Niže carine ne spuštaju cene?

Beograd -- Carina na industrijske proizvode iz EU od danas je smanjena od šest do 22 odsto, a uvoz više od tri četvrtine proizvoda će biti bez carine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Carine se ukidaju i smanjuju u skladu sa prelaznim trgovinskim sporazumom koji Srbija ima sa Evropskom unijom i važiće samo za robu koja je proizvedena u EU.

“Prosečne stope carine za industrijske proizvode snižene su u odnosu na 2010. godinu sa 2,04 na 1,32 odsto, a za poljoprivredne proizvode sa 8,5 na 7,02 odsto”, kaže Nadica Pantović iz Ministarstva finansija:

Prema njenim rečima, za mobilne telefone od 1. januara se više neće naplaćivati carina, a takođe ni za računare.

“Što se televizora tiče, stopa carine će iznositi 8,3 odsto. Za uvoz bele tehnike stope carine će varirati u zavisnosti od grupacije proizvoda i kretaće se recimo u rasponu od četiri do 8,3 procenta”, precizira Pantovićeva.

Automobili

Za uvoz putničkih vozila iz EU u 2011. carina će biti snižena sa 7,5 i 8,8 odsto na pet i 6,9 odsto, u zavisnosti od kategorije vozila, najavila je Pantovićeva i napomenula da je za uvoz putničkih vozila, po zakonu propisana stopa carine 12,5 odsto. Na uvoz putničkog automobila iz EU sa dizel motorom, zapremine od 1500 do 2500 kubnih centimetara, carina će u 2011. godini iznositi pet odsto, dok će za putnički automobil sa benzinskim motorom, zapremine do 1.000 kubnih centimetara, stopa carine biti 6,9 odsto, precizirala je Pantovićeva.

Međutim ukidanje ili snižavanje carina ne znači da će roba automatski da pojeftini. Tu ima više faktora a jedan je i kurs dinara kaže urednik sajta ekonomija.org Miroslav Zdravković.

“Snižavanje carina će delovati na cene u meri u kojoj deluje kurs evra prema dinaru. Na primer ukoliko kurs evra skoči, to automatski poništava linearno ceo efekat snižavanja cena i obratno, jačanje dinara znači mnogo veće pojeftinjenje robe iz EU”, kaže Zdravković.

Drugi važan faktor u formiranju cena je monopol koji postoji na tržištu kaže ekonomista Đorđe Đukić:

“S obzirom na to da je tržište u Srbiji u visokom stepenu monopolizovano ,ja ne očekujem da će smanjenje carina istim takvim procentnim delom uticati na smanjenje cena. Jedino što se može očekivati to je da onde gde je tražnja jako jako elastična da će trgovci morati da izvrše osetniju korekciju”, navodi on.

Đukić zaključuje da se kod nas po pravilu takvi pozitivni efekti ne odražavaju proporcionalno na pad cena što dosadašnji slučajevi ubedljivo potvrđuju.

Carine niže na kamione, gume i kozmetiku

Kada je reč o uvozu kamiona, za nove će carina biti 8,3 odsto, a za polovne 11 procenata, bez obzira na vrstu motora, radnu zapreminu i bruto nosivost, navela je ona i dodala da su obe ove stope niže u odnosu na 2010, kada se za nove kamione naplaćivalo 10,5 odsto carine, a na upotrebljavane 14 procenata.

I za uvoz guma za motorna vozila iz EU carina će biti snižena i to za putničke automobile sa 12 na osam odsto u 2011. godini, dok će se za kamione ona kretati od nule do četiri odsto, u zavisnosti od indeksa opterećenja.

Pantovićeva je navela da je za 11 meseci 2010. godine iz EU ukupno uvezeno robe u vrednosti od 6,33 milijarde evra, a od toga sa poreklom, uz primenu sporazuma, nabavljeno je više od 60 procenata, u vrednosti većoj od četri milijarde evra. "Ovo je vrlo jasan pokazatelj da je EU ozbiljan spoljnotrgovinski partner Srbije i da smo mi zemlja koja u velikoj većini uvozi upravo robu iz Unije", kazala je Pantovićeva i napomenula da je 2010. iz EU uvezeno motornih vozila u vrednosti od 364 miliona evra, a od toga je sa potvrđenim poreklom bilo više od 60 odsto, ili blizu 220 miliona evra.

Pantovićeva je najavila da će i na gume za motocikle i bicikle carina biti smanjena sa šest na četiri odsto, a na protektirane i upotrebljavane spoljne gume iz EU, za sve vrste vozila, carina će biti umanjena sa 10,5 na 8,3 procenta.

Niža će biti i carina na kozmetiku i to sa 10,5 odsto na 8,3 procenta i ta niža stopa primenjivaće se od Nove godine na parfeme, toaletne vode, preparate za šminku usana, očiju, na pudere, lakove za kosu, preparate za brijanje i kupanje, dezodoranse i slično, precizirala je Pantovićeva i najavila da će se i za uvoz šampona naplaćivati stopa carine u visini od šest odsto, a za paste za zube četiri odsto.

Biće snižene carine na sapune za toaletnu upotrebu sa 10,5 na 8,3 procenta u 2011. godini, a grupa proizvoda u kojoj su preparati za čišćenje i pranje u domaćinstvu imaće carinu od šest odsto, umesto devet koliko je bilo ove godine.

Carina za uvozne glazirane keramičke pločice za popločavanje, ili oblaganje, carina će biti snižena sa 14 na 11 odsto, a na televizore, bez obzira da li je sa katodnom cevi, LCD, ili plazma ekranom, sa 10,5 na 8,3 odsto.

Za štednjake u domaćinstvu, koji imaju bar jednu grejnu ploču i pećnicu, stopa carine na uvoz iz EU biće umanjena sa devet na šest odsto, za ugradne pećnice i mikrotalasne rerne uvozna dažbine biće smanjene sa 10,5 na 8,3 odsto, a za mašine za pranje veša, kapaciteta do šest kilograma, stopa carine biće 8,3 odsto, umesto dosadašnjih 10,5 procenata.

Ukoliko su veš mašine kapaciteta od šest do 10 kilograma i čak kombinovane sa mašinom za sušenje, na njih će se naplaćivati stopa carine od četiri odsto, a na same mašine za centrifugalno sušenje rublja od 1. januara neće se naplaćivati carina na uvoz iz EU, dok će na mašine za pranje posudja carina biti snižena sa šest na četiri procenta.

Frižideri i zamrzivači

Na uvoz kombinovanih frižidera i zamrzivača iz EU više se neće plaćati carina, a na frižidere, bilo da su samostalni ili ugradni, u 2011. carina će biti četiri odsto bez obzira na zapreminu, kazala je predstavnica Ministarstva finansija i dodala da će za zamrzivače - sandučare, ili u obliku ormana - carina biti umanjena sa šest na četiri odsto.

"Možemo reći da u ovom momentu 75 odsto robe nema naplatu stopa carine, znači to su industrijski proizvodi koji su od 1. januara oslobodjeni plaćanja carine, ukoliko su poreklom iz EU i prate ih odgovarajući sertifikati pri carinjenju. Ostali proizvodi su opterećeni znatno nižim stopama carine, u proseku to je oko dva odsto i to je velika korist pri uvozu tih proizvoda", kazala je Pantovićeva.

I na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU u 2011. godini carine će biti snižene u proseku na 7,02 odsto u poredjenju sa prosečnih 8,5 odsto u 2010. godini, kazala je ona.

Pantovićeva je podsetila da su pregovori sa EU oko carinskih stopa za uvoz poljoprivrednih proizvoda bili vrlo specifični i da postoji pet aneksa i dva protokola koji regulišu tu materiju.

Prelazni trgovinski sporazum sa EU se primenjuje od 30. januara 2009. godine.

Za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU prosečne stope su oko sedam odsto, dok su redovne stope za uvoz 17,11 procenata, kazala je Pantovićeva.

Vesti

strana 1 od 9364 idi na stranu