Vlada kupila Železaru za 1 dolar!

Vlada Srbije otkupila je Železaru Smederevo od američkog Ju Es stila za jedan dolar, rekao premijer Mirko Cvetković. Niko od radnika neće ostati bez posla.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

18:21

Default images

Železara u Smederevu će promeniti ime i više se neće zvati Ju es stil Srbija. Američka kompanija Ju Es stil napušta Srbiju, a razlog tome je ekonomska kriza.

Premijer Mirko Cvetković je naglasio da je Vlada Srbije otkupila smederevsku železaru sa ciljem da očuva proizvodnju i radna mesta za više od pet hiljada zaposlenih.

U Vladi Srbije uveravaju da nemaju nameru da u dugom roku država bude vlasnik Železare, već će se tražiti strateški partner. "Bili bismo srećni kad bismo u roku od 15 dana mogli da pronađemo strateškog partnera", dodao je premijer. On je rekao da je Vlada otkupom Železare dobila kompletna osnovna sredstva za rad u vrednosti od 250 miliona dolara i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra. "Železara nema nikakva zaduženja i kredite prema bankama", rekao je Cvetković.

Upitan šta će biti sa radnicima i da li će biti smanjenja plata, Cvetković je rekao da "za sada nema planova da se menja status radnika" i da se oni neće "naći na ulici", ali nije mogao da precizira da li će im primanja biti smanjena.

Premijer je rekao da je Vlada u poslednje tri godine održavala redovne kontakte sa kompanijom Ju-es stil koja im se požalila na teškoće u poslovanju zbog svetkse ekonomske krize.

"Ju-es stil je zbog toga odlučio da ode iz Srbije, a Vlada je rešila da otkupi Železaru jer će mnogo lakše pronaći strateškog partnera ako Železara radi", rekao je Cvetković.On je naveo da su već urađene analize ko bi bio zainteresovan za smederevsku železaru, napominjući da još uvek niko od potencijalnih kupaca nije kontaktiran.

Prema njegovim rečima, za upravljanje železarom će biti izabran profesionalni menadžment, ali još uvek nisu razmatrana kadrovska rešenja. Cvetković dodaje da nije isključena ni mogućnost da neko od stranaca, ko dobro poznaje problematiku upravljanja železarom, bude uključen u rukovođenje fabrikom.

Cvetković je istakao da je ovim potezom vlada iskazala socijalnu odgovornost i dala podršku jednom od najznačajnijih preduzeća u Srbiji. Takođe, to je jedan od najvećih izvoznika, zbog čega je vlada zaključila da mora da ima proaktivnu ulogu u rešavanju problema tog preduzeća.

Premijer je istakao da država nije planirala da preuzme železaru, da je ovo bio iznuđeni potez, jer bi u suprotnom bila dovedena u pitanje egzistencija više od 5.000 porodica i još 20.000 ljudi koji su upućeni na rad železare. On je dodao i da su sredstva za železaru obezbeđena iz budžeta, namenjena za podršku privredii.

Železara kičma srpske privrede

Podsetimo, već neko vreme se spekulisalo da kompanija Ju-Es stil namerava da se zbog velikih gubitaka povuče iz Smedereva i Srbije. "Ju-Es stil Srbija“ je, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu, poslovao sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.
(Novosti)
Vlada Srbije je nakon tih najava saopštila da je spremna da se uključi aktivno u rešavanje problema smederevske železare, koja je jedno od najvećih i najbitnijh preduzeća za čitavu srpsku privredu. Gašenje pogona u Smederevu ostavilo bi bez posla pored 5.500 radnika i još oko hiljadu „trećih lica” angažovanih u kompaniji. Od 18.000 zaposlenih u Smederevu, čak trećina radi u „Ju-Es stilu” ili je poslovno vezana za tu firmu.

Od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Zatvaranje fabrike bila bi tiha eutanazija za grad, pa su sve oči uprte u Vladu Srbije. Kolaps u Smederevu ne bi ostao samo u okvirima tog grada. Nekoliko stotina izvoznika i proizvođača, koji čine lanac kupaca i dobavljača "Ju-Es stila”, direktno je naslonjeno na smederevsku železaru.

U siromašnoj domaćoj privredi zaustavljanje železare, koja učestvuje sa pet odsto u privrednom učinku i 14 u izvozu, država bi trpela ogromne gubitke. Srpske železnice najviše robe, blizu 40 odsto, prevoze za potrebe "Ju-Es stila“, a ranije je svakodnevno išlo 5.000 tona koksa u stotinak vagona.

Pročitajte reakcije na ovaj potez Vlade Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

214 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: