NIS zaradio preko 200 miliona evra

Beograd -- Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 21,4 milijarde dinara.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

NIS je ostvario dobit prevenstveno zahvaljujući poboljšanju efikasnosti, smanjenju troškova, povećanju proizvodnje nafte i gasa i proširenju asortimana derivata, kao i pozitivnim kursnim razlikama koje su iznosile 6,4 milijardi dinara.

Zamenik generalnog direktora NIS - a Aleksej Urusov objasnio je da je kompanija zabeležila dobit pre kursnih razlika od oko 15,1 milijardi dinara, što je 144 odsto više u odnosu na prvo polugodište 2010. godine.

Komentarišući cene goriva na NIS- ovim pumpama Urusov je rekao da su NIS- ove cene goriva konkurentne i da su u skladu sa cenama u okruženju. Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od državnih zahvatanja odnosno od nivoa akciza i PDV - a, rekao je Urusov koji nije mogao da precizira da li će biti skorog sniženja cena goriva na NIS- ovim pumpama jer će to, kako je rekao, zavisiti od države - da li će smanjivati iznos akciza na naftne derivate u 2011.

NIS je u prvoj polovini godine u državnu kasu na ime poreza i fiskalnih obaveza uplatio 40 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara više nego u istom periodu prošle godine, rekao je Urusov i dodao da je NIS od početka godine investirao 8,6 milijardi dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Urusov je naveo da se modernizacija rafinerije u Pančevu odvija planiranom dinamikom i da će biti završena u predvidjenom roku odnosno do kraja sledeće godine. On je naveo i da je proizvodnja domaće nafte i gasa od početka ove godine iznosila oko 730.000 tona, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, obim prerade je bio manji za oko 14 odsto, dok je promet derivata za oko tri odsto manji nego u prvoj polovini prošle godine.

Profit pre oporezivanja, kamata i amortizacije (EBITDA) u prvih šest meseci iznosio je 20,5 milijardi dinara, što je 144 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

NIS je u prvom kvartalu ove godine ostvario dobit od 9,8 milijardi dinara, dok je prihod od poslovanja kompanije u tom periodu iznosio 5,3 milijarde dinara.

Ruski Gaspromnjeft preuzeo je 51 odsto akcija NIS-a u februaru 2009. godine za 400 miliona evra i od malih akcionara te kompanije ove godine otkupio je 5,15 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 391 idi na stranu