Biće penzija, PIO fond nije u krizi

Beograd -- Sadašnji i budući penzioneri u Srbiji ne treba da strahuju za isplatu penzija, jer PIO fond nije u krizi i u mogućnosti je da isplaćuje penzije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Direktor Sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO Vladimir Stanković negirao je navode koji su se ranije pojavili u medijima da Penzioni fond ima novca za isplatu penzija samo za još narednih šest meseci.

Zbog činjenice da ove godine 86.000 poslodavaca, odnosno njih 40 odsto, nije podnelo prijave da su zaposlenima platili doprinose, radna grupa PIO Fonda je predložila izmene zakova kako bi isplata plate bila nemoguća ukoliko se ne plate doprinosi, naveo je Sanković.

On je dodao da će taj predlog za izmenu zakona sadržati i zahtev da se Fondu omogući da prihode ostvaruje i kroz druge kanale, a ne samo kroz uplate doprinosa i eventualno upravljanje nekom imovinom.

Predloženo je da se određene socijalne kategorije izmeste iz fnansiranja Fonda, a pre svega novčana naknada za tuđu negu i pomoć koja se sada servisira i preko centara za socijalni rad, dodao je Stanković.

Postoji i predlog da banke preuzmu obavezu da kontrolišu isplate zarada na taj način što bi uslovljavale prethodno uplaćivanje doprinosa za radnike, rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu