Građanima po 70 evra od Telekoma

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je Zaključak o besplatnoj podeli akcija Telekoma Srbija i odredila tržišnu vrednost kapitala te kompanije u iznosu od 2,27 milijardi evra.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Svaki građanin će dobiti po 31 akciju, čija je početna cena 2,27 evra po jednoj akciji. Građani će tako dobiti akcije u vrednosti od 70 evra.

Zaključkom Vlade Srbije zaposleni i bivši zaposleni dobiće 6,94 odsto besplatnih akcija Telekoma, a građani 15 odsto od ukupno jedne milijarde akcija.

Vlada Srbije zadužila je Telekom Srbija da sprovede sve potrebne aktivnosti kako bi se omogućila raspodela akcija i trgovina njima na berzi, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Da je kapital Telekoma procenjen po osnovu cene plaćene za otkup 20 odsto akcija od grčkog OTE, iznosio bi 1,9 milijardi evra, a građani bi "po glavi" dobili oko 59 evra. Po ovoj računici očigledno je da je kapital srpskog teleoperatera utvrđen na nešto višem nivou.

Akcije Telekoma trebalo bi da dobije oko 4,8 miliona građana, kao i sadašnji i bivši zaposleni radnici u tom preduzeću.

Vlada u Beogradu je zastala sa podelom besplatnih akcija krajem 2011. zbog pregovora sa grčkom kompanijom OTE, a kada je transakcija završena Republika Srbija je ponovo postala vlasnik preostalih 20 odsto akcija Telekoma, pa je sada većinski vlasnik.

Krajem 2011. vlasnici Telekoma Srbija bili su Vlada Srbije sa 80 odsto i grčki OTE sa preostalih 20 procenata, koje je država potom otkupila za 380 miliona evra.

Početkom 2011. na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma, srpska Vlada je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra, dok je Telekom Austrija, kao jedini učesnik na tenderu, ponudila 950 miliona.

Austrijski ponuđač nije hteo da poboljša ponudu i Vlada Srbije je proglasila tender neuspelim.

Srbija

strana 1 od 302 idi na stranu