Milionske "mućke" u nabavkama

Državna revizorska institucija saopštila je da su u 2011. godini utvrđene nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 415 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 26.12.2012.

12:37

Default images

Kako kažu u DRI, nepravilnsti u javnim nabavkama koje pramašuju 47 milijardi dinara, pronađene su prilikom kontrole 122 subjekta u 2011. godini. Prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja Državni revizor Radoslav Sretenović je saopštio da je javni dug Srbije na kraju 2011. godine ipak prešao dozvoljenu granicu i da je iznosio 51 odsto BDP-a.

Predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je na skupštinskom odboru za finansije da ugovori koji su zaključeni bez sprovedenih postupaka javnih nabavki čine 84,65 odsto ukupnih nepravilnosti.

Predstavljajući izveštaj DRI, Sretenović je rekao da kada je reč o javnim nabavkama dobara, usluga i radova, pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva čini 1,7 odsto nepravilnosti, kao i da su u 3,7 odsto slučajeva izvršene javne nabavke koje nisu predvidjene godišnjim planom nabavki.

Prema njegovim rečima, vrednost javnih nabavki koje nisu oglašene u Službenom glasniku i na portalu javnih nabavki u prošloj godini je iznosila 1,7 milijardi dinara, što čini 3,8 odsto ukupnih nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama.

DRI je najviše nepravilnosti uočila u postupcima javnih nabavki, od kojih više od dve trećine čine nezakonite nabavke lekova.

Glavni državni revizor Radoslav Sretenović kazao je da su suprotno zakonu izvršene nabavke ukupne vrednosti 47 milijardi dinara, od čega su 34 milijarde dinara kupovine lekova za apoteke bez postupka javne nabavke.

Državna revizorska institucija objavila je revizorne nalaze 46 subjekata revizije kod kojih je tokom 2012. radila revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja.
Državna revizorska institucija utvrdila je u postupku revizije da Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd i Javno komunalno preduzeće Standard iz Jagodine nisu uplaćivali poreze i doprinose u iznosu od 1,7 milijardi dinara.
Prema rečima predsednika DRI Radoslava Sretenovića, utvrdjeno je da GSP Beograd nije izvršio uplatu poreza i doprinosa kod isplate zarada u iznosu većem od 1,4 milijardi dinara.
On je dodao da jagodisnko preduzeće Standard nije izvršilo uplatu poreza i doprinosa u iznosu od 203 miliona dinara.
DRI je utvrdila i da ta dva preduzeća nisu izvršila plaćanje obračunatog poreza na dodatu vrednost u iznosu od 25,6 miliona dinara - GSP Beograd, kako je rekao Sretenović više od 11 miliona dinara, a Standard više od 14 miliona dinara.

DRI sprema krivične prijave

Sretenović je najavio i da će DRI, zbog uočenih nepravilnosti, početkom iduće godine podneti nove krivične prijave, kao i više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka,

On je rekao da će nakon detaljne analize biti podnete i krivične prijave za preuzimanje obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama i zloupotrebu službenog položaja u oblasti javnih nabavki. On, međutim, nije precizirao protiv koga će biti podnete prijave.

Prema njegovim rečima, u januaru će biti podneto i više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, kao i prijava za privredne prestupe protiv odgovornih lica.

Sretenović je dodao da je do sada, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršen prekršaj u ministarstvima pravde i dijaspore i vera i 16 javnih preduzeća, podneto 26 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 30 odgovornih lica.

Predsednik DRI je dodao da je uglavnom reč o nepravilnostima u oblasti javnih nabavki, ukazavši da je to telo revidiralo 46 subjekata i izdalo 778 preoporuka za otklanjanje nepravilnosti.

Nova zakonska rešenja

Sretenović je najavio i da će DRI početkom 2013. godine predložiti novi zakon o javnom dugu, kojim bi se utvrdila jedinstvena metodologija utvrđivanja visine javnog duga, imajući u vidu da ona trenutno nije usklađena.

On je dodao da će DRI predložiti i nova zakonska rešenja o komunalnim taksama, subvencijama, lokalnim službenicima i njihovim platama, izmene pet zakonskih rešenja, među kojima je i Zakon o budžetskom sistemu, kao i 18 podzakosnkih akata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: