Obuka za vozački 50.000 dinara

Beograd -- Zbog strožih uslova za poslovanje aut-škola od nove godine cena obuke će se povećati sa prosečnih 30.000 na najmanje 50.000 dinara.

Izvor: Blic
Podeli

Milenko Jezdimirović, predsednik Udruženja auto-škola Beograda kaže da je sadašnja cene obuke za kategoriju B koja iznosi 20-35.000 dinara nerealna.

"Policija je poslala predlog Vladi da cena jednog časa vožnje bude 1.000 dinara sa PDV-om, dok bi cena teorijskog časa iznosila 250 dinara. To znači da bi kompletna obuka koštala najmanje 50.000 dinara", objašnjava Jezdimirović.

Pravilnici o novom načinu obuke budućih vozača i polaganja vozačkih ispita, biće pravi udar na džep građana. Naime, uz dodatnih 40 časova vožnje, polaznici će morati da odslušaju i 40 časova teorijske nastave, kao i da polažu test iz prve pomoći.

Zakonom o bezbednosti u saobraćaju propisan je visok nivo kvaliteta u pogledu vozila, kadrova i odgovarajuće tehničke opreme.

Osim vozačke obuke, od Nove godine biće skuplje i izdavanja novih registracionih tablica, vozačkih i saobraćajnih dozvola.

U MUP su najavili da će biti neznatnog poskupljenja, a ako se uzme u obzir da se očekuje usvajanje pravilnika o auto-školama i tehničkim pregledima koje će takođe podići cenu obuke i registracije, obavezan novi komplet prve pomoći i druge dodatne opreme, jasno je da je novi sistem u saobraćaju, ozbiljan udarac po džepu građana.

Nove registarske tablice važiće sedam godina i urađene su po evropskim standardima.

Dimenzija su 51 x 11 centimetara, a po specijalnom zahtevu vozači će moći da imaju i manje oznake, ali samo ako ne mogu da postave regularne veličine. Nezvanično se pominje da će cena novih tablica sa dosadašnjih 1.200 dinara porasti na 2.000, a na to treba dodati i republičku administrativnu taksu.

strana 1 od 406 idi na stranu