PIO u bankrotu bez uplate doprinosa

Beograd -- Neredovne uplate doprinosa glavni su krivac što je Penzijski fond Srbije sve bliži bankrotu, ali i dalje nema PIO načina da se izbori sa neažurnim poslodavcima.

Izvor: Novosti
Podeli

Iako je preduzetnicima dat rok da do kraja aprila dostave dokaze o uplatama, krivične prijave i opomene zaboravnim gazdama slaće se tek na jesen.

"Dostava dokaza i dalje traje, i to za one poslodavce koji su, posle sprovedenih kontrola podataka u prijavama, morali dodatno da rade ispravke i ažuriraju svoje podatke", objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda

Ona dodaje da se "istovremeno rade unosi podataka u bazu matične evidencije Fonda. Ovi poslovi trebalo bi da se okončaju do septembra, tako da bi se u poslednjem kvartalu pristupilo slanju opomena, a posle toga i prekršajnih prijava".

KONTROLA POSLODAVACA NA SAJTU
Svi zaposleni mogu da prekontrolišu da li im je poslodavac uplaćivao radni staž. Dovoljno je da na šalteru bilo koje filijale, uz ličnu kartu, zatraže svoj PIN kod i da na sajtu pročitaju listing. Fond je omogućio i poslodavcima da preko veb-servisa urade preliminarnu kontrolu M-4 obrazaca, čime se značajno skraćuje potrebno vreme za pravilnu izradu ovih obrazaca. Za godinu dana, od kada je ovaj servis aktiviran, uslugu elektronske kontrole koristilo je preko 7.000 poslodavaca.

U Fondu kažu da se nepoštovanje roka smatra prekršajem i da se predviđene kazne kreću od 2.500 do 800.000 dinara.

"Do kraja 2010. Fond je podneo ukupno 3.930 opomena poslodavcima koji nisu dostavili dokaze o uplaćenim doprinosima za svoje zaposlene. Više od 2.000 poslodavaca je reagovalo po opomenama i dostavili su tražene podatke. Protiv 290, koji to nisu učinili ni posle opomena, podnete su prekršajne prijave", dodaje Timotijevićeva.

Neažurnost poslodavca osnovni je razlog, prema rečima Timotijevićeve, zbog kojeg kasne rešenja o penzionisanju. A, prema mišljenju Đure Perića, potpredsednika Saveza penzionera Srbije, i glavna pretnja održivosti celog penzijskog sistema!

"Od ukupnih sredstava sa kojima Fond raspolaže, 46 odsto dotira država! Poslodavci još nisu dobili jasnu poruku da moraju da uplaćuju svoje doprinose. Naprotiv, država već treći put povezuje staž radnicima u ime poslodavaca koji to nisu učinili i tako praktično nagrađuje one koji su se provukli, a kažnjava one koji plaćaju", priča Perić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu