DIN otpušta čak trećinu radnika

Duvanska industrija Niš (DIN) će otpustiti oko trećine radnika, od ukupno 910 zaposlenih, da bi sačuvala konkurentnost i održivost poslovanja u toj fabrici.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

13:30

Default images

"Detaljne analize su pokazale da za efikasno i održivo poslovanje DIN ne treba da ima više od 580 zaposlenih, dok trenutno zapošljava gotovo 910 ljudi", navodi se u saopštenju niške fabrike, koja posluje u okviru međunarodne duvanske kompanije "Filip Moris internacional".

Kako se precizira, planirano je da nišku fabriku napusti između 280 i 330 radnika, ali će se tačan broj zaposlenih koji će ostati bez posla biće poznat u septembru, kada bude završena reorganizacija u DIN-u.

Duvanska industrija Niš će za radnicima koji ostanu bez posla isplatiti neto otpremnine od po 1,5 miliona dinara, odnosno 1,7 miliona dinara bruto, za šta će ukupno biti potrebno oko 550 miliona dinara, navodi se u saopštenju. Promene u poslovanju DIN-a koje bi trebalo da se završe do kraja leta osim smanjenja broja radnika predviđaju i usredsređivanje na osnovnu delatnost - proizvodnju cigareta.

Niška fabrika cigareta će, kako se dodaje, ubuduće određene poslovne aktivnosti poveriti specijalizovanim kompanijama - obezbeđenje, ishranu zaposlenih, održavanje, kao i pripremu i pakovanje robe. "Budućnost DIN-a u najvećoj meri zavisi od fleksibilnosti, efikasnog upravljanja unutrašnjim troškovima i dobre organizacione strukture", ocenio je generalni direktor DIN Skip Bornhiter.

Menadžment DIN-a navodi da je, kako bi dodatno pomogao zaposlenima koji napuštaju kompaniju u pronalaženju novog posla, dogovorio sa kompanijama kojima će biti povereno obavljanje određenih poslovnih aktivnosti da pruže mogućnost zaposlenja bivšim zaposlenima DIN-a. "Procenjuje se da bi na ovaj način više od 80 bivših zaposlenih moglo vrlo brzo da dobije priliku za novi posao", navodi se u saopštenju.

Menadžment DIN-a navodi da će novi poslovni model omoguć ti DIN-u da se prilagodi sve zahtevnijem poslovnom okruženju, koje takvim čine povećanje konkurencije pre svega u nižem cenovnom segmentu, što je u najvećoj meri posledica CEFTE, ali i ukupnih nepovoljnih ekonomskih kretanja.

Uz investicije vredne više od 630 miliona evra od 2003. godine, novi poslovni model i organizaciona struktura obezbediće dobre temelje za izgradnju održive budućnosti fabrike cigareta u Nišu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: