Sreda, 26.12.2012.

12:37

Milionske "mućke" u nabavkama

Državna revizorska institucija saopštila je da su u 2011. godini utvrđene nepravilnosti u javnim nabavkama koje premašuju 415 miliona evra.

Izvor: B92

Milionske "muæke" u nabavkama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 11 godina

Zar ne citate ceo tekst nikada, revizor je rekao da vise od 80% ugovora nije potpisano po sprovodjenju postupka javne nabavke, vec onako, a to nema veze sa javnim nabavkama. Ljude koji rade javne nabavke stavljate na krst danasnjeg vremena kao nesta najgore u drustvu. Posto radim u sektoru javnih nabavki, mogu Vam reci da se nepravilnosti prave van javnih nabavki. Kad dodje do postupka javne nabavke, tu je sve po zakonu jer sve podleze kontroli Uprave za javne nabavke, DRI i nezavisnih revizora.

Objasnjenje

pre 11 godina

Ja bih zamolio nekoga da nam objasni kako se u praksi krade. Znamo da su te javne nabavke "mesto" gde se kralo, ali kako?
Da li onaj kome su namestili "po hitnom postupku" neku kupovinu posle (tajno,preko noci) ide i podize pare pa obilazi kuce onih koji su mu namestili posao i svakom daje njegov deo. Ili mozda je to na visem nivou pa onda on napravi ugovor sa onima koji su mu namestili tender ,ugovor za "konsultantske usluge" (dojavu), i onda im preko TR daje pare.
Kako to rade ?

Stevan

pre 11 godina

To znamo i bez vas, krade se u proseku od 500 do 1000 miliona eura godisnje, na javnim nabavkama i velikim projektima. Narod interesuje sta ste vi uradili po tom pitanju, podnosili ste prekrsajne prijave a sudije su izricale presude, no, no. Bilo bi mnogo cudnije da se ne krade! DRI je maska, privid neke kontrole.

Micko

pre 11 godina

Radio sam za jednu firmu ciji su klijenti bili opstine... Imao sam uvid u poslovanje sa preko 100 opstina u srbiji. Mogu reci da za vreme mog rada u toj firmi od stotinak poslova koje za koje je firma dobila znam da nema vise od 1-2 koji su odradjeni posteno, bez namestaljki...

Takodje, realna vrednost onoga sto prodajes drzavi ide i preko 2 puta skuplje nego sto bi bila prava trzisna vrednost.

Vrlo je prost, ne pisu tendere drzavne institucije, prakticno ih pise firma sa kojom je dogovorena muljaza.

Ako imas firmu koja pravi stolice i pravis ih sa 5 nogara, vrlo je prosto, samo sredis da na tenderu ogroman broj bodova dobija ponudjac koji nude stolice sa 5 nogara. To sto nema nikakvog smisla, niti sto su ostali ponudjaci 5 puta jeftiniji i kvalitetniji nema nikakve veze jer, jelte, tvoje stolice imaju bas ono sto njima treba - 5 nogara!

Samo kada bi se javne nabavke sredile srbiji bi krenulo vrlo dobro. Prosto, uzmite u toku godine koliko srbija nabavlja svega preko javnih nabavki, polovina te sume je korupcija.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Sada je valjad i najvecim skepticima jasno zasto je zivotno vazno uzeti vlast u zemlji Srbiji,jer onda si resio sve finansijske probleme,a da pritom ne snosis nikakav ozbiljan rizik.Jer sta znace te smesne prekrsajne prijave? zasto? pa zato sto svako svakoga ima u saci i onda naravno niko nikoga ne dira.Za takav skandalozni vid kriminala u normalnim zemljama ministar policije bar podnese ostavku,a on kao da je pao sa Marsa pojma nema sta se desava,a bio je i tada ministar te iste policije.E a mozda je to vracanje duga za period od 90te do 2000te sto su prosli nekaznjeno,ili je cist dil u pitanju,ali je mnogo cudno.Ali srecom po njih mi smo daleko daleko od ozbiljne drzave sto se sve do jedne stranke i te kako trude da tako i ostane,a svi u glas pevaju onu,Putuj Evropo od Djordja Balasevica,a nama proturaju pricu kako se toboze zalazu da udjemo u evropsku zajednicu,a sve rade da se to nikako ne desi.Kakav cinizam da neverujes.Zbogom Evropo.

Aco

pre 11 godina

Ljudi, pola milijarde evra. Pola milijarde. Pa ovo nije normalno. Koji su to pljackasi bili, nevernovatno. Nadam se da ce drzava uspeti da obezbedi i dokaze i popuni zatvore krivcima za ovako pustosenje Srbije i Srpskog naroda.

BM

pre 11 godina

Prosto je neverovatno kako isti "revizor" skoro nista ozbiljnije nije nasao do sada.Odjednom od zloupotreba da ti se zavrti u glavi. Potcenjuju narod tako arogantno i bezocno da se nekada zapitam-pa zar ih zaista nije sramota? Ako uopste znaju znacenjhete reci. Demokrate ponosite se svojim "uspesima" nadam se. Necemo vas skoro zaboraviti nazalost. Nisu na vlasti bile samo demokrate. Sta je Ivica radio (prespavao svoj mandat u miliciji!?)osim sto je davao bahate izjave (i tako nastavio) i kao najveca sirovina sa planine ujutro da jednu, a uvece drugaciju izjavu o istom. Kad se samo setim njegovog intervjua sa Jugoslavom Cosicem, moj muz, stranac, politicar (nazalost) ga gledao i pita me: da li postoji neko ko gleda te snimke u njegovoj stranci, premijer ili neki PR? Ovo je drsko, neprimereno njegovoj funkciji i nepostovanje sagovornika. Tragicno, ali tako je.

crazy processor

pre 11 godina

Ja sam licno u poslednjih par godina davao ponude na tenderima. Mislim vrvtno su mi slali da bih se zamajavao sa obracunima jer date cene pojednih ponudjaca su bile ispod uvozne cene materijala, a na to treba dodati pdv, marzu, pdv, obradu materijala, spajanje. Svi ovi postupci su nosili marze odredjenih obradjivaca sirovina na za koje opet treba obracunati pdv. Jednostavno nije bilo price o dobijanju tendera, uvek je nas 4-5 bilo sa slicnom cenom 5%+/- je bilo razlike, a firma koja je dobijala tender imala je gotovo duplo nizu ponudu. Sve sam to batalaio kada je pocelo zahtevanje da se radi oprema odredjenog proizvodjaca, a naravno to mozete kupiti samo kod jednog uvoznika koji je clan odredjene stranke. Toliko o tenderima.

(Pera ložač, 26. decembar 2012 19:19)

Pero moj deda 30 godina staza, baba 27, cale 38 za sad, keva 35, burazer 12, ja 11. Od drzave nikada nista nismo dobili, uzeli, niti trazili. Iskreno se nadam da necemo nikada nista ni dobiti, a ako treba da dobijem neka to da drugom. Ja sam joj zahvalan na tome sto me je skolovala, sto je vodila racuna o mom zdravlju dok sam bio klinac. Sada je red na mene da pomognem nekom novom klincu.

auorora

pre 11 godina

kad sam cula vas izvestaj dri u vestima u 23sata,pitam vas zasto izvestavate sta je rekao ministar dinkic a ne dri odnosno drzavi revizor sretenovic u vezi javnog duga.

Spectator

pre 11 godina

Izveštaj DRI koji je predstavio njen predsednik Radoslav Sretenović je populistički predstavljen da bi narod poverovao ta su toliki silni milioni pronevereni u javnim nabavkama. Siguran sam da su javne naqbavke jedan od najvećih izvora korupcije i da ih treba staviti pod što je moguće rigorozniju kontrolu. Međutim, iznos koji je DRI predstavila znači samo da se za toliki iznos javne nabavke nisu obavile na transparentan, odnosno na zakonit način. Verovatno su se te nabavke mogle izvršiti i za manje novca, ali za koliko manje to DRI nije utvrdila niti će ikada utvrditi,jer je to jednostavno nemoguće. Zato se i preduzimaju mere da javne nabavke budu što transparentnije da bi se smanjila mogućnost korupcije. Pa i tada će ,,stručnjaci'' naći načina da se ovajde od javnih nabavki, ali u znatno manjoj meri. Pa korupcija postoji i u najuređenijim društvima, a kamo li da je ne bude u ovakvom društvu kao što je naše.I na kraju da dodam da baš nisam ubeđen u neku veliku stručnost sadašnjeg šefa DRI.

Teske kvalifikacije

pre 11 godina

Zasto odmah kvalifikacija da ako je bilo greski u nabavkama se neko tu ocesao. Ima gomila nabavki koje su nastale zbog nepostovanja javnih nabavki.Oznacavali su kao hitno i onda nema javnih nabavki. Primer elektro vozovi iz Svedske.Takvih primera koliko hoces. Kako ce novi zakon to da resi. Nikako.sada je potreban sto jedan papir da bi se ucestvovalo u tenderu za javne nabavkem od preko milijardu dinara.Ne pravi se tender za takvu sumu svake godine.

Ziveo sam godinama i na zapadu i na istoku.Uvek moze da se namesti ko ce da pobedi na tenderu.Trebalo bu mnogo vremena i karakternih znakova da se to objasni.U medjunarodnim ugovorima postoji klauzula "bonifikacija za dobro izvrseni posao"

Pera ložač

pre 11 godina

Ja sam izračunao da je najveći lopovluk u bližoj istoriji bio otkup stanova u državnom vlasništvu. Tačnu cifru mogu samo da nagađam ali neka bude da je bilo samo 200 hiljada stanova pomnoženo sa (recimo samo) 20 hiljada evra tu je nestalo 4 milijarde eura. Za one mlađe koji ne pamte, svima je odbijano 10% od plate a manji deo njih je stanove dobio i kasnije otkupio za nekoliko hiljada maraka ili, najčešće, još manje.
Šta je poenta:
1. Nisam dobio stan a moji roditelji su radili u državnoj službi pkp 80 godina ukupno.
2. Nikad nisam išao na letovanje u neko od bezbrojnih, tadašnjih, odmarališta.
3. Dok sam studirao nisam imao pravo na stipendiju i studentski dom jer su oba roditelja bila zapošljena.
4. Nisam i nikad neću da dobijem posao u državnoj službi....itd...
Tako je prošla većina ljudi iz moje generacije 60-ih, pa sve na dalje do sadašnjih generacija. I šta sad, ništa. Ko mi je kriv što nisam bio član ni SPS-a, ni JUL-a, ni SRS-a, ni DS-a, ni DSS-a....ni ostalih stranaka koje su prolazile kroz vlast i uz vlast.
Kad Mišković bude dobio kaznu da plati 1% od svoje imovine ja ću, kao, da se bolje osećam. Ili možda ako plati 2% biću u euforičnom raspoloženju?
Ima jedna poslovica, koju svi znamo: Vrana vrani oči ne vadi.

nada

pre 11 godina

Mene interesuje samo koliko je krivičnih prijava DRI podnela na sve ove milione iz javnih nabavki.Jel idu samo prekršajne prijave dok se novac troši na sve strane.Neka oni iz DRI opravdaju svoju ulogu i zarade koje su im obezbeđene.Ne misle valjda da će neka druga institucija ići za njima i utvršivati nezekonitosti.Znate,ako ne činite što treba onda stvarate dojam da je sve po zakonu,a nije.

Mange tout

pre 11 godina

Zasto muckaju?
Pa zato sto "only fools and horses work". Prva pomislio srpskog politicara kad dodje na vlast je: sledece godine u ovo vreme bicu milioner.

Nema uglja

pre 11 godina

@Pera ložač

1.A sto bi ti dobio stan ako su ti roditelji radili u drzavnnoj sluzbi. Ne sabiraju se babe i zabe. Da li su tvoji roditelji dobili stan

2.A sto bi isao u nekood sindikalnih letovalista.To je bilo za sirotinju. Valjda si nesto radio da obezbedis sebi letovanje

3.Normalno je da nisi imao pravo na studenstski dom

Posto kaes da si generacija sezdesetih nisi valjda studirao trideset godina

trezven srbin

pre 11 godina

U javnim nabavkama postoje nepravilnosti, mucke, podvale. Narod prihvata sve sto ide u pravcu: Hapsite lopove. Budite oprezni da dusu neogresite. Ovde se operise sa 415 miliona i 122 javne nabavke. To neznaci da je drzava ostecena za 415 miliona, vec da je vrednost tih nabavki koje nisu valjano sprovedene 415 miliona. Da su valjano sprovedene mozemo predpostaviti da bi vrednost bila manja od 415 miliona. Poznat mi je veliki broj nabavki gde je izabran jeftiniji ponudjac ali na zalbu skupljeg ponudjaca zbog neke nepravilnosti postupak je ponisten. Najbolji dokaz da ustede kod javnih nabavki nemogu biti tako velike kao sto se demagski tvrdi je nepristajanje od strane demagoga na merenje ustede.

Back to black

pre 11 godina

Proverite nabavke zdravstvene opreme i aparata po bolnicama sirom Srbije, na tim nabavkama se kralo na veliko,uzimale provizije

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, sindrom pijanih milionera i tehnolosko unapredjenje dzepova ustoliceni na ovim prostorima od 2008 se nece tako lako predati.

Iz osiguranja

pre 11 godina

Ništa iznenađujuće.

Evo kako to izgleda u osiguranju, pojednostavljeno:

1. Najpre se kvalifikacionim kriterijumima broj ponuđača svede na Dunav, Deltu i DDOR, iako zakon zabranjuje diskriminisanje ponuđača, npr. po veličini. To se uradi tako što se kaže da se prihvataju samo ponuđači koji imaju kapital najmanje 5 puta iznad zakonskog minimuma (kao da ostali kojima je kapital iznad minimuma posluju nezakonito i kao da je veličina kapitala uopšte presudna za kvalitet osiguranja - neobrazovan čovek misli da valjda što je veći kapital to je veća firma i veća šansa da se štete naplate, što nema nikakve veze, jer prost čovek ne razume da je kapital samo vrednost obaveze firme prema njenom osnivaču i ništa više od toga).

2. Onda se kroz pondere stvar našteluje za željenog osiguravača. Npr. pogledaju se bilansi na APR - u pa se najviše bodova dodeli onoj bilansnoj poziciji u kojoj je željeni ponuđač najjači.

To dovodi do toga da ni na jedan ozbiljan tender više niko neće ni ponudu da pošalje, jer je očigledno da moraš biti sa cenom 6 puta jeftiniji da bi kompenzovao lošu rangiranost po ostalim kriterijumima.

Dakle, sve jedan tender je namešten. Sve jedan. Univerzitet, klinički centar, administrativni organi pokrajine, republike, koji god hoćete. Pa se onda ono što košta realno 15 miliona godišnje ugovori za 30 miliona godišnje.

A o naručiocima koji tender sprovode preko posrednika koji kroz akontaciju dobiti izvlači proviziju i plaća gradske stranačke odbore u sledećem broju...

crni domino

pre 11 godina

Stalno se pitam, sta je bivsi potpredsednik Vlade, a sada Premijer, bivsi Ministar Policije a i sadasnji, gospodin kofer Ivica Dacic radio, kada sada citam o ovolikim lopovlucima i malverzacijama u javnim nabavkama.
Pitam se zasto nas on i kompletna vlast je*e u zdrav mozak? A sve poluge vlasti i moci su u njegovim rukama!?
A ovaj p....... juri i hapsi politicke protivnike.
Zasto nam to rade?!

Revisio, revidere

pre 11 godina

Svašta se pronađe u ovoj Srbiji, samo onaj biciklista nestao, pa ga nigde nema. Ko ne razume, neka potraži u kriminalnoj hronici od pre dve godine revizorovo ime. Možda će razumeti zašto je isti dve godine podnosio samo smešne prekršajne prijave i zašto sad nalazi sve.

mina

pre 11 godina

Pod hitno treba promeniti zakone o javnim nabavkama, jer su ovim zakonom omogućene mnogobrojne malverzacije i na ovakav način je država, a samim tim i narod opljačkan do gole kože.

Bojan

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da u vezi ove vesti za sada nema ni jednog jedinog komentara !!! To se, za one koji nisu znali, zove SPINOVANJE. Hleba i igara narodu, konzuli, Kovacevic, Ceca, Binic.... Sa 415 miliona evra koje su politicari pojeli.... Pa nema veze.... Da su zivi i zdravi !!!

Patriota

pre 11 godina

I sta sad? Svima je poznato, a po najvise onima koji rade u gradjevinskim firmama koje imaju ugovore sa drzavom i koje navodno dobijaju tendere da se ovakve stvari rade kao dobardan. Da li ce neko da ode u zatvor zbog svega ovoga ili je ovo samo statistika?

Vladan Jova

pre 11 godina

Sećam se dok je na vlasti bio DS ovaj čovek je podnosio "smešne" prekršajne prijave protiv ministra Milosavljevića i ostalih, a sada se kada je DS pao sa vlasti setio da proziva. I on je zreo za zatvor!

Zoran

pre 11 godina

Ljudi nemojte biti naivni ! Za ove su mucke iskljucivo odgovorni konzuli i Kovacevic, ja kad vam kazem... Demokratska stranka nema veze sa tim !!!

Colt M4 COMMANDO 999 €

pre 11 godina

Da li je državna revizorska komisija utvrdila šta poseduju privredne komore , sa koliko kvadrata raspolažu, kolika je tržišna vrednost tih nekretnina,da li su namenski trošeni milioni. Kad će državna revizorska komisija da uđe u MUP Srbije , prilično imaju velik budžet, a navikli su da nikome ne polažu račune za svoje "nabavke" i "rashode". Da li je bilo naduvavanja cena prilikom nabavki , zašto se ne napravi softer koji će birati ponuđača, i tako niko ne bi mogao da ugrađuje svoj % a da radi za državni sektor.

Srbin iz Nemacke

pre 11 godina

Bravo komisijo, samo tako dalje, jer su opljackali drzavu od 2000 godine. Treba mnoge uhapsiti pa neka se brane iz zatvora. Ali se ujedno i bojim da ce sve to "leci" jer mnogi sadasnji, a i bivsi,na vlasti su ti koji su sve prodali proneverili. To se kralo na veliko, a Kontrole nigde. Pod hitno proveriti poreklo imovine svih koji su bili na vlasti i redom na Sud. Dok narod trpi u bedi, mnogi su se obogatili na neposten nacin i mi iz Nemacke dajemo punu podrsku Vucicu i Sudu.

Jovan Jovanovic

pre 11 godina

Gospodine Sretenovicu,
Iz rezimea po Izvestaju DRI, vidi se da je u periodu obuhvacenom a u kome je vrsena revizija...vidi se da se skoro sve KUPALO u bazenu kriminala.
Gospodine Sretenovicu...pod hitno pisite prekrsajne i krivicne prijave jer ce nam pobeci lisica sa kokoskom.
Pozdrav, Jovan

svetlanast.

pre 11 godina

drzave EU imaju:
- jasne zakone /bez "rupa"/
- kontrolu na svim nivoima i
- primerene kazne za one koji ne postuju zakon

srbija ima:
- zakone sa namerno instaliranim "rupama"
- ostru kontrolu samo prema politickim protivnicima i u prevozu
- simbolicne kazne, visestruko manje od opljackanog.

zato ce mnogi uciniti sve da srbija bude sto dalje od EU.

besan ker

pre 11 godina

Nemojte samo da konstatujete, hapsite, bre! Ljudima sečete struju za par hiljada dinara, a kod ovakvih krađa slučajevi zastarevaju. Bolje radite nešto, da ne ustane plebs na revoluciju.

Resenje

pre 11 godina

Pa neka plate oni koji su muckali iz svog dzepa,a ako ne nek uzmu kredite i nek zaloze hipoteku.Ako lova prelazi vrednost nepokretnosti i pokretnosti,pohapsiti ih sve i mumove i familiju sa babama i dedama

miki

pre 11 godina

za takve lopuze je i goli otok blaga kazna. Deca Srbije nemaju leba da jedu a oni nameštaju sebi milione evra. I kako da nam bude bolje kad uzimaju koliko hoce i prolaze nekažnjeno.

Vladan Jova

pre 11 godina

Sećam se dok je na vlasti bio DS ovaj čovek je podnosio "smešne" prekršajne prijave protiv ministra Milosavljevića i ostalih, a sada se kada je DS pao sa vlasti setio da proziva. I on je zreo za zatvor!

svetlanast.

pre 11 godina

drzave EU imaju:
- jasne zakone /bez "rupa"/
- kontrolu na svim nivoima i
- primerene kazne za one koji ne postuju zakon

srbija ima:
- zakone sa namerno instaliranim "rupama"
- ostru kontrolu samo prema politickim protivnicima i u prevozu
- simbolicne kazne, visestruko manje od opljackanog.

zato ce mnogi uciniti sve da srbija bude sto dalje od EU.

besan ker

pre 11 godina

Nemojte samo da konstatujete, hapsite, bre! Ljudima sečete struju za par hiljada dinara, a kod ovakvih krađa slučajevi zastarevaju. Bolje radite nešto, da ne ustane plebs na revoluciju.

Iz osiguranja

pre 11 godina

Ništa iznenađujuće.

Evo kako to izgleda u osiguranju, pojednostavljeno:

1. Najpre se kvalifikacionim kriterijumima broj ponuđača svede na Dunav, Deltu i DDOR, iako zakon zabranjuje diskriminisanje ponuđača, npr. po veličini. To se uradi tako što se kaže da se prihvataju samo ponuđači koji imaju kapital najmanje 5 puta iznad zakonskog minimuma (kao da ostali kojima je kapital iznad minimuma posluju nezakonito i kao da je veličina kapitala uopšte presudna za kvalitet osiguranja - neobrazovan čovek misli da valjda što je veći kapital to je veća firma i veća šansa da se štete naplate, što nema nikakve veze, jer prost čovek ne razume da je kapital samo vrednost obaveze firme prema njenom osnivaču i ništa više od toga).

2. Onda se kroz pondere stvar našteluje za željenog osiguravača. Npr. pogledaju se bilansi na APR - u pa se najviše bodova dodeli onoj bilansnoj poziciji u kojoj je željeni ponuđač najjači.

To dovodi do toga da ni na jedan ozbiljan tender više niko neće ni ponudu da pošalje, jer je očigledno da moraš biti sa cenom 6 puta jeftiniji da bi kompenzovao lošu rangiranost po ostalim kriterijumima.

Dakle, sve jedan tender je namešten. Sve jedan. Univerzitet, klinički centar, administrativni organi pokrajine, republike, koji god hoćete. Pa se onda ono što košta realno 15 miliona godišnje ugovori za 30 miliona godišnje.

A o naručiocima koji tender sprovode preko posrednika koji kroz akontaciju dobiti izvlači proviziju i plaća gradske stranačke odbore u sledećem broju...

Patriota

pre 11 godina

I sta sad? Svima je poznato, a po najvise onima koji rade u gradjevinskim firmama koje imaju ugovore sa drzavom i koje navodno dobijaju tendere da se ovakve stvari rade kao dobardan. Da li ce neko da ode u zatvor zbog svega ovoga ili je ovo samo statistika?

miki

pre 11 godina

za takve lopuze je i goli otok blaga kazna. Deca Srbije nemaju leba da jedu a oni nameštaju sebi milione evra. I kako da nam bude bolje kad uzimaju koliko hoce i prolaze nekažnjeno.

Colt M4 COMMANDO 999 €

pre 11 godina

Da li je državna revizorska komisija utvrdila šta poseduju privredne komore , sa koliko kvadrata raspolažu, kolika je tržišna vrednost tih nekretnina,da li su namenski trošeni milioni. Kad će državna revizorska komisija da uđe u MUP Srbije , prilično imaju velik budžet, a navikli su da nikome ne polažu račune za svoje "nabavke" i "rashode". Da li je bilo naduvavanja cena prilikom nabavki , zašto se ne napravi softer koji će birati ponuđača, i tako niko ne bi mogao da ugrađuje svoj % a da radi za državni sektor.

Jovan Jovanovic

pre 11 godina

Gospodine Sretenovicu,
Iz rezimea po Izvestaju DRI, vidi se da je u periodu obuhvacenom a u kome je vrsena revizija...vidi se da se skoro sve KUPALO u bazenu kriminala.
Gospodine Sretenovicu...pod hitno pisite prekrsajne i krivicne prijave jer ce nam pobeci lisica sa kokoskom.
Pozdrav, Jovan

Bojan

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da u vezi ove vesti za sada nema ni jednog jedinog komentara !!! To se, za one koji nisu znali, zove SPINOVANJE. Hleba i igara narodu, konzuli, Kovacevic, Ceca, Binic.... Sa 415 miliona evra koje su politicari pojeli.... Pa nema veze.... Da su zivi i zdravi !!!

Srbin iz Nemacke

pre 11 godina

Bravo komisijo, samo tako dalje, jer su opljackali drzavu od 2000 godine. Treba mnoge uhapsiti pa neka se brane iz zatvora. Ali se ujedno i bojim da ce sve to "leci" jer mnogi sadasnji, a i bivsi,na vlasti su ti koji su sve prodali proneverili. To se kralo na veliko, a Kontrole nigde. Pod hitno proveriti poreklo imovine svih koji su bili na vlasti i redom na Sud. Dok narod trpi u bedi, mnogi su se obogatili na neposten nacin i mi iz Nemacke dajemo punu podrsku Vucicu i Sudu.

Resenje

pre 11 godina

Pa neka plate oni koji su muckali iz svog dzepa,a ako ne nek uzmu kredite i nek zaloze hipoteku.Ako lova prelazi vrednost nepokretnosti i pokretnosti,pohapsiti ih sve i mumove i familiju sa babama i dedama

Revisio, revidere

pre 11 godina

Svašta se pronađe u ovoj Srbiji, samo onaj biciklista nestao, pa ga nigde nema. Ko ne razume, neka potraži u kriminalnoj hronici od pre dve godine revizorovo ime. Možda će razumeti zašto je isti dve godine podnosio samo smešne prekršajne prijave i zašto sad nalazi sve.

Pera ložač

pre 11 godina

Ja sam izračunao da je najveći lopovluk u bližoj istoriji bio otkup stanova u državnom vlasništvu. Tačnu cifru mogu samo da nagađam ali neka bude da je bilo samo 200 hiljada stanova pomnoženo sa (recimo samo) 20 hiljada evra tu je nestalo 4 milijarde eura. Za one mlađe koji ne pamte, svima je odbijano 10% od plate a manji deo njih je stanove dobio i kasnije otkupio za nekoliko hiljada maraka ili, najčešće, još manje.
Šta je poenta:
1. Nisam dobio stan a moji roditelji su radili u državnoj službi pkp 80 godina ukupno.
2. Nikad nisam išao na letovanje u neko od bezbrojnih, tadašnjih, odmarališta.
3. Dok sam studirao nisam imao pravo na stipendiju i studentski dom jer su oba roditelja bila zapošljena.
4. Nisam i nikad neću da dobijem posao u državnoj službi....itd...
Tako je prošla većina ljudi iz moje generacije 60-ih, pa sve na dalje do sadašnjih generacija. I šta sad, ništa. Ko mi je kriv što nisam bio član ni SPS-a, ni JUL-a, ni SRS-a, ni DS-a, ni DSS-a....ni ostalih stranaka koje su prolazile kroz vlast i uz vlast.
Kad Mišković bude dobio kaznu da plati 1% od svoje imovine ja ću, kao, da se bolje osećam. Ili možda ako plati 2% biću u euforičnom raspoloženju?
Ima jedna poslovica, koju svi znamo: Vrana vrani oči ne vadi.

crni domino

pre 11 godina

Stalno se pitam, sta je bivsi potpredsednik Vlade, a sada Premijer, bivsi Ministar Policije a i sadasnji, gospodin kofer Ivica Dacic radio, kada sada citam o ovolikim lopovlucima i malverzacijama u javnim nabavkama.
Pitam se zasto nas on i kompletna vlast je*e u zdrav mozak? A sve poluge vlasti i moci su u njegovim rukama!?
A ovaj p....... juri i hapsi politicke protivnike.
Zasto nam to rade?!

mina

pre 11 godina

Pod hitno treba promeniti zakone o javnim nabavkama, jer su ovim zakonom omogućene mnogobrojne malverzacije i na ovakav način je država, a samim tim i narod opljačkan do gole kože.

Back to black

pre 11 godina

Proverite nabavke zdravstvene opreme i aparata po bolnicama sirom Srbije, na tim nabavkama se kralo na veliko,uzimale provizije

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, sindrom pijanih milionera i tehnolosko unapredjenje dzepova ustoliceni na ovim prostorima od 2008 se nece tako lako predati.

Zoran

pre 11 godina

Ljudi nemojte biti naivni ! Za ove su mucke iskljucivo odgovorni konzuli i Kovacevic, ja kad vam kazem... Demokratska stranka nema veze sa tim !!!

Mange tout

pre 11 godina

Zasto muckaju?
Pa zato sto "only fools and horses work". Prva pomislio srpskog politicara kad dodje na vlast je: sledece godine u ovo vreme bicu milioner.

Spectator

pre 11 godina

Izveštaj DRI koji je predstavio njen predsednik Radoslav Sretenović je populistički predstavljen da bi narod poverovao ta su toliki silni milioni pronevereni u javnim nabavkama. Siguran sam da su javne naqbavke jedan od najvećih izvora korupcije i da ih treba staviti pod što je moguće rigorozniju kontrolu. Međutim, iznos koji je DRI predstavila znači samo da se za toliki iznos javne nabavke nisu obavile na transparentan, odnosno na zakonit način. Verovatno su se te nabavke mogle izvršiti i za manje novca, ali za koliko manje to DRI nije utvrdila niti će ikada utvrditi,jer je to jednostavno nemoguće. Zato se i preduzimaju mere da javne nabavke budu što transparentnije da bi se smanjila mogućnost korupcije. Pa i tada će ,,stručnjaci'' naći načina da se ovajde od javnih nabavki, ali u znatno manjoj meri. Pa korupcija postoji i u najuređenijim društvima, a kamo li da je ne bude u ovakvom društvu kao što je naše.I na kraju da dodam da baš nisam ubeđen u neku veliku stručnost sadašnjeg šefa DRI.

auorora

pre 11 godina

kad sam cula vas izvestaj dri u vestima u 23sata,pitam vas zasto izvestavate sta je rekao ministar dinkic a ne dri odnosno drzavi revizor sretenovic u vezi javnog duga.

Nema uglja

pre 11 godina

@Pera ložač

1.A sto bi ti dobio stan ako su ti roditelji radili u drzavnnoj sluzbi. Ne sabiraju se babe i zabe. Da li su tvoji roditelji dobili stan

2.A sto bi isao u nekood sindikalnih letovalista.To je bilo za sirotinju. Valjda si nesto radio da obezbedis sebi letovanje

3.Normalno je da nisi imao pravo na studenstski dom

Posto kaes da si generacija sezdesetih nisi valjda studirao trideset godina

crazy processor

pre 11 godina

Ja sam licno u poslednjih par godina davao ponude na tenderima. Mislim vrvtno su mi slali da bih se zamajavao sa obracunima jer date cene pojednih ponudjaca su bile ispod uvozne cene materijala, a na to treba dodati pdv, marzu, pdv, obradu materijala, spajanje. Svi ovi postupci su nosili marze odredjenih obradjivaca sirovina na za koje opet treba obracunati pdv. Jednostavno nije bilo price o dobijanju tendera, uvek je nas 4-5 bilo sa slicnom cenom 5%+/- je bilo razlike, a firma koja je dobijala tender imala je gotovo duplo nizu ponudu. Sve sam to batalaio kada je pocelo zahtevanje da se radi oprema odredjenog proizvodjaca, a naravno to mozete kupiti samo kod jednog uvoznika koji je clan odredjene stranke. Toliko o tenderima.

(Pera ložač, 26. decembar 2012 19:19)

Pero moj deda 30 godina staza, baba 27, cale 38 za sad, keva 35, burazer 12, ja 11. Od drzave nikada nista nismo dobili, uzeli, niti trazili. Iskreno se nadam da necemo nikada nista ni dobiti, a ako treba da dobijem neka to da drugom. Ja sam joj zahvalan na tome sto me je skolovala, sto je vodila racuna o mom zdravlju dok sam bio klinac. Sada je red na mene da pomognem nekom novom klincu.

trezven srbin

pre 11 godina

U javnim nabavkama postoje nepravilnosti, mucke, podvale. Narod prihvata sve sto ide u pravcu: Hapsite lopove. Budite oprezni da dusu neogresite. Ovde se operise sa 415 miliona i 122 javne nabavke. To neznaci da je drzava ostecena za 415 miliona, vec da je vrednost tih nabavki koje nisu valjano sprovedene 415 miliona. Da su valjano sprovedene mozemo predpostaviti da bi vrednost bila manja od 415 miliona. Poznat mi je veliki broj nabavki gde je izabran jeftiniji ponudjac ali na zalbu skupljeg ponudjaca zbog neke nepravilnosti postupak je ponisten. Najbolji dokaz da ustede kod javnih nabavki nemogu biti tako velike kao sto se demagski tvrdi je nepristajanje od strane demagoga na merenje ustede.

Teske kvalifikacije

pre 11 godina

Zasto odmah kvalifikacija da ako je bilo greski u nabavkama se neko tu ocesao. Ima gomila nabavki koje su nastale zbog nepostovanja javnih nabavki.Oznacavali su kao hitno i onda nema javnih nabavki. Primer elektro vozovi iz Svedske.Takvih primera koliko hoces. Kako ce novi zakon to da resi. Nikako.sada je potreban sto jedan papir da bi se ucestvovalo u tenderu za javne nabavkem od preko milijardu dinara.Ne pravi se tender za takvu sumu svake godine.

Ziveo sam godinama i na zapadu i na istoku.Uvek moze da se namesti ko ce da pobedi na tenderu.Trebalo bu mnogo vremena i karakternih znakova da se to objasni.U medjunarodnim ugovorima postoji klauzula "bonifikacija za dobro izvrseni posao"

nada

pre 11 godina

Mene interesuje samo koliko je krivičnih prijava DRI podnela na sve ove milione iz javnih nabavki.Jel idu samo prekršajne prijave dok se novac troši na sve strane.Neka oni iz DRI opravdaju svoju ulogu i zarade koje su im obezbeđene.Ne misle valjda da će neka druga institucija ići za njima i utvršivati nezekonitosti.Znate,ako ne činite što treba onda stvarate dojam da je sve po zakonu,a nije.

Stevan

pre 11 godina

To znamo i bez vas, krade se u proseku od 500 do 1000 miliona eura godisnje, na javnim nabavkama i velikim projektima. Narod interesuje sta ste vi uradili po tom pitanju, podnosili ste prekrsajne prijave a sudije su izricale presude, no, no. Bilo bi mnogo cudnije da se ne krade! DRI je maska, privid neke kontrole.

Micko

pre 11 godina

Radio sam za jednu firmu ciji su klijenti bili opstine... Imao sam uvid u poslovanje sa preko 100 opstina u srbiji. Mogu reci da za vreme mog rada u toj firmi od stotinak poslova koje za koje je firma dobila znam da nema vise od 1-2 koji su odradjeni posteno, bez namestaljki...

Takodje, realna vrednost onoga sto prodajes drzavi ide i preko 2 puta skuplje nego sto bi bila prava trzisna vrednost.

Vrlo je prost, ne pisu tendere drzavne institucije, prakticno ih pise firma sa kojom je dogovorena muljaza.

Ako imas firmu koja pravi stolice i pravis ih sa 5 nogara, vrlo je prosto, samo sredis da na tenderu ogroman broj bodova dobija ponudjac koji nude stolice sa 5 nogara. To sto nema nikakvog smisla, niti sto su ostali ponudjaci 5 puta jeftiniji i kvalitetniji nema nikakve veze jer, jelte, tvoje stolice imaju bas ono sto njima treba - 5 nogara!

Samo kada bi se javne nabavke sredile srbiji bi krenulo vrlo dobro. Prosto, uzmite u toku godine koliko srbija nabavlja svega preko javnih nabavki, polovina te sume je korupcija.

Aleksandar

pre 11 godina

Zar ne citate ceo tekst nikada, revizor je rekao da vise od 80% ugovora nije potpisano po sprovodjenju postupka javne nabavke, vec onako, a to nema veze sa javnim nabavkama. Ljude koji rade javne nabavke stavljate na krst danasnjeg vremena kao nesta najgore u drustvu. Posto radim u sektoru javnih nabavki, mogu Vam reci da se nepravilnosti prave van javnih nabavki. Kad dodje do postupka javne nabavke, tu je sve po zakonu jer sve podleze kontroli Uprave za javne nabavke, DRI i nezavisnih revizora.

BM

pre 11 godina

Prosto je neverovatno kako isti "revizor" skoro nista ozbiljnije nije nasao do sada.Odjednom od zloupotreba da ti se zavrti u glavi. Potcenjuju narod tako arogantno i bezocno da se nekada zapitam-pa zar ih zaista nije sramota? Ako uopste znaju znacenjhete reci. Demokrate ponosite se svojim "uspesima" nadam se. Necemo vas skoro zaboraviti nazalost. Nisu na vlasti bile samo demokrate. Sta je Ivica radio (prespavao svoj mandat u miliciji!?)osim sto je davao bahate izjave (i tako nastavio) i kao najveca sirovina sa planine ujutro da jednu, a uvece drugaciju izjavu o istom. Kad se samo setim njegovog intervjua sa Jugoslavom Cosicem, moj muz, stranac, politicar (nazalost) ga gledao i pita me: da li postoji neko ko gleda te snimke u njegovoj stranci, premijer ili neki PR? Ovo je drsko, neprimereno njegovoj funkciji i nepostovanje sagovornika. Tragicno, ali tako je.

Aco

pre 11 godina

Ljudi, pola milijarde evra. Pola milijarde. Pa ovo nije normalno. Koji su to pljackasi bili, nevernovatno. Nadam se da ce drzava uspeti da obezbedi i dokaze i popuni zatvore krivcima za ovako pustosenje Srbije i Srpskog naroda.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Sada je valjad i najvecim skepticima jasno zasto je zivotno vazno uzeti vlast u zemlji Srbiji,jer onda si resio sve finansijske probleme,a da pritom ne snosis nikakav ozbiljan rizik.Jer sta znace te smesne prekrsajne prijave? zasto? pa zato sto svako svakoga ima u saci i onda naravno niko nikoga ne dira.Za takav skandalozni vid kriminala u normalnim zemljama ministar policije bar podnese ostavku,a on kao da je pao sa Marsa pojma nema sta se desava,a bio je i tada ministar te iste policije.E a mozda je to vracanje duga za period od 90te do 2000te sto su prosli nekaznjeno,ili je cist dil u pitanju,ali je mnogo cudno.Ali srecom po njih mi smo daleko daleko od ozbiljne drzave sto se sve do jedne stranke i te kako trude da tako i ostane,a svi u glas pevaju onu,Putuj Evropo od Djordja Balasevica,a nama proturaju pricu kako se toboze zalazu da udjemo u evropsku zajednicu,a sve rade da se to nikako ne desi.Kakav cinizam da neverujes.Zbogom Evropo.

Objasnjenje

pre 11 godina

Ja bih zamolio nekoga da nam objasni kako se u praksi krade. Znamo da su te javne nabavke "mesto" gde se kralo, ali kako?
Da li onaj kome su namestili "po hitnom postupku" neku kupovinu posle (tajno,preko noci) ide i podize pare pa obilazi kuce onih koji su mu namestili posao i svakom daje njegov deo. Ili mozda je to na visem nivou pa onda on napravi ugovor sa onima koji su mu namestili tender ,ugovor za "konsultantske usluge" (dojavu), i onda im preko TR daje pare.
Kako to rade ?

Zoran

pre 11 godina

Ljudi nemojte biti naivni ! Za ove su mucke iskljucivo odgovorni konzuli i Kovacevic, ja kad vam kazem... Demokratska stranka nema veze sa tim !!!

Spectator

pre 11 godina

Izveštaj DRI koji je predstavio njen predsednik Radoslav Sretenović je populistički predstavljen da bi narod poverovao ta su toliki silni milioni pronevereni u javnim nabavkama. Siguran sam da su javne naqbavke jedan od najvećih izvora korupcije i da ih treba staviti pod što je moguće rigorozniju kontrolu. Međutim, iznos koji je DRI predstavila znači samo da se za toliki iznos javne nabavke nisu obavile na transparentan, odnosno na zakonit način. Verovatno su se te nabavke mogle izvršiti i za manje novca, ali za koliko manje to DRI nije utvrdila niti će ikada utvrditi,jer je to jednostavno nemoguće. Zato se i preduzimaju mere da javne nabavke budu što transparentnije da bi se smanjila mogućnost korupcije. Pa i tada će ,,stručnjaci'' naći načina da se ovajde od javnih nabavki, ali u znatno manjoj meri. Pa korupcija postoji i u najuređenijim društvima, a kamo li da je ne bude u ovakvom društvu kao što je naše.I na kraju da dodam da baš nisam ubeđen u neku veliku stručnost sadašnjeg šefa DRI.

crni domino

pre 11 godina

Stalno se pitam, sta je bivsi potpredsednik Vlade, a sada Premijer, bivsi Ministar Policije a i sadasnji, gospodin kofer Ivica Dacic radio, kada sada citam o ovolikim lopovlucima i malverzacijama u javnim nabavkama.
Pitam se zasto nas on i kompletna vlast je*e u zdrav mozak? A sve poluge vlasti i moci su u njegovim rukama!?
A ovaj p....... juri i hapsi politicke protivnike.
Zasto nam to rade?!

Vladan Jova

pre 11 godina

Sećam se dok je na vlasti bio DS ovaj čovek je podnosio "smešne" prekršajne prijave protiv ministra Milosavljevića i ostalih, a sada se kada je DS pao sa vlasti setio da proziva. I on je zreo za zatvor!

crazy processor

pre 11 godina

Ja sam licno u poslednjih par godina davao ponude na tenderima. Mislim vrvtno su mi slali da bih se zamajavao sa obracunima jer date cene pojednih ponudjaca su bile ispod uvozne cene materijala, a na to treba dodati pdv, marzu, pdv, obradu materijala, spajanje. Svi ovi postupci su nosili marze odredjenih obradjivaca sirovina na za koje opet treba obracunati pdv. Jednostavno nije bilo price o dobijanju tendera, uvek je nas 4-5 bilo sa slicnom cenom 5%+/- je bilo razlike, a firma koja je dobijala tender imala je gotovo duplo nizu ponudu. Sve sam to batalaio kada je pocelo zahtevanje da se radi oprema odredjenog proizvodjaca, a naravno to mozete kupiti samo kod jednog uvoznika koji je clan odredjene stranke. Toliko o tenderima.

(Pera ložač, 26. decembar 2012 19:19)

Pero moj deda 30 godina staza, baba 27, cale 38 za sad, keva 35, burazer 12, ja 11. Od drzave nikada nista nismo dobili, uzeli, niti trazili. Iskreno se nadam da necemo nikada nista ni dobiti, a ako treba da dobijem neka to da drugom. Ja sam joj zahvalan na tome sto me je skolovala, sto je vodila racuna o mom zdravlju dok sam bio klinac. Sada je red na mene da pomognem nekom novom klincu.

Teske kvalifikacije

pre 11 godina

Zasto odmah kvalifikacija da ako je bilo greski u nabavkama se neko tu ocesao. Ima gomila nabavki koje su nastale zbog nepostovanja javnih nabavki.Oznacavali su kao hitno i onda nema javnih nabavki. Primer elektro vozovi iz Svedske.Takvih primera koliko hoces. Kako ce novi zakon to da resi. Nikako.sada je potreban sto jedan papir da bi se ucestvovalo u tenderu za javne nabavkem od preko milijardu dinara.Ne pravi se tender za takvu sumu svake godine.

