Srbija i Kina grade NE Belene?

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić najavio je u Pekingu mogućnost zajedničkog učešća Srbije i Kine u izgradnji nuklearne elektrane Belen u Bugarskoj.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

12:57

Default images

Ukoliko bi sa Kinom u maju i junu bio dogovoren projekat revitalizacije dva bloka termoelektrane Kostolac, rekao je Škundrić na sastanku sa zamenikom kineskog ministra trgovine Gao Hučengom, stvorili bi se uslovi da dve zemlje razgovaraju i o novim projektima iz oblasti energetike i zajedničkom nastupu.

Hučeng je izrazio zadovoljstvo što će Škundrić u Pekingu sa kineskim Nacionalnim biroom za energiju razgovarati i o "nuklearnoj saradnji sa trećom stranom", jer je Kini stalo da ima saradnju u toj oblasti.

Tokom nedavne posete Beogradu premijera Bugarske Bojka Borisova potvrđena je zainteresovanost Srbije za učešće u izgradnji nuklearne elektrane u toj zemlji.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković tada je rekao da će odluka biti doneta tek pošto eksperti iz te oblasti pogledaju projekat i studiju izvodljivosti.
Škundrić je, govoreći o projektu Kosotolac, istakao da je plan da se, pored izgradnje novog bloka i revitalizacije dva postojeća, u saradnji sa kineskom stranom, napravi i sistem za odsumporavanje, i proširi kapacitet ugljenokopa sa devet na 12 miliona tona godišnje.

On je poručio da je Srbija uradila sve što je potrebno da projekat postane operativan, uključujući i finansijske garancije države za to, za šta su predviđena sredstva u bužetu za ovu godinu. Sa kineskom Nacionalnom korporacijom za mašine i opremu (CMEC) već je potpisan predugovor, koji bi trebalo da potvrdi vlada te države.

Škundrić očekuje da će tokom ovog ili sledećeg meseca biti izrađeni svi protokoli koji će omogućiti potpisivanje ugovora do kraja jula u Pekingu, u prisustvu premijera Cvetkovića.

Realizacija projekta Kosotolac, kako je naglasio, značila bi značajan doprinos unapređenju ukupnih odnosa Srbije i Kine i bila bi od strateškog značaja, jer bi kineska kompanija imala još jedan pojekat u Evropi.

Predračunska vrednost projekta je 1,25 milijardi dolara, od čega bi Srbija učestvovala sa 25 odsto, a kineska strana sa 75 odsto, putem kredita koji bi bio dat po najpovoljnijim uslovima, sa kamatom od tri odsto godišnje, na rok od 15 godina i sa grejs periodom od pet godina.

Škundrić se u Pekingu sastao i sa predsednikom EKSIM banke Li Rouguom, kao i sa predstavnicima i Kineske razvojne banke, sa kojima je razgovarao o mogućnosti obezbeđivanja finansijskeih sredstava za Kostolac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: