Železnice: Prinudni samo mogućnost

Beograd -- Železnica Srbije su saopštile da nije doneta nikakva zvanična odluka niti postoji zvanična inicijativa da se zaposleni u tom preduzeću šalju na prinudne odmore.

Izvor: Beta
Podeli

"Ako je tako nešto eventualno i rečeno na nekom od mnogobrojnih zajedničkih sastanaka poslovodstva i sindikata, spomenuto je samo kao neka od mogućnosti, a ne kao ozbiljna namera, stav ili odluka da se tako nešto i učini", navodi se u saopštenju.

Naredbom generalnog direktora Železnice Srbije Milovana Markovića, koji je izdao 5. juna, predviđeno je da se preduzmu mere za povećanje transportnih prihoda, prihoda od komercijalizacije i ostalih prihoda (prihod od kasacije i rashodovanja, od prodaje neaktivnih zaliha). U naredbi je istaknuto da treba preduzeti mere s ciljem povećanja radne discipline.

Ističe se da je poslovodstvo Železnice preduzelo mere koje bi trebalo da dovedu do povećanja prihoda i smanjenja troškova, koje će važziti dok ne bude urađen rebalans plana nabavki, kojim će biti redukovani planirani troškovi.

Srpska železnica je, kako se ističe, takve odluke i mere donela zbog slabije realizacije transportnih prihoda za prva četiri meseca ove godine i procene da će do kraja godine i biti znatno niži od planiranih i prošlogodišnjih.

Prema operativnim pokazateljima iz prvog kvartala ove godine, Železnica Srbije prevezla je oko 3,64 miliona putnika i 2,2 miliona tona robe, a ukupan obim rada bio za oko 27 odsto ispod planiranog i za oko 25 odsto manje od realizacije u prvom kvartalu prošle godine, prvenstveno zbog ekonomske krize, minimalne proizvodnje u Železari "Smederevo" i loših vremenskih prilika.

Smanjenje teretnog prevoza uticalo je da, kako se navodi, Železnica od transporta zaradi u prvom kvartalu ove godine za 648 miliona dinara manje od plana i za 532 miliona dinara manje nego u istom periodu 2011.

"To je sigurno u velikoj meri uticalo i da ostvareni ukupni prihodi železnice (uključujući i subvencije) budu za oko 23 odsto manji od planiranih i za oko 34 odsto manji nego u istom periodu prošle godine", navodi se u saopstenju.

strana 1 od 276 idi na stranu