Srbija ostaje bez deviznih rezervi?

Beograd -- Ekonomista Stojan Stamenković kaže da će devizne rezerve Srbije biti potrošene za dve do tri godine ako se nastavi tempo smanjivanja sa početka ove godine.

Izvor: Beta
Podeli

Stamenković je kazao da su u prva dva meseca devizne rezerve smanjene za 900 miliona dolara, a da je do kraja marta Narodna banka Srbije oko 500 miliona evra potrošila na međubankarskom deviznom tržištu da bi održala kurs dinara.

Devizne rezerve Srbije su oko 10 milijardi evra, ali one uključuju i obavezne rezerve banaka i deviznu štednju građana, tako da će se ono što su devizne rezerve države i NBS ovakvim intervencijama potrošiti za dve ili tri godine, ocenio je on.

Ekonomista Miladin Kovačević kazao je da se pitanje fiskalnog deficita mora rešavati sveobuhvatnom poreskom reformom koja mora da se poveže i sa reformom javnog sektora, odnosno korporativizacijom javnih preduzeća. Kovačević je kazao i da je neophodna i reforma Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, koji je najveći budžetski korisnik.

Prema rečima Stamenkovića, ako se to desi Srbija će biti suočena sa eksternom nelikvidnošću koja može da uzrokuje veliko slabljenje dinara, što će biti problem za novu vladu.

"Ne znam kako će ona da izađe sa njim na kraj, ali bojim se da Srbiji, kada predizborna euforija prestane i bude moralo ozbiljno da se radi, da će nam predstojati smanjivanje broja radnih mesta i zarada", ocenio je on.

Stamenković je kazao i da je fiskalni deficit trenutno najizraženiji problem u ekonomskoj politici u Srbiji i da on traži hitno rešavanje, koje daleko prevazilazi najavljenje mere.

Kako je naveo Stamenković, deficit državnog budžeta u prvom tromesečju ove godine mogao bi da bude dvostruko veći od iznosa predviđenog aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno za oko 30 milijardi dinara veći.

"Ukupne mere ušteda od 15,7 milijardi dinara, koje je Vlada nedavno predvidela pokrile bi tek polovinu te rupe", kazao je on.

Stamenković je ocenio i da će Srbija morati da pravi novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji će imati nove parametre oko deficita i rasta i dodao da će se bez sporazuma sa Fondom smanjiti investicioni rejting Srbije i priliv kapitala.

strana 1 od 302 idi na stranu