Ziveo sam godinama i na zapadu i na istoku.Uvek moze da se namesti ko ce da pobedi na tenderu.Trebalo bu mnogo vremena i karakternih znakova da se to objasni.U medjunarodnim ugovorima postoji klauzula "bonifikacija za dobro izvrseni posao"

Pera ložač

pre 11 godina

Ja sam izračunao da je najveći lopovluk u bližoj istoriji bio otkup stanova u državnom vlasništvu. Tačnu cifru mogu samo da nagađam ali neka bude da je bilo samo 200 hiljada stanova pomnoženo sa (recimo samo) 20 hiljada evra tu je nestalo 4 milijarde eura. Za one mlađe koji ne pamte, svima je odbijano 10% od plate a manji deo njih je stanove dobio i kasnije otkupio za nekoliko hiljada maraka ili, najčešće, još manje.
Šta je poenta:
1. Nisam dobio stan a moji roditelji su radili u državnoj službi pkp 80 godina ukupno.
2. Nikad nisam išao na letovanje u neko od bezbrojnih, tadašnjih, odmarališta.
3. Dok sam studirao nisam imao pravo na stipendiju i studentski dom jer su oba roditelja bila zapošljena.
4. Nisam i nikad neću da dobijem posao u državnoj službi....itd...
Tako je prošla većina ljudi iz moje generacije 60-ih, pa sve na dalje do sadašnjih generacija. I šta sad, ništa. Ko mi je kriv što nisam bio član ni SPS-a, ni JUL-a, ni SRS-a, ni DS-a, ni DSS-a....ni ostalih stranaka koje su prolazile kroz vlast i uz vlast.
Kad Mišković bude dobio kaznu da plati 1% od svoje imovine ja ću, kao, da se bolje osećam. Ili možda ako plati 2% biću u euforičnom raspoloženju?
Ima jedna poslovica, koju svi znamo: Vrana vrani oči ne vadi.

Srbin iz Nemacke

pre 11 godina

Bravo komisijo, samo tako dalje, jer su opljackali drzavu od 2000 godine. Treba mnoge uhapsiti pa neka se brane iz zatvora. Ali se ujedno i bojim da ce sve to "leci" jer mnogi sadasnji, a i bivsi,na vlasti su ti koji su sve prodali proneverili. To se kralo na veliko, a Kontrole nigde. Pod hitno proveriti poreklo imovine svih koji su bili na vlasti i redom na Sud. Dok narod trpi u bedi, mnogi su se obogatili na neposten nacin i mi iz Nemacke dajemo punu podrsku Vucicu i Sudu.

Bojan

pre 11 godina

Ne mogu da verujem da u vezi ove vesti za sada nema ni jednog jedinog komentara !!! To se, za one koji nisu znali, zove SPINOVANJE. Hleba i igara narodu, konzuli, Kovacevic, Ceca, Binic.... Sa 415 miliona evra koje su politicari pojeli.... Pa nema veze.... Da su zivi i zdravi !!!

Nema uglja

pre 11 godina

@Pera ložač

1.A sto bi ti dobio stan ako su ti roditelji radili u drzavnnoj sluzbi. Ne sabiraju se babe i zabe. Da li su tvoji roditelji dobili stan

2.A sto bi isao u nekood sindikalnih letovalista.To je bilo za sirotinju. Valjda si nesto radio da obezbedis sebi letovanje

3.Normalno je da nisi imao pravo na studenstski dom

Posto kaes da si generacija sezdesetih nisi valjda studirao trideset godina

svetlanast.

pre 11 godina

drzave EU imaju:
- jasne zakone /bez "rupa"/
- kontrolu na svim nivoima i
- primerene kazne za one koji ne postuju zakon

srbija ima:
- zakone sa namerno instaliranim "rupama"
- ostru kontrolu samo prema politickim protivnicima i u prevozu
- simbolicne kazne, visestruko manje od opljackanog.

zato ce mnogi uciniti sve da srbija bude sto dalje od EU.

Revisio, revidere

pre 11 godina

Svašta se pronađe u ovoj Srbiji, samo onaj biciklista nestao, pa ga nigde nema. Ko ne razume, neka potraži u kriminalnoj hronici od pre dve godine revizorovo ime. Možda će razumeti zašto je isti dve godine podnosio samo smešne prekršajne prijave i zašto sad nalazi sve.

trezven srbin

pre 11 godina

U javnim nabavkama postoje nepravilnosti, mucke, podvale. Narod prihvata sve sto ide u pravcu: Hapsite lopove. Budite oprezni da dusu neogresite. Ovde se operise sa 415 miliona i 122 javne nabavke. To neznaci da je drzava ostecena za 415 miliona, vec da je vrednost tih nabavki koje nisu valjano sprovedene 415 miliona. Da su valjano sprovedene mozemo predpostaviti da bi vrednost bila manja od 415 miliona. Poznat mi je veliki broj nabavki gde je izabran jeftiniji ponudjac ali na zalbu skupljeg ponudjaca zbog neke nepravilnosti postupak je ponisten. Najbolji dokaz da ustede kod javnih nabavki nemogu biti tako velike kao sto se demagski tvrdi je nepristajanje od strane demagoga na merenje ustede.

Resenje

pre 11 godina

Pa neka plate oni koji su muckali iz svog dzepa,a ako ne nek uzmu kredite i nek zaloze hipoteku.Ako lova prelazi vrednost nepokretnosti i pokretnosti,pohapsiti ih sve i mumove i familiju sa babama i dedama

Jovan Jovanovic

pre 11 godina

Gospodine Sretenovicu,
Iz rezimea po Izvestaju DRI, vidi se da je u periodu obuhvacenom a u kome je vrsena revizija...vidi se da se skoro sve KUPALO u bazenu kriminala.
Gospodine Sretenovicu...pod hitno pisite prekrsajne i krivicne prijave jer ce nam pobeci lisica sa kokoskom.
Pozdrav, Jovan

jaran

pre 11 godina

Budimo realni, sindrom pijanih milionera i tehnolosko unapredjenje dzepova ustoliceni na ovim prostorima od 2008 se nece tako lako predati.

Back to black

pre 11 godina

Proverite nabavke zdravstvene opreme i aparata po bolnicama sirom Srbije, na tim nabavkama se kralo na veliko,uzimale provizije

Mange tout

pre 11 godina

Zasto muckaju?
Pa zato sto "only fools and horses work". Prva pomislio srpskog politicara kad dodje na vlast je: sledece godine u ovo vreme bicu milioner.

nada

pre 11 godina

Mene interesuje samo koliko je krivičnih prijava DRI podnela na sve ove milione iz javnih nabavki.Jel idu samo prekršajne prijave dok se novac troši na sve strane.Neka oni iz DRI opravdaju svoju ulogu i zarade koje su im obezbeđene.Ne misle valjda da će neka druga institucija ići za njima i utvršivati nezekonitosti.Znate,ako ne činite što treba onda stvarate dojam da je sve po zakonu,a nije.

auorora

pre 11 godina

kad sam cula vas izvestaj dri u vestima u 23sata,pitam vas zasto izvestavate sta je rekao ministar dinkic a ne dri odnosno drzavi revizor sretenovic u vezi javnog duga.

Aleksandar

pre 11 godina

Zar ne citate ceo tekst nikada, revizor je rekao da vise od 80% ugovora nije potpisano po sprovodjenju postupka javne nabavke, vec onako, a to nema veze sa javnim nabavkama. Ljude koji rade javne nabavke stavljate na krst danasnjeg vremena kao nesta najgore u drustvu. Posto radim u sektoru javnih nabavki, mogu Vam reci da se nepravilnosti prave van javnih nabavki. Kad dodje do postupka javne nabavke, tu je sve po zakonu jer sve podleze kontroli Uprave za javne nabavke, DRI i nezavisnih revizora.

Colt M4 COMMANDO 999 €

pre 11 godina

Da li je državna revizorska komisija utvrdila šta poseduju privredne komore , sa koliko kvadrata raspolažu, kolika je tržišna vrednost tih nekretnina,da li su namenski trošeni milioni. Kad će državna revizorska komisija da uđe u MUP Srbije , prilično imaju velik budžet, a navikli su da nikome ne polažu račune za svoje "nabavke" i "rashode". Da li je bilo naduvavanja cena prilikom nabavki , zašto se ne napravi softer koji će birati ponuđača, i tako niko ne bi mogao da ugrađuje svoj % a da radi za državni sektor.

besan ker

pre 11 godina

Nemojte samo da konstatujete, hapsite, bre! Ljudima sečete struju za par hiljada dinara, a kod ovakvih krađa slučajevi zastarevaju. Bolje radite nešto, da ne ustane plebs na revoluciju.

miki

pre 11 godina

za takve lopuze je i goli otok blaga kazna. Deca Srbije nemaju leba da jedu a oni nameštaju sebi milione evra. I kako da nam bude bolje kad uzimaju koliko hoce i prolaze nekažnjeno.

Patriota

pre 11 godina

I sta sad? Svima je poznato, a po najvise onima koji rade u gradjevinskim firmama koje imaju ugovore sa drzavom i koje navodno dobijaju tendere da se ovakve stvari rade kao dobardan. Da li ce neko da ode u zatvor zbog svega ovoga ili je ovo samo statistika?

mina

pre 11 godina

Pod hitno treba promeniti zakone o javnim nabavkama, jer su ovim zakonom omogućene mnogobrojne malverzacije i na ovakav način je država, a samim tim i narod opljačkan do gole kože.

Iz osiguranja

pre 11 godina

Ništa iznenađujuće.

Evo kako to izgleda u osiguranju, pojednostavljeno:

1. Najpre se kvalifikacionim kriterijumima broj ponuđača svede na Dunav, Deltu i DDOR, iako zakon zabranjuje diskriminisanje ponuđača, npr. po veličini. To se uradi tako što se kaže da se prihvataju samo ponuđači koji imaju kapital najmanje 5 puta iznad zakonskog minimuma (kao da ostali kojima je kapital iznad minimuma posluju nezakonito i kao da je veličina kapitala uopšte presudna za kvalitet osiguranja - neobrazovan čovek misli da valjda što je veći kapital to je veća firma i veća šansa da se štete naplate, što nema nikakve veze, jer prost čovek ne razume da je kapital samo vrednost obaveze firme prema njenom osnivaču i ništa više od toga).

2. Onda se kroz pondere stvar našteluje za željenog osiguravača. Npr. pogledaju se bilansi na APR - u pa se najviše bodova dodeli onoj bilansnoj poziciji u kojoj je željeni ponuđač najjači.

To dovodi do toga da ni na jedan ozbiljan tender više niko neće ni ponudu da pošalje, jer je očigledno da moraš biti sa cenom 6 puta jeftiniji da bi kompenzovao lošu rangiranost po ostalim kriterijumima.

Dakle, sve jedan tender je namešten. Sve jedan. Univerzitet, klinički centar, administrativni organi pokrajine, republike, koji god hoćete. Pa se onda ono što košta realno 15 miliona godišnje ugovori za 30 miliona godišnje.

A o naručiocima koji tender sprovode preko posrednika koji kroz akontaciju dobiti izvlači proviziju i plaća gradske stranačke odbore u sledećem broju...

BM

pre 11 godina

Prosto je neverovatno kako isti "revizor" skoro nista ozbiljnije nije nasao do sada.Odjednom od zloupotreba da ti se zavrti u glavi. Potcenjuju narod tako arogantno i bezocno da se nekada zapitam-pa zar ih zaista nije sramota? Ako uopste znaju znacenjhete reci. Demokrate ponosite se svojim "uspesima" nadam se. Necemo vas skoro zaboraviti nazalost. Nisu na vlasti bile samo demokrate. Sta je Ivica radio (prespavao svoj mandat u miliciji!?)osim sto je davao bahate izjave (i tako nastavio) i kao najveca sirovina sa planine ujutro da jednu, a uvece drugaciju izjavu o istom. Kad se samo setim njegovog intervjua sa Jugoslavom Cosicem, moj muz, stranac, politicar (nazalost) ga gledao i pita me: da li postoji neko ko gleda te snimke u njegovoj stranci, premijer ili neki PR? Ovo je drsko, neprimereno njegovoj funkciji i nepostovanje sagovornika. Tragicno, ali tako je.

Aco

pre 11 godina

Ljudi, pola milijarde evra. Pola milijarde. Pa ovo nije normalno. Koji su to pljackasi bili, nevernovatno. Nadam se da ce drzava uspeti da obezbedi i dokaze i popuni zatvore krivcima za ovako pustosenje Srbije i Srpskog naroda.

aleksandar grozni

pre 11 godina

Sada je valjad i najvecim skepticima jasno zasto je zivotno vazno uzeti vlast u zemlji Srbiji,jer onda si resio sve finansijske probleme,a da pritom ne snosis nikakav ozbiljan rizik.Jer sta znace te smesne prekrsajne prijave? zasto? pa zato sto svako svakoga ima u saci i onda naravno niko nikoga ne dira.Za takav skandalozni vid kriminala u normalnim zemljama ministar policije bar podnese ostavku,a on kao da je pao sa Marsa pojma nema sta se desava,a bio je i tada ministar te iste policije.E a mozda je to vracanje duga za period od 90te do 2000te sto su prosli nekaznjeno,ili je cist dil u pitanju,ali je mnogo cudno.Ali srecom po njih mi smo daleko daleko od ozbiljne drzave sto se sve do jedne stranke i te kako trude da tako i ostane,a svi u glas pevaju onu,Putuj Evropo od Djordja Balasevica,a nama proturaju pricu kako se toboze zalazu da udjemo u evropsku zajednicu,a sve rade da se to nikako ne desi.Kakav cinizam da neverujes.Zbogom Evropo.

Stevan

pre 11 godina

To znamo i bez vas, krade se u proseku od 500 do 1000 miliona eura godisnje, na javnim nabavkama i velikim projektima. Narod interesuje sta ste vi uradili po tom pitanju, podnosili ste prekrsajne prijave a sudije su izricale presude, no, no. Bilo bi mnogo cudnije da se ne krade! DRI je maska, privid neke kontrole.

Micko

pre 11 godina

Radio sam za jednu firmu ciji su klijenti bili opstine... Imao sam uvid u poslovanje sa preko 100 opstina u srbiji. Mogu reci da za vreme mog rada u toj firmi od stotinak poslova koje za koje je firma dobila znam da nema vise od 1-2 koji su odradjeni posteno, bez namestaljki...

Takodje, realna vrednost onoga sto prodajes drzavi ide i preko 2 puta skuplje nego sto bi bila prava trzisna vrednost.

Vrlo je prost, ne pisu tendere drzavne institucije, prakticno ih pise firma sa kojom je dogovorena muljaza.

Ako imas firmu koja pravi stolice i pravis ih sa 5 nogara, vrlo je prosto, samo sredis da na tenderu ogroman broj bodova dobija ponudjac koji nude stolice sa 5 nogara. To sto nema nikakvog smisla, niti sto su ostali ponudjaci 5 puta jeftiniji i kvalitetniji nema nikakve veze jer, jelte, tvoje stolice imaju bas ono sto njima treba - 5 nogara!

Samo kada bi se javne nabavke sredile srbiji bi krenulo vrlo dobro. Prosto, uzmite u toku godine koliko srbija nabavlja svega preko javnih nabavki, polovina te sume je korupcija.

Objasnjenje

pre 11 godina

Ja bih zamolio nekoga da nam objasni kako se u praksi krade. Znamo da su te javne nabavke "mesto" gde se kralo, ali kako?
Da li onaj kome su namestili "po hitnom postupku" neku kupovinu posle (tajno,preko noci) ide i podize pare pa obilazi kuce onih koji su mu namestili posao i svakom daje njegov deo. Ili mozda je to na visem nivou pa onda on napravi ugovor sa onima koji su mu namestili tender ,ugovor za "konsultantske usluge" (dojavu), i onda im preko TR daje pare.
Kako to rade ?