DRI: Javni dug u "crvenom" od 2011.

Iako je bivši premijer Mirko Cvetković tvrdio suprotno, zvanično uvrđeno da je javni dug Srbije na kraju 2011. godine iznosio 51 odsto BDP-a.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.12.2012.

12:59

Default images

"Javni dug Srbije na dan 31. decembra 2011. bio je 51 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) čime je premašio zakonom dozvoljenu granicu od 45 odsto", rekao je predsednik Saveta Državne revizorske insitucije Radoslav Sretenović.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije Sretenović je kazao da je javni dug na dan 31. decembra 2011. iznosio više od 15 milijardi evra, što je iznad nivoa od 45 odsto BDP koliko je utvrđeno Zakonom o budžetskom sistemu.

Da podsetimo, bivši premijer Mirko Cvetković je ranije izjavljivao da javni dug u 2011. godini nije prešao zakonsku granicu navodeći da je na nivou 45,07 odsto BDP-a.

Sretenović je izjavio da nema pravnog osnova za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti zbog toga što je neistinito prikazan javni dug.

"Nisu propisane sankcije za netačno prikazivanje javnog duga i probijanje zakonom utvrđene granice učešća javnog duga u BDP", rekao je Sretenović.

On je pojasnio da se zbog neusklađenosti propisa u oblasti javnog duga DRI opredelila za primenu Zakona o budžetskom sistemu.

"Forma i sadražaj izveštaja o stanju javnog duga Srbije u okviru Završnog računa budžeta, koji se podnosi Skupštini Srbije, nisu propisani nijednim zakonom niti podzakonskim aktom. Stoga će DRI predložiti novi zakon o javnom dugu, kojim bi se propisala jedinstvena metodologija utvrđivanja iznosa javnog duga i načina izveštavanja o javnom dugu", najavio je Sretenović.

On je povodom sporenja bivšeg i sadašnjeg ministra finansija, Mirka Cvetkovića i Mlađana Dinkića o stanju javnog duga na kraju 2011. godine, rekao da DRI nije utvrđivala ko je od njih u pravu već je kontrolisala da li su u javni dug uključene sve obaveze države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: