Nafta a.d. na Beogradskoj berzi

Beograd -- Trgovanje akcijama preduzeća Nafta a.d. počeće sutra na Beogradskoj berzi po početnoj ceni od 11.926 dinara po akciji.

Izvor: Beta
Podeli

Na berzi će biti ponuđeno 10.435 običnih akcija sa pravom glasa, što je sto odsto kapitala tog preduzeća, a procenjena vrednost kompanije je 124,5 miliona dinara.

Akcijama tog preduzeća trgovaće se metodom preovlađujuće cene, što znači da prvog dana trgovanja cena može da se uveća 300 odsto ili da se smanji za 50 odsto. Narednih dana dnevne promene cene mogu biti 20 odsto naviše i naniže.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, najveći udeo od po 9,7 odsto akcija u tom preduzeću imaju "Centar Boban d.o.o", "Gas petrol d.o.o" i "Helion d.o.o", 9,3 odsto ima "Ristić d.o.o", dok ostali akcionari imaju manje od pet odsto akcija.

Nafta je akcionarsko društvo za preradu i promet naftnih derivata u vlasništvu 117 preduzeća i ukupno ima 230 benzinskih pumpi u Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora Nafte Nebojša Atanacković kazao je da očekuje veliko interesovanje za akcijama tog preduzeća i da je trgovanje na berzi najbolji način da se utvrdi tačna vrednost firme. On je najavio da se priprema dokapitalizacija preduzeća i da je u toku izbor lokacije za izgradnju skladišta nafte i derivata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 97 idi na stranu