Statistika demantuje Cvetkovića

Beograd -- Iako je pre mesec dana premijer Mirko Cvetković tvrdio da je zaustavljen pad zaposlenosti, zvanična statistika pokazuje da nezaposlenost raste i u ovoj godini.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je tako na kraju aprila 22,2 odsto, što je rast u poređenju sa 19,2 odsto zabeleženih na kraju oktobra prošle godine, kada je bila merena prethodni put.

Cvetković je, međutim, 3. juna kao jedan od najvećih uspeha vlade naveo da u martu i aprilu nije bilo pada zaposlenosti već da je broj zaposlenih povećan za 2.000.

Stopa neformalne zaposlenosti u aprilu 2011. veća je za 0,3 procentna poena nego u oktobru 2010. godine, i za 0,1 procentni poen u odnosu na april 2010. godine. Neformalna zaposlenost predstavlja procenat osoba koje rade „na crno" u ukupnom broju zaposlenih. Rad „na crno" obuhvata zaposlene u neregistrovanoj firmi, zaposlene u registrovanoj firmi, ali bez formalnog ugovora o radu i bez socijalnog i penzionog osiguranja, i neplaćene pomažuće članove domaćinstva.

Republički zavod za statistiku je saopšto da je stopa nezaposlenosti, koja predstavlja učešće nezaposlenih u ukupnom broju aktivnih stanovnika, iznosila je 22 odsto za muško i 22,5 odsto za žensko stanovništvo.

U Beogradskom regionu, stopa nezaposlenosti iznosila je na kraju aprila 18,9 odsto, a u Vojvodini 22,9 odsto. U regionu Šumadije i Zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 22 odsto, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije iznosila 24,8 odsto.

Stopa zaposlenosti, koja predstavlja procenat zaposlenih u ukupnom stanovništvu starijem od 15 godina, iznosila je u aprilu 36,2 odsto.

Stopa nezaposlenosti u aprilu 2011. porasla je za tri procentna poena u odnosu na isti mesec lane, kao i u odnosu na oktobar 2010.

U isto vreme, stopa zaposlenosti pala je u aprilu za 1,9 procentnih poena u odnosu na isti mesec 2010, a 1,5 procentnih poena u odnosu na oktobar 2010.

Anketa o radnoj snazi sprovedena je u aprilu 2011. godine, na uzorku od oko 8.000 domaćinstava, i to na području grada Beograda, centralne Srbije i Vojvodine.

Prikupljeni su podaci o demografskim obeležjima za sve osobe, a za one stare 15 i više godina - i podaci o njihovoj radnoj aktivnosti. Anketirano je ukupno 23.029 ljudi, a za 20.277 prikupljeni su podaci o njihovoj radnoj aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu