovanja na zapadu dovoljno govori konstatacija "... fakluteti su najmanji problem na zapadu. koliko para imas, toliko znanja dobijes". visoko obrazovanje je do skoro svuda u zapadnoj evropi bilo besplatno, sem u holandiji i uk. pre 7, 8 godina u nemackoj su npr. uvedene godisnje skolarine od oko 1000 evra, ali u engleskoj studenti osnovnih studija podizu kredite koje vracaju nakon diplomiranja, kada postignu platu od £21.000 godisnje. kvalitet univerziteta zavisi od uspeha na zavrsnom testu u srednjoj skoli (tkzv. A-levels). ne treba da mi zahvaljujes na par lekcija.

Tokyo

pre 9 godina

Teško da su Norveška i Švedska adekvatni primeri za teritorijalno male zemlje.
Ali da je obrazovanje stub razvijenosti svakog društva - to stoji. Isto važi i za zdravstveni sistem.
Aktuelni problemi srpskog društva su neuspele reforme oba ova sistema. U prvom slučaju se sprovodi hiperprodukcija visokog obrazovanja, koja stvara lažnu sliku o obrazovnoj strukturi u Srba, dok je u zdravstvu prenebregnuta činjenica da su produktivne i napredne samo one države koje vode računa o javnom zdravlju svog stanovništva.
Kuća se gradi od temelja.

КАКО СЕ УЧИ

pre 9 godina

Суштина образовања је да ђаци: НАУЧЕ КАКО се учи, и да ЗАПАМТЕ НАЈВАЖНИЈЕ чињенице..
Зато је неопходно да се одштампају нове школске књиге са ПРЕПОЛОВЉЕНИМ ЈЕДИНСТВЕНИМ текстом , али да свака страна остане 1/4 ПРАЗНА , како би професори (по свом избору) додатно ПОЈАСНИЛИ текст, а ђаци то уписали у књиге.
(Строго забранити додатно уношења чињеница, података,...)