Dragin i “Imlek” – novi sukob

Saša Dragin tvrdi da ”Imlek” povećava plasman skupljih proizvoda na račun dnevnog mleka, a optuženi to poriču.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

15:25

Default images

Ministar poljoprivrede Saša Dragin optužio je pred novinarima investicioni fond ”Salford” da je kriv za nestašicu mleka ilustrujući tu tvrdnju podacima o plasmanu njihovih proizvoda.

Ti podaci pokazuju da je ”Imlek” u avgustu u odnosu na jul znatno povećao plasman skupljih proizvoda na račun kratkotrajnog mleka.

Prema ovim podacima, za prve dve sedmice avgusta Imlek je isporučio 648.000 litara kratkotrajnog mleka, a za ceo jul 3,14 miliona litara što po ministrovim podacima ukazuje na praktično prepolovljenje isporuka.

S druge strane, u prvoj polovini avgusta kiselomlečnih napitaka su isporučili oko 5,2 miliona tona, dok je u julu ta količina bila 9,4 miliona litara, što je povećanje isporuka skupljih jogurta na mesečnom nivou od oko deset odsto.

Dvonedeljni plasman Imlekovog UHT mleka u avgustu je bio 3,5 miliona litara, a u julu 5,7 miliona litara ovog mleka s dužim rokom važnosti.

I na ovom primeru ministar Dragin dokazuje veći plasman skupljeg proizvoda na račun jeftinijeg kratkotrajnog mleka.

U Imleku osporavaju tačnost ovih podataka Ministarstva poljoprivrede, čija su tri veterinara svakodnevno u mlekari.

„To uopšte nije tačno i mi nikada nismo imali plasman kiselomlečnih proizvoda od preko devet miliona litara na mesečnom nivou. Nismo povećavali proizvodnju ovih fermentisanih proizvoda i ona će u avgustu iznositi oko 7,7 miliona litara za razliku od osam miliona litara avgusta prošle godine”, kaže Slobodan Petrović, direktor Imleka, dodajući da nije zabranjeno prodavati ono što donosi profit iako, tvrdi, oni nisu to radili na uštrb jeftinijih proizvoda.
Prema njegovim podacima, avgustovska prodaja dugotrajnog mleka će biti 3,2 miliona litara, a istog proizvoda godinu dana ranije 4,6 miliona litara.

Prema Petrovićevim rečima, isporuke dnevnog mleka nisu mnogo manje nego lane i deficit je oko 200.000 litara.

Avgustovski plasman kratkotrajnog mleka je bio oko 2,5 miliona litara, a godinu dana ranije 2,76 miliona litara.

Znači, razlika između podataka Ministarstva poljoprivrede i Imleka je u nekoliko stotina hiljada litara mleka za dnevnu upotrebu.

Nestašica mleka je počela pre nekoliko sedmica, a mlekare su za to okrivile državu i Ministarstvo poljoprivrede koje, po njihovoj oceni, ne daje dovoljne podsticaje ovoj proizvodnji.

Ministarstvo je uzvratilo optužbama da je investicioni fond Salford, koji je vlasnik Imleka i Subotičke mlekare, monopolista koji zarad buduće prodaje mlekare u Vojvodini povećava svoj profit time što jevtino plaća proizvođačima sirovinu za svoje skuplje proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